Lounais-Häme

Mitä enemmän lomasuunnitelmia, sitä isompi riski ahdistua

Kuva: Juhani Salo
Kuva: Juhani Salo

Heinäkuun alun koleat kelit ovat aiheuttaneet keskustelua pieleen menneistä kesälomista. Lomalaiset ehtivät mielikuvissaan retkeillä aurinkoisissa maisemissa, käydä rannalla ja syödä ulkona mökkiterassilla. Kun auringon sijaan satelee vettä tai on koleaa säätä, voivat mielikuvat romuttua.

– Suomen kesä on lyhyt ja odotukset muodostuvat helposti suuriksi. Lomaan ladataan monesti turhan suuria paineita, ja mielikuvat lomapuuhista edellyttävät usein kauniita kesäpäiviä. Pettymys kumpuaa sellaisista asioista, joihin liittyy odotuksia, kertoo Terveystalon psykologi Katariina Laurila.

Pettymysten taustalla on usein odotusten ja todellisuuden ristiriita, oli kysymys sitten säästä tai jostain muusta.

– Omaan mielialaan voi vaikuttaa joustavalla suhtautumisella. Jos on etukäteen päätetty, että loman alkaessa mennään mökille ja sitten onkin viileää ja sataa, tulee luonnollisesti paha mieli. Jos taas suunnittelee tekemiset ja pukeutumisen sään mukaan, löytyy aina tapoja nauttia raittiista ilmasta, Laurila sanoo.

Asenne ratkaisee

Psykologin mukaan oma asenne vaikuttaa siihen, miten loma sujuu. Laurilan mielestä lomaa ei kannattaisikaan suunnitella liian tarkasti etukäteen.

– Mitä enemmän on lomasuunnitelmia, sitä enemmän lomaan voi liittyä myös ahdistusta. Hetkessä eläminen ja avoin mieli ovat avain rentouttavaan ja palauttavaan lomailuun.

Laurilan mukaan omaa mielialaa on mahdollista kohottaa, vaikka kokisikin lomailun sujuneen odotuksia heikommin. Tärkeintä on tehdä jotain, joka tuottaa itselle hyvää oloa. Esimerkiksi liikunnan tiedetään tutkitusti kohottavan mielialaa.

Laurila kehottaakin kuuntelemaan itseään. On tärkeää tunnistaa voimaa antavia asioita ja toteuttaa niitä. Toisinaan voi antaa itsensä olla tekemättä mitään.

– Palautumisen kannalta on tärkeää välillä vain olla. Myös luovuus kukkii silloin, kun ei tee mitään, Laurila muistuttaa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti