Lounais-Häme

Mitä jos ajattelisit vielä kerran?

Forssan teatterin PikkuSpotin lavalla yksinkertaistetaan: Vika on nuorissa! Nuoret ryyppäävät ja elävät muutenkin arveluttavaa elämää. Leimataan siis kerralla koko joukko.

Yksinkertaistamalla pyritään paljastamaan stereotypioita ja herätellään samalla ajattelemaan: ovatko asiat noin yksinkertaisia? Entä jos vikaa onkin omissa asenteissa?

Wahren-opiston nuorilla teatterilaisilla on työn alla Elina Kilkun näytelmä Ei elämää vaan koulua varten. Näytelmä koostuu 18 irrallisesta kohtauksesta. Se oli haaste.

-Osalla nuorista on jopa kymmenen eri roolia. Se tarkoittaa kymmentä eri roolihahmoa, joiden nahkoihin pitää päästä, ohjaaja Minna Tiirikainen-James kertoo.

Roolista toiseen hyppääminen tarkoittaa myös melkoista järjestelmällisyyttä. Kaikki asuista alkaen pitää olla paikoillaan, jotta seuraavan roolihahmon vaatteet löytyvät heti. Aikaa vaatteidenvaihtoon voi olla vain puoli minuuttia.

Sekamelskaa helpottaa ryhmän pieni koko.

 

Wahren-opiston Karuselli-ryhmä koostuu kahdeksasta 11–15-vuotiaista. Kahtena edellisvuotena joukkio on tehnyt näytelmän lapsiyleisölle. Minna Tiirikainen-James havahtui viime syksynä, että hänen pienokaisensa ovat jo teinejä ja ehdotti seuraavalle keväälle nuortennäytelmää.

-Porukka sanoi kolme sivua luettuaan, että tämä me tehdään.

Ohjaaja kuvailee alkuperäistekstiä herkulliseksi.

-Teksti on kiinni nuorten elämässä ja samalla se pikkaisen kritisoi niin aikuisten kuin nuorten maailmaa. Käydään tökkimässä pieniä asioita ja herätellään miettimään, ovatko asiat niin mustavalkoisia, Tiirikainen-James kuvailee.

Nuoret ovat samoilla linjoilla.

-Oikein sopiva meidän ikäisille. Ei tarvitse tehdä Pinokkiota pikkulapsille, porukka virnistää.

 

Osana näytelmää nähdään kuusi videoklippiä. Tähän tarjoutui tilaisuus, kun Jussi Pellonpään ja Antti Latvan elokuvakerhoa ei saatu kasaan. Syttyi lamppu ja teatterilaiset saivat oppia myös elokuvallisesta otteesta.

Oliko kameralle näytteleminen erilaista kuin liveyleisölle?

-Aika äkkiä siihen pääsi mukaan, mutta onhan se tunnelmattomampaa, kun yleisö ei ole siinä edessä. Toisaalta se on helpompaa, kun ottoja voi tehdä kuinka monta tahansa, Rebekka Sulonen ja Alexia Björklund kertovat.

 

Ei elämää vaan koulua varten on nuortennäytelmä, joten suositusalaikäraja on 10 vuotta. Yläikärajaa ei ole, sillä näytelmä ravistelee ajatusmaailmaa ikään katsomatta.

Näytökset Forssan teatterin PikkuSpotissa 10.–12.5. Torstain ja perjantain näytökset loppuunmyytyjä. Lauantain klo 15 alkavaan näytökseen vielä yksittäisiä lippuja.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic