Lounais-Häme Somero

Mitä tapahtuisi, jos Badding, Unto Mononen ja M.A Numminen kohtaisivat? – Esakallion kesänäytelmän asetelma on humoristinen

Someron Esakallion kesänäytelmä rakentuu kuvitteellisista tilanteista, joissa ovat mukana suuret somerolaiset, eli Unto Mononen, Rauli Badding Somerjoki ja M.A. Numminen.
Pitkän linjan ammattinäyttelijä Pertti Koivula (vas.) esittää Unto Monosta. Artisti Jani Forsman (takana) näyttelee Rauli Badding Somerjokea ja Risto Räppääjä -elokuvistakin tuttu Samuel Shipway esiintyy M.A. Nummisena. Kuva: Lassi Puhtimäki

Huumoria, tuttua musiikkia ja kuuluisia näyttelijöitä.

Niistä on tehty Someron Esakallion kesänäytelmä Oi, jospa kerran.

Näytelmä vie katsojan kuvitteellisiin tilanteisiin, joissa kohtaavat somerolaiset suuret taiteilijat Unto Mononen, Rauli Badding Somerjoki ja M.A. Numminen. Herkulliseksi näytelmän tekee se, että päärooleissa nähdään ammattinäyttelijöitä ja -muusikoita, jotka esittävät ikivirheitä, kaikkien tuntemia klassikoita.

Viime sunnuntaina näyttelijät kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhteen harjoittelemaan vuorosanojaan.

Lukuisista elokuvista ja televisiosarjoista tuttu Pertti Koivula väänsi puheenvuoroissaan niin komeaa karjalan murretta niin leppoisalla asenteella, että sai muut näyttelijät nauramaan hillittömästi.

On helppo kuvitella, että Karjalan Muolaasta Somerolle muuttanut Unto Mononen on ollut tosielämässäkin vähän samanlainen: rento ja hassu vanhankansan mies, joka näki romantiikassa surumielisyyttä.

M.A. Numminen sen sijaan oli nuorena vähän kuin Risto Räppääjä -elokuvissakin näytellyt Samuel Shipway: innokas, tarmokas ja täynnä ideoita. Juuri siksi Shipway sai näytelmässä Nummisen roolin.

– Unti, perhana. Sinä olet Suomen paras tangosäveltäjä ja minä Suomen huonoin laulaja. Tästä tulee jotain hienoa, hehkuttaa Shipway nuoren Nummisen roolissa, jossa tämä vasta havittelee kuuluisuutta.

Sitten on vielä Rauli Badding Somerjoki. Kapinallinen ja yksinäinen hahmo, jonka kappaleet ovat merkittävä osa suomalaista identiteettiä. Häntä näyttelee Jani & Jetsetters -yhtyeestä tuttu Jani Forsman.

Ohjaaja Kaija Parko (vas.), Baddingia näyttelevä Jani Forsman, M.A. Nummista näyttelevä Samuel Shipway, Unto Monosta näyttelevä Pertti Koivula ja artisti Jonna Tervomaa harjoittelivat näytelmän vuorosanoja sunnuntaina. KUVA: Lassi Puhtimäki

Somerolaissäveltäjien valloittavat persoonat ja niiden yhteentörmäys ovat näytelmän suola.

Oi, jospa kerran luo hassuja, kuvitteellisia tilanteita, jossa somerolaistaiteilijoiden persoonalliset luonteenpiirteet korostuvat.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Kaija Parko tunsi henkilökohtaisesti Baddingin ja Nummisen, joten hänen on ollut helppo kuvitella, miten miehet reagoisivat erilaisiin tilanteisiin yhdessä, erikseen ja Unto Monosen kanssa. Todellisuudessa Badding ja Mononen eivät koskaan tavanneet.

– Kaikki kolme säveltäjää olivat omana aikanaan persoonallisuuksia. He ovat aina tehneet, mitä ovat halunneet. Näytelmä käsittelee näiden poikkeusihmisten vapautta ja rohkeutta olla erilainen, Kaija Parko sanoo.

Samalla, kun näytelmä kuvaa vapautta ja suuria taiteilijapersoonia, se on kertomus kotiseudusta.

Suurin osa näytelmän tapahtumista sijoittuu Somerolle. Näytelmä tekee matkan myös somerolaismusiikin alkujuurille, ja musiikkia kuullaankin näytelmän aikana varsin paljon, jokaisen kohtauksen jälkeen.

– Näytelmä sopii kaikille, joita kiinnostaa kuvaus suomalaisesta sielunmaisemasta, Parko sanoo. FL

Oi, jospa kerran saa ensi-iltansa 18. heinäkuuta kello 19. Liput ovat jo myynnissä.

Artisti Jonna Tervomaan mukaan kolmen somerolaissäveltäjän musiikki on osa kansallista alitajuntaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Artisti Jonna Tervomaan mukaan kolmen somerolaissäveltäjän musiikki on osa kansallista alitajuntaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic