Lounais-Häme Jokioinen

Mistä lisää asukkaita Jokioisten vuokrataloihin? Kunta tervehdyttää kiinteistöosakeyhtiönsä taloutta

Talouskuurin aikana Jokioisilla tutkitaan kaikki keinot myynnistä palveluasumistoimintaan.
Jokioisten vuokratalojen käyttöaste on nyt vajaat 90 prosenttia. Kerrostalot sijaitsevat Paronintien tuntumassa. Kuva: Tapio Tuomela
Jokioisten vuokratalojen käyttöaste on nyt vajaat 90 prosenttia. Kerrostalot sijaitsevat Paronintien tuntumassa. Kuva: Tapio Tuomela

Jokioinen pyrkii tervehdyttämään omistamansa Kiinteistö oy Jokioisten Vuokra-asuntojen talouden. Yhtiö on velkaantunut ja sen on ollut vaikea suunnitella tulevaa toimintaansa ja taloutta. Esimerkiksi ARA:n myöntämää avustusta hissien rakentamiseen ei ole voitu käyttää yhtiön taloudellisen tilanteen vuoksi.

Jokioisilla on käsissään melkoinen asuntomassa eli 217 vuokra-asuntoa pääosin kerrostaloissa Paronintiellä mutta myös rivitaloissa eri puolilla keskustaajamaa.

– Niitä rakennettiin aikoinaan tarpeeseen. Kun Maatalouden tutkimuskeskus muutti Jokioisille, sen työntekijöille tarvittiin asuntoja. Väkiluku oli kasvussa. Nyt tilanne on toinen, toteaa Jokioisten hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala.

Kiinteistöt ovat kohtuullisessa kunnossa, mutta noin 35-vuotiaissa kiinteistöissä ei voi pitää peruskorjauksesta välivuosia. Rantalan mukaan vuokratalojen käyttöaste on nyt vajaat 90 prosenttia.

Yhtiö ehdottaa valtiokonttorille neuvottelua aravalainojen anteeksiannosta ja niiden rajoituksista vapautumista. Se on myös neuvotellut pääomasijoituksesta kunnan kanssa.

 

Kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että yhtiön kurssin korjaamiseksi kunnan aiemmin myöntämiä lainoja muutetaan osakepääomaksi lähes 373 000 euron edestä. Lainoista loput eli 360 000 euroa muutetaan korottomaksi 15 vuoden lainaksi. Yhtiön ostovelkoja kunnalle muutetaan lainaksi noin 163 000 euron edestä.

Näillä keinoilla tuloksen pitäisi parantua jo tänä vuonna tappiollisesta nollatulokseksi.

Jokioisten valtuusto käsittelee asiaa 11. kesäkuuta.

Keinovalikoimaan jää vielä yksittäisten asuntojen myynti, yhden kiinteistön myynti tai kiinteistön muuttaminen asunto-osakeyhtiöksi ja sen jälkeen myynti huoneistoittain. Myös palveluasuntotoiminta aiotaan selvittää.

Kunta omistaa koko kiinteistöosakeyhtiön osakekannan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic