Lounais-Häme

"Mitä tahansa voi saavuttaa, kun yrittää"

– Koulussa korostetaan aina oma-aloitteisuutta ja työn tekemistä, mutta ei käytetä yrittäjä-sanaa, Talsoilan koulun 4. luokan opettaja Tiina Lampila kertoo opettajien koulutustilaisuudessa.
– Kuudennella luokalla oppilailla on yrityskyläkäynti Turussa. Koululla opiskellaan kymmenen tuntia, jotta oppilaat pärjäävät yrityskylän työvuoroissa. Oppilaat ovat ottaneet yrityskyläpäivän hyvin vastaan, Talsoilan koulun 6. luokan opettaja Mirva Sirèn jatkaa.
Koulujen uuteen opetussuunnitelmaan kuuluu työelämä ja yrittäjyys -osio. Tämän opettamiseen forssalaisopettajat saivat tukea Nuori yrittäjyys ry:n Pikkuyrittäjät-kasvatusohjelmasta. Ohjelmaa esitteli opettajille Pikkuyrittäjien ohjelmapäällikkö Simo Takanen. 
Pikkuyrittäjät-ohjelmassa oppilaat suunnittelevat yrityksen liikeideasta, nimestä, logosta ja sloganista alkaen. He tekevät yritykselleen internet-sivut ja myyvät tuotteitaan tai palvelujaan. Pikkuyrittäjät opettelevat rahan käyttöä, saavat tietoa verotuksesta ja tilinpäätöksestä. Loppuhuipennuksena pidetään usein koulussa tai vaikkapa kauppakeskuksessa myyjäiset, joissa koululaiset myyvät tuotteitaan. 
Ohjelma tarjoaa opettajille koulutusta ja oppimateriaalia sekä pikkuyrittäjille valmiit kuittipohjat ja mahdollisuuden tehdä nettisivut maksutta. 
Lapset saavat yrityksensä alkupääoman yleensä kotoa, jotta he voivat pienellä rahalla ostaa tarvikkeita valmistamiinsa ja myymiinsä tuotteisiin. Pikkuyrityksissä on valmistettu esimerkiksi heijastimia ja leivonnaisia. 
Monesti koululaisten pikkuyritysten tuotolla kartutetaan yhteistä luokkaretkikassaa. Koska toiminta on pienimuotoista, tuloista ei tarvitse maksaa veroja. Alkupääomaa ei tarvita, jos oppilaiden yritys tarjoaa palveluja, kuten esimerkiksi koiranulkoilutusta.
– Kyse on ennen kaikkea yrittäjämäisen asenteen opettamisesta, Takanen kannustaa.
Pikkuyrittäjät-ohjelma on Takasen mukaan otettu kouluissa hyvin vastaan. Yrittäjyyskasvatuksen tärkeyden perustelu oppilaille on helppoa: yrittäjyydessä tehdään itselle asioita. 
Takasen vauhdikas esitys ei kuitenkaan uppoa forssalaisopettajiin kritiikittä.
– Kyseenalaistavatko vanhemmat sen, että tässä tulevat yrittäjät niin voimakkaasti esiin. Tähänkö me haluamme lapset valmentaa; onko maailma niin kova, että kaikkien pitää olla yrittäjiä, opettaja Mari Lampela pohtii.
– Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä. Olennaista on yrittäjämäinen asenne, jossa kannetaan vastuuta, ollaan aktiivisia ja kehittäviä. Ei siis vain mennä töihin, vaan jokainen voi löytää oman juttunsa, jota – Kyse on asennekasvatuksesta. Lasten itsetunto vahvistuu ja lapset kokevat osaavansa ja pärjäävänsä: Teistä voi tulla sitä, mitä haluatte, Takanen tiivistää. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti