Lounais-Häme

Mitä runsaammin ruutuaikaa lapsena, sitä enemmän painoa nuorena

Mitä enemmän lapsi viettää aikaa katsellen televisiota, videoita ja elokuvia sekä käyttäen tietokonetta sitä todennäköisempää on, että hänellä on nuorena korkea painoindeksi. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen
Mitä enemmän lapsi viettää aikaa katsellen televisiota, videoita ja elokuvia sekä käyttäen tietokonetta sitä todennäköisempää on, että hänellä on nuorena korkea painoindeksi. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen

Lapsuuden runsas ruutuaika erityisesti viikonloppuisin on yhteydessä korkeampaan painoindeksiin (BMI) nuorilla. Folkhälsanin tuoreen tutkimuksen mukaan ruutuaika myös lisääntyy siirryttäessä lapsuudesta nuoruuteen.

Tämän päivän lapset ja nuoret kasvavat näyttöjen ääressä. Ei kuitenkaan tiedetä, kuinka paljon ruutuaikaa on haitaksi, tai mitä pitkän aikavälin fyysisiä ja psykologisia vaikutuksia runsaalla ruutuajalla on. Yhteistyössä muiden muassa Helsingin yliopiston kanssa Folkhälsanin tutkimuskeskuksen Fin-HIT-tutkijat ovat seuranneet yli 5 000 lapsen ruutuaikaa ja painon kehitystä kolmen vuoden ajan. Lasten keskimääräinen ikä oli tutkimuksen alussa 11 vuotta ja seurantajakson lopussa 14 vuotta. Tulokset on julkaistu arvostetussa Journal of Adolescent Health -tiedejulkaisussa.

Lapset raportoivat, kuinka monta tuntia vapaa-ajastaan he käyttivät katsellen televisiota, videoita ja elokuvia sekä käyttäen tietokonetta niin arkipäivinä kuin viikonloppuisinkin. Lasten paino ja pituus mitattiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Painoindeksin nousu oli suurempi niillä 14-vuotiailla, jotka lapsena viettivät paljon aikaa ruudun ääressä, kuin niillä, jotka ilmoittivat ruutuajan määrän pienemmäksi.

Yhteys runsaan ruutuajan ja korkean painon välillä ei tullut tutkimusryhmälle yllätyksenä. Yllättävää sen sijaan oli varsin voimakas yhteys viikonloppujen runsaan – vähintään 4 tuntia päivässä – ruutuajan ja tulevan korkean painoindeksin välillä.

– Olisi hyvä, jos edes osan ruutuaikaa voisi vaihtaa aktiivisempiin ajanviettotapoihin kuten yhdessä ulkoiluun, tai oikeastaan mihin tahansa, mikä katkaisee passiivisen ruudun katselun ja saa lapsen liikkeelle, Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkija Elina Engberg sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic