Lounais-Häme

Mistä ihmeestä pölyä siunaantuu?

On taas se aika vuodesta, kun vuodevaatteita viedään pakkashangille tuulettumaan. Iät ajat on vakuuteltu, että samalla pölypunkit kuolevat.

Jo jonkin aikaa sitten valistus kääntyi päälaelleen: pölypunkit ovat kadonneet asunnoista, joten vaatteiden tuulettamisella ei ole mitään tekemistä pölypunkkien listimisen kanssa.

Niin, ovatko pölypunkit kuolemassa sukupuuttoon, yli-intendentti Marko Mutanen Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksiköstä?

-Eivät ne sukupuuttoon kuole, pölypunkkeja on takuulla edelleen esimerkiksi navetoissa mutta ei juurikaan ihmisten asunnoissa.

Mikä pölypunkit on karkottanut?

-Nykyajan asunnot ovat liian kuivia. Pölypunkki tarvitsisi kosteammat olosuhteet. Myös lämpötila on vakaa, mistä on haittaa monille muillekin eliöille, jotka tarvitsisivat välillä kylmän kauden. Vakaa lämpötila vaikuttaa samalla siihen, että huoneilma on kuivaa.

-Lisäksi asumisolot ovat muuttuneet. Kovin monella ei ole enää olkia makuualustana.

Millä tavalla pölypunkki liittyy pölyyn, synnyttääkö se pölyä?

-Ei synnytä, vaan syö erilaista jätettä kuten pölyä.

Mitä pöly sitten on?

-Pöly on mitä vain pieniä hiukkasia. Se on yleisnimike pienirakeiselle jätteelle.

Mistä pölyä tupsahtaa?

-Sitä syntyy kaiken aikaa hyvin eri tavoin. Esimerkiksi hilse on pölyä ja sitä syntyy yllättävän paljon, kun iho uusiutuu. Yleisesti voi sanoa, että sisätiloissa pöly on kaikkea, mitä leijailee, varisee ja kerääntyy pikkuhiljaa pinnoille.

Voiko pölyn määrää vähentää?

-Onhan se mahdollista. On olemassa erilaisia suodattimia, jotka keräävät pölyä huoneilmasta talteen. Toinen asia, onko siinä mitään järkeä? Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen hygieenisyys on yhteydessä autoimmuunisairauksiin. Sen huomaa itärajallamme, minkä toisella puolella allergiat loppuvat kuin seinään. Pölylle altistuminen on hyväksi terveydelle.

Onko esimerkiksi vuodevaatteiden tuuletus siis turhaa?

-Riippuu mistä näkökulmasta asiaa katsoo. Jos nauttii siitä, että vuodevaatteet tuntuvat raikkailta ja tuoksuvat ulkoilmalta, siinä mielessä tuuletus on perusteltua.

Mutta pöpöjä tuuletus ei siis poista?

-Pöpöistä ei vain pääse eroon, eikä tarvitse päästä. Esimerkiksi omassa kehossamme on enemmän bakteereja kuin omia soluja.

Eli jos viikkosiivousta ei millään viitsisi tehdä, siitä ei kannata kantaa huonoa omaatuntoa?

-Ei tarvitse. Faktojen perusteella nykyisenkaltaisessa hygieenisyydessä ei ole mitään järkeä. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti