Lounais-Häme Tammela

Mistä kyyti lähtee ja koska? – Tammelassa perheitä pidettiin epätietoisina vielä päivää ennen koulun alkua

Lukuvuosi käynnistyy Tammelassa torstaina. Vielä keskiviikkoaamuna osa lakkautetun Kaukjärven koulun oppilaiden vanhemmista ei tiennyt, miten kyyditykset Koulukeskukseen järjestetään. Koulun mukaan kyseessä on väärinymmärrys.
Koulukuljetuksen piiriin kuuluvat entisen Kaukjärven koulun oppilaat kuljetetaan Tammelan Koulukeskukseen pikkubussilla kahdessa aallossa. Perheet saivat tietoa kyyditysaikatauluista vasta eilen. Arkistokuva Tammelasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koulukuljetuksen piiriin kuuluvat entisen Kaukjärven koulun oppilaat kuljetetaan Tammelan Koulukeskukseen pikkubussilla kahdessa aallossa. Perheet saivat tietoa kyyditysaikatauluista vasta eilen. Arkistokuva Tammelasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaukjärven koulua käyneiden oppilaiden perheissä vallitsi vielä keskiviikkoaamuna epätietoisuus siitä, miten oppilaat kuljetetaan uuteen opinahjoonsa Koulukeskukseen.

– Koulun alkuun liittyy muutenkin jännitystä, kahden koululaisen äiti Katja Bergström huokaa.

Häntä ihmetyttää, miksi vanhempien on pitänyt olla itse aktiivisesti yhteydessä sivistysjohtajaan, kouluun ja liikennöitsijään kuljetuksista tietoa saadakseen.

Vihdoin keskiviikkopäivällä koulukuljetuksista vastaava opettaja Kalle Laakso vahvisti koulun lähettäneen jokaiselle oppilaalle Wilma-viestin, josta selvisi, että koulukyyditykset hoidetaan kahdessa aallossa.

Pikkubussi ajaa ensin Heinämaan, Lempäänkulman ja Kaukjärven koulun kautta Koulukeskukseen ja palaa sitten Kaukjärven koululle, josta se poimii loput oppilaat kyytiin.

Laakso myöntää, että malli piti vääntää hänelle rautalangasta.

– On syntynyt paljon väärinymmärryksiä, joita on oiottu pariinkin otteeseen. Siitä on aiheutunut huoltajille harmittavasti mielipahaa.

 

Bergströmeiltä on matkaa Koulukeskukseen neljä kilometriä, mikä ei oikeuta koulukuljetukseen.

Aiempina vuosina perhe on ostanut reittiliikenteestä koulukyydityksen yläkouluikäiselle lapselleen. Nyt kyytiä vailla on myös perheen 4.-luokkalainen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki halukkaat eivät mahdu 20-paikkaiseen bussiin. Bergströmin mukaan kyydin ostajia olisi ainakin kahdeksan, mutta bussissa vapaita paikkoja on vain viisi.

– Miten mahdetaan arpoa, ketä saa kyydin. Tuntuu kauhealta laittaa 4.-luokkalainen kävelemään 30 asteen pakkasessa pientä pimeää hiekkatietä.

Liikennöintiä hoitavan Linjaliikenne Kivistö oy:n toimitusjohtaja Reetta Rauhaniemen mukaan ei ole taloudellisesta kannattavaa, että yhtiö ajaisi reittiä isommalla bussilla. Isolla autolla olisi myös haastavaa liikennöidä Heinämaalla.

– Ymmärrän oikein hyvin, että Kaukjärveltä halutaan kyytiin, mutta ylikuormaankaan ei tilausajoon voi ottaa.

 

Vanhemmat kokevat, että kunta on pettänyt lupauksensa. Kun Kaukjärven koulu lakkautettiin, kuljetukset Koulukeskukseen luvattiin hoitaa huolella. Tammela myös mainostaa olevansa lapsiystävällinen kunta.

– Lapset ovat sopeutuvaisia ja vanhemmat saattavat vähän ylireagoida, mutta kuka lasta puolustaisi, jos eivät hänen vanhempansa, 5.-luokkalaisen vanhempi Petri Ahola sanoo.

Hän uskoo, että jos asiat olisi hoidettu riittävän varhain hyvässä yhteistyössä kunnan, koulun, vanhempien ja liikennöitsijän kesken, ei olisi syntynyt kalabaliikkia.

Oppilaiden siirtymisestä Koulukeskukseen järjestettiin keväällä vanhempainilta, jossa käsiteltiin myös koulukyydityksiä. Ahola olisi toivonut, että keskustelua olisi jatkettu senkin jälkeen.

– Päättäjät olisivat voineet jalkautua kylälle.

 

Osa vanhemmista on sydämistynyt sählingistä niin, että he ovat uhanneet olla lähettämättä lapsiaan torstaina kouluun.

– Olen kuullut, että jos kyytiasioita ei saada hoidettua, lapset jätetään kotiin, Ahola kertoo. FL

 

Luitko tämän: Haikeat, mutta kiitolliset jäähyväiset – Kaukjärven koulun toiminta päättyy

 

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic