Lounais-Häme

Mitä taloyhtiöiden pihoilla saa tehdä ja mitä ei?

Kesä houkuttelee taloyhtiöiden asukkaita ulos grillaamaan ja kokoontumaan. Taloyhtiöiden järjestyssäännöt yleensä sallivat piha-alueilla oleskelun ja kokoontumisen, mutta kohtuuden rajoissa.

-Jos joku aikoo pitää valtavat puutarhajuhlat, jossa on kymmeniä vieraita pienellä tontilla, niin pitäisi muistaa, että alue on koko taloyhtiön yhteistä aluetta ja kaikilla on vastaava oikeus. Tämän tyyppisiin kokoontumisiin kannattaa ilman muuta pyytää hallitukselta lupa ja huomioida naapurit. Muiden huomiointi on tärkeää, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli korosti.

Kiinteistönomistajalle kuuluu valta määrittää tontin käyttöön liittyvät järjestyssäännöt, jotka vahvistetaan yleensä taloyhtiön yhtiökokouksissa osakkaiden toimesta.

-Mitään tavanomaista elämistä ei kannata järjestyssäännöissä rajoittaa, koska ei ole oikeussuojakeinoa, miten niihin puuttua, jos joku rikkoo sääntöä, Hupli sanoi.

Huplin mukaan taloyhtiöt yleisemmin vain raamittavat asioita eikä varsinaisesti kiellä. Esimerkiksi matontamppaukseen ja yörauhaan liittyvät ohjeistukset saattavat poiketa eri taloyhtiöissä huomattavasti.

 

Suurin osa taloyhtiöiden järjestyssäännöistä pohjautuu suoraan Suomen lakiin.

-Taloyhtiöiden rajoitteet tulevat yleensä muusta lainsäädännöstä, jotka soveltuvat jo sellaisenaan järjestyssääntöihin. Lait viedään järjestyssääntöihin koskettamaan yksittäistä kiinteistöä, koska kuka meistä lukee aktiivisesti vaikkapa järjestyslakia, Hupli kysyi.

Kukin taloyhtiö on kuitenkin erilainen, jossa rakennus ja piha-alueet ovat omalaatuisia, jolloin voi olla perusteltua poiketa mallisäännöistä. Puhumattakaan kirjoittamattomista säännöistä, jotka ovat useimmiten sovittu suullisesti asukkaiden kesken.

-Kirjoittamattomissa säännöissä voi olla vähän sellaista vanhakantaista ajattelua. Esimerkiksi joillekin yörauha tarkoittaa sitä, että liikutaan villasukat jalassa, eikä voi käydä suihkussa eikä voi vetää vessaa. On vielä olemassa asukaskuntaa, joka pitää näitä asioita tavanomaisena, vaikkei ne enää tätä päivää ole, Hupli totesi.

 

Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla taajamassa on lähtökohtaisesti kielletty, mutta jos juomisesta ei koidu ongelmaa ei myöskään poliisi puutu asiaan. Näin on myös taloyhtiöissä.

-Jos saunaoluen taloyhtiön grillipaikalla nauttii, niin ei siinä pitäisi tai kannattaisi olla ongelmaa. Eri asia on, jos on joku ryyppyporukka, joka jatkuvasti remuaa, niin silloin voidaan puhua ongelmasta, johon taloyhtiö voi puuttua.

-Ja vaikka alkoholin nauttiminen olisikin kiellettyä grillipaikalla ja joku siellä yksittäisen oluen juo, niin ei se mihinkään hallintaan ottomenettelyyn oikeuta, Hupli sanoi.

 

Kesällä myös eläimet viihtyvät hyvin ulkona. Taloyhtiöiden piha-alueilla eläinten ulkoiluttaminen on kuitenkin yhtä säänneltyä kuin pihojen ulkopuolella.

-Koirat on järjestyslain mukaan pidettävä kytkettynä taajamassa ja ulosteet on kerättävä. Sama laki kieltää kissojen ulkoiluttamisen lasten leikkipaikoilla. Monessa taloyhtiössä kissan ulkoiluttaminen kytkettynä on kuitenkin sallittu tietyissä osissa pihaa, Hupli kertoi.

Lounaismaan OP-kiinteistökeskuksen osastopäällikkö ja isännöitsijä Reima Hakala on saanut ihmisiltä palautetta koirien ulkoiluttamisesta taloyhtiöiden pihoilla.

-Ehkä yleisin ongelma koirien kanssa on se, että ei viitsitä mennä tarpeeksi pitkälle koiran kanssa vaan ulkoilutetaan piha-alueella. Pitäisi mennä pihan ulkopuolelle, Hakala huomautti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic