Lounais-Häme

"Mitä minä saan siitä?"

-Kyllä sen huomaa, että talkoohenki vaikuttaa olevan katoavaa kansanperinnettä, Hakkapeliittatapahtumaa järjestävän Nuorisoseura Auran Mari Rauhaniemi myöntää.

Samaan ongelmaan on törmännyt Holjia markkinoita yhtenä tahona järjestämässä olevan Forssan Alun puheenjohtaja Eino Järvinen.

Alku haki Holjille talkootöihin järjestyksenvalvojia tänä vuonna myös lehti-ilmoituksella, ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa.

-Tilanne on järjestyksenvalvonnan kohdalla selkeästi vaikeampi kuin aiempina vuosina, kun koko festivaalialueen osalta se on viime vuodesta lähtien hoidettu talkoilla, Järvinen kertoo.

-Järjestysmiehet tarvitsevat nykyisin myös monenlaisia kortteja, mikä voi laskea kiinnostusta, vaikka hankimmekin ne halukkaille.

Vaikka Rauhaniemi ja Järvinen ovat huolissaan talkootyön tulevaisuuden suhteen, sekä Holjille että Hakkapeliittatapahtumaan on aina löytynyt tarvittavat vapaaehtoiset. Niin myös tänä vuonna.

Perinteisten tapahtumien kohdalla talkoopoppoon löytymisen takaa se, että suureksi osaksi samat ihmiset jaksavat tehdä vapaaehtoisina töitä vuodesta toiseen.

Joitakin uusia nimiä löytyy mukaan joka vuosi, mutta samaan aikaan osa iäkkäämmistä talkoolaisista joutuu aina jättäytymään pois.

-Yleensä he, jotka lähtevät ensimmäistä kertaa mukaan, lupautuvat heti myös seuraavaksi vuodeksi, joten talkootyöstä kuitenkin pidetään, Rauhaniemi sanoo.

-Uskon, että nuoriakin vielä löytyy talkoisiin, mutta jos kaikki vanhemmat lähtisivät samaan aikaan, aika iso ongelma tulisi, Järvinen pohtii.

Järvinen ja Rauhaniemi uskovat, että yksi syy talkoohengen lopahtamiseen on yksinkertaisesti se, että ajat, tavat ja ihmiset muuttuvat.

-Olen miettinyt asiaa moneen kertaan. Ehkä ihmiset ovat nykyisin vain niin kiireisiä. Normaalin arjen ja vapaa-ajan sovittaminen yhteen on haastavaa, Rauhaniemi pohtii.

-Tuntuu myös, että nykyään on totuttu siihen, että kaikesta maksetaan.

Järvinenkin on huomannut, kuinka vuosien varrella yhteisöllisyydestä on siirrytty enemmän individualismiin, jossa omat tarpeet koetaan yhteistä hyötyä ja iloa tärkeämmäksi.

-Kun nykyisin kysyy ihmistä talkoolaiseksi, hän useasti vastaa, ”mitä minä saan siitä”. Ei sellainen olisi ensimmäisillä Holjilla tullut mieleenikään, Järvinen sanoo.

Holjien ja Hakkapeliittatapahtuman kanssa samana viikonloppuna järjestettävän harrasteajoneuvotapahtuma Pick-Nickin vapaaehtoiset sen sijaan löytyvät edelleen nopeasti, tapahtumaa järjestävän Street Machine Club Forssan puheenjohtaja Ari Isomäki vakuuttaa.

Talkooryhmä löytyy käytännössä kokonaisuudessaan SMCF:n omasta porukasta.

-Pick-Nickin järjestäminen on sidottu tiiviisti tallitoimintaamme kiinni. Tapahtuman tulojen ansiosta tallissamme on talvisinkin lämmintä ja pystymme ylläpitämään ja uudistamaan tilojamme. Sen eteen ollaan valmiita tekemään töitä, että talli ja koko kerho pyörisivät, Isomäki selittää talkoointoa.

-En voi sanoa, että talkoohenki olisi meillä kuolemassa.

Isomäki huomauttaa, että toisaalta avuliaisuus leimaa koko harrasteajoneuvoväkeä ympäri maata: yhteisen hyvän tai toisen iloksi ollaan valmiita tekemään töitä, vaikkei siitä itse saisikaan mitään.

-Jos harrasteajoneuvo on hyytynyt tien varteen, ei varmasti toinen aja pysähtymättä ohi. Toista autetaan aina, Isomäki sanoo.

Isomäki, Rauhaniemi ja Järvinen kaikki kertovat, että keski-ikä talkoolaisten joukossa nousee pikkuhiljaa koko ajan.

-Yksi syy talkoohengen katoamiseen on myös ehkä se, että nykyiset kaupunkilaisnuoret eivät ole tottuneet talkootyöhön, Järvinen pohtii.

-Olen itse käynyt talkootöissä seitsemänvuotiaasta asti, jolloin lähdin isäni kanssa pelloille ja naapuriin nostelemaan perunoita. Talkootyö on minulle sitä kautta luonnollista.

Talkoolaisten joukossa on tapahtumissa paljon myös lapsia. Pick-Nickissä lapset esimerkiksi auttavat SMCF:n omalla myyntikojulla ja tarkistavat, ovatko vessat siistit ja onko niissä tarpeeksi paperia.

Rauhaniemi toivoisi, että lapsia tuotaisiin talkoisiin yhä enemmän. Ei niinkään sen vuoksi, että lapset olisivat helpottamassa aikuisten työtaakkaa, vaan siksi, että talkootyö juurtuisi lapsiin. Näin voisi kasvaa uusi talkoista kiinnostunut sukupolvi.

-Omat lapseni ovat aina innoissaan lähdössä mukaan, Hakkapeliitat on heidän vuoden kohokohtansa, Rauhaniemi sanoo.

-Ei se siitä ole kiinni, ettei talkootyö olisi lapsista hauskaa. Ei vain tiedetä, mitä se on, kun ei olla ikinä käyty. FL

Superviikonlopun talkoolaiset
Hakkapeliittatapahtuma Järjestetään nyt 39. kertaa, kävijöitä vuosittain kahden päivän aikana noin 10000.Talkoolaisia tapahtumapäivänä noin 200 henkilöä. Noin 15 hengen aktiivinen porukka hoitaa järjestelyjä käytännössä ympäri vuoden.Talkoolaisia toimii muun muassa ravintolan myyjinä, rakentajina ja esiintyjinä.Järjestyksenvalvojat tulevat Forssan Seudun Vahtimestarikerho ry:n kautta.Holjat markkinatOn järjestetty eri muodoissa vuodesta 1989 lähtien, kävijöitä oli viime vuonna kolmen päivän aikana yhteensä noin 10000.Forssan Alun kautta tapahtumaan tulee noin 100 talkoolaista.Alun talkoolaiset muun muassa toimivat myyjinä, siivoavat, rakentavat ja purkavat tapahtuma-aluetta.Järjestyksenvalvojatkin ovat Holjilla talkoolaisia, heitä tarvitaan noin 40.Pick-NickJärjestetään nyt 35. kerran, kävijöitä vuosittain noin 25000.Talkoolaisia noin 100, joista järjestyksenvalvojia on noin 30.Talkoolaiset muun muassa ohjaavat liikennettä, rakentavat ja purkavat tapahtumapaikkaa, myyvät lippuja ja puomittavat aluetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic