Lounais-Häme

Mistä tunnet sä vesisankarin?

Heikan koulun 6B-luokkalaiset olivat niiden forssalaisten alakoululaisten joukossa, joista tehtiin perjantaina vesisankareita. Oppilaat harjoittelivat pelastusliivin pukemista, kylkiasentoon kääntämistä, voltteja, matouintia ja perhosuinnin alkeita ja perehtyivät sukelluksen saloihin.

-Tämä on ollut kiva päivä ja tuntuu, että vähän on oppinutkin vesitaitoja, Aada Lund sanoo.

-Ainakin vedestä pelastamisesta olen oppinut. Kyllä tässä melkein tuntee olonsa vesisankariksi, Arttu Ajanko sanoo vaatimattomasti.

Vesisankarit on Koululiikuntaliiton koordinoima hanke, jolla innostetaan koululaisia toimimaan vesillä turvallisesti eri vuodenaikoina. Tapahtumapäivän ideana on tutustuttaa koululaiset vesillä liikkumisen taitoihin toiminnallisilla rasteilla ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella.

-Vesillä liikkumisen taidot ovat erittäin tärkeitä. Suomessa on paljon uimahalleja, järviä ja rantoja. Taitoja ei tarvita pelkästään vesillä liikkuessa, vaan aina kun ollaan veden lähellä, Vesihelmen palvelupäällikkö Totti Munck toteaa.

-Monesti lapset pitävät paremmin huolta vesiturvallisuudesta kuin aikuiset, esimerkiksi huolehtimalla pelastusliiveistä vesillä liikkuessa. Ehkä kodeissa saatetaan herätä, kun lapset vievät tietoa tästä päivästä ja taidoistaan myös vanhemmille ja isovanhemmille.

Vesisankari on loppujen lopuksi helppo tunnistaa tiettyjen tunnusmerkkien avulla. Vesisankari esimerkiksi osaa toimia vesillä turvallisesti ja osaa liikkua vesillä eri vuodenaikoina. Vesisankari on uimataitoinen, osaa pelastaa ja pelastautua vedestä sekä tietää, kuin toimia hätätilanteessa.

Vesisankariksi ei kuitenkaan synnytä, vaan vesisankariksi tullaan.

-Turvallinen vesillä liikkuminen vaatii olosuhteiden hahmottamista, omien taitojen tiedostamista sekä oikeanlaista asennetta. Näitä ominaisuuksia Vesisankarit-toiminta edistää, Tero Savolainen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta kertoo.

Vesisankarit -hankkeessa pyritään myös kannustamaan opettajia opettaa tärkeitä vesillä liikkumisen taitoja osana eri oppiaineita.

-Uimaan oppii ainoastaan vedessä, mutta vesillä liikkumisen tärkeitä taitoja voi harjoitella monipuolisesti ja turvallisesti eri ympäristöissä kaikkina vuodenaikoina, Sari Turunen Koululiikuntaliitosta sanoo.

Forssan Vesisankareita olivat tekemässä Forssan kaupunki, Koululiikuntaliitto, Sukellusseura GummiWihta, Suomen Punaisen Ristin Forssan osasto, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ja Vesihelmen Uimaseura.

Vesisankarit -hankkeessa ovat mukana Koululiikuntaliitto, Sukeltajaliitto, Suomen melonta- ja soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto.

Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic