Lounais-Häme

Mitä on piilossa Forssan Yhtiönpuiston pinnan alla? Koululaiset saivat apurahan kaivauksiin

Tuuli Ravantti, Minna Lehtola ja Forssan museo sekä Kulttuuriyhdistys Kuvio käynnistävät vielä tänä keväänä koululaisille suunnatun arkeologiaprojektin. Forssan Yhtiönpuiston polkuverkoston arkeologinen tutkimus saa rahoitusta Suomen Kulttuurirahastolta.

-Saimme anomamme summan eli 22 500 euroa, Ravantti kertoo.

Mullankaivajat-apuraha tarjoaa koululaisille ja lukiolaisille tilaisuuden osallistua arkeologiseen tutkimukseen vuosien 2018 ja 2019 aikana. Tavoitteena on lisätä oppilaiden kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä.

 

Forssan Mullankaivajiksi valitaan peruskouluista pilottiryhmäksi 5. luokka, jonka kanssa on tarkoitus keväällä aloittaa käytännön kaivaukset Yhtiönpuistossa. Koululaiset pääsevät mullan kautta kiinni kotiseutuun ja teollisuusarkeologiaan.

-Koska kohde on suojeltu, tarvitsemme museolta tutkimusluvan. Ensin kuitenkin perehdymme arkistolähteisiin selvittääksemme missä olisivat parhaat kaivuupaikat ja teemme suunnitelman, Ravantti kertoo.

Forssalaiskoululaiset ovat mukana paitsi kaivauksissa myös arkeologian teorian työpajassa sekä jälkitöissä eli heille tulee kattava käsitys siitä mitä ja miksi kaivetaan ja miten löytöjä tutkitaan.

-Tavoitteena on myös herättää koululaisten kiinnostus oman kotiseudun menneisyyteen.

Suomen Kulttuurirahaston mukaan arkeologinen työskentely sopii myös erinomaisesti uuden opetussuunnitelman mukaiseen ilmiöoppimiseen ja opiskeluun koulun ulkopuolella.

 

Apurahan sai kaikkiaan 9 toimijaa, kun hakijoita oli 23 kpl. Rahaa jaettiin yhteensä 215 000 euroa Suomen Kulttuurirahaston Yksityiskoulujen Eläkekassan rahastosta.

Arkeologiaan paneudutaan Forssan lisäksi esimerkiksi Kangasniemellä, Kontiolahdella, Oulussa, Salossa ja Savonlinnassa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic