Lounais-Häme

Mitä vauvan päässä liikkuu? Entä minun? Perheryhmässä opitaan tunnistamaan tunteet ja niiden reaktiot

Disa Viitaniemi oppi tuntemaan tyttärensä Livian persoonaa mentalisaation avulla, mutta ennen kaikkea hän oppi tuntemaan itseään. Viitaniemi, Laila Mäki-Kerttula ja Tiina Kemppainen (oik.) suosittelevat lämpimästi ryhmiä perheille.

Forssan seudun kunnat ja hyvinvointikuntayhtymä (hyky) käynnistävät ensi viikolla vauva- ja taaperoperheille tarkoitetut Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmät. Ryhmissä pysähdytään keskustellen miettimään, mitä oma vauva käyttäytymisellään oikein viestittää.

Kun vanhemmat ymmärtävät vauvansa mieltä ja persoonaa, he pystyvät ennakoimaan sekä lapsensa että omat reaktionsa haastavassakin tilanteessa.

Ymmärrys taas tasoittaa sähäkkää lapsiperhearkea, kun ennakoiva vanhempi kykenee säätelemään tunnetilojaan.

Forssalainen Disa Viitaniemi lähti mukaan tutustuakseen paremmin 4,5 kuukauden ikäiseen Liviaan.
– Siitä tuli kuitenkin matka omaan itseeni, joka on vaikuttanut koko perheen kommunikaatiokykyyn. Opin lukemaan itseäni ja Liviaa sekä löytämään kommunikaation tavat, jotka toimivat meillä.

Viitaniemi oppi esimerkiksi huomaamaan, miten hän reagoi väsyneenä ja miten se vaikuttaa Livian lisäksi isoveli Lukakseen ja omaan puolisoon.
– Nyt minulla on tietty rauha ja varmuus pysähtyä ajattelemaan suoran reagoinnin sijaan.

Ensimmäiset ryhmät alkavat ensi viikolla, ja uusia järjestetään jatkossa säännöllisesti.

–  Menetelmän tehosta on selkeää tutkimusnäyttöä, joten siksi Forssan seudulla malliin tartutaan. Vanhemman mentalisaatiokyky on keskeinen lapsen kehitystä ja perheen vuorovaikutusta suojaava tekijä, huomauttaa Forssan kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen.

Kemppainen ja hykyn terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula kannustavat kaikkia seudun vauva- ja taaperoperheitä lähtemään mukaan. Ryhmissä opittu kantaa aina vauvavuosista murrosikään asti.

-Uusia ryhmiä tulee lisää, ja joissakin on vielä tilaa. Yhteyttä kannattaa ottaa omaan neuvolaan, josta saa lisätietoa, ohjaa Mäki-Kerttula.

Perheryhmän keskeisin tavoite on vahvistaa vanhemman kykyä pohtia sekä omia että vauvan ajatuksia ja tunteita sekä niiden vaikutusta käyttäytymiseen.

Lisäksi ryhmät vahvistavat tasavertaista vanhemmuutta ja vanhempien vuorovaikutussuhdetta lapseen.

– Ryhmissä tapaa samassa elämäntilanteessa olevia perheitä. Vauvan ja lasten kanssa kotona voi tuntea yksinäisyyttä, ryhmästä löytää vertaistukea, Viitaniemi muistuttaa.

Perheryhmät ovat suljettuja ryhmiä, johon osallistuu 4–5 perhettä. Ne kokoontuvat joka toinen viikko puolentoista tunnin ajan kerrallaan ja yhteensä 8 kertaa. Perheryhmää ohjaa menetelmään koulutettu kunnan työntekijä.

Jokaiselle tapaamiskerralle on valittu teema.

– Ryhmissä ei sormi ojossa luennoida, vaan niissä edetään keskustellen, Kemppainen lisää. FL

Vahvuutta vanhemmuuteen

Kokoontumiset alkavat ensi viikolla (vko 36). Maksuttomat ryhmät kokoontuvat kahdeksan kertaa.

Vapaita paikkoja ja tulevia ryhmiä voi tiedustella omasta neuvolasta.

Taaperoryhmissä lapsille on järjestetty hoito ja perheille ruokailu.

Vauvaperheet:

Forssassa kokoontuu kaksi vauvaperheryhmää joka toinen tiistai (4–5 kk:n ikäiset) ja keskiviikko (2–3 kk) klo 17 Pihakoivun päiväkodissa.

Humppilan ja Ypäjän ryhmä (2–3 kk) kokoontuu joka toinen torstai klo 17 Päivänpaisteen päiväkotiin Humppilaan.

Taaperoperheet:

Forssassa kokoontuu vanhempainryhmä joka toinen tiistai 1–3-vuotiaiden vanhemmille ja joka toinen keskiviikko ryhmä 1–2-vuotiaiden vanhemmille Pihakoivun päiväkodissa. Lisäksi ti 11.9. aloittaa 2–3-vuotiaiden yksinhuoltajavanhemmille ryhmä Lastentalo Helmessä.

Tammelassa 2–3-vuotiaiden vanhempien ryhmä on koossa joka toinen tiistai klo 17 Taikatuulen päiväkodissa.

Ypäjällä ja Humppilassa 1–3-vuotiaiden lasten vanhemmat kokoontuvat joka toinen keskiviikko klo 17 Heporannan päiväkotiin.

Jokioisilla 2–3-vuotiaiden vanhemmat kokoontuvat joka toinen torstai klo 17.15 Teerimäen päiväkotiin.

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic