Lounais-Häme Forssa

Mitään hyvää ei odoteta – Pienten yritysten näkymät ovat lähes romahtaneet etenkin Forssassa

Pk-yritykset arvioivat kehityksen huonoksi. Kanta-Hämeessä tilanne muuta maata heikompi.

Pienten yritysten odotukset ovat pudonneet. Kanta-Hämeessä näkymät ovat tuntuvasti vielä muuta maata heikommat.

Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön pk-barometrin mukaan pienten ja keskisuurten yritysten odotukset ovat nyt kaikilla mittareilla selvästi keskimääräistä heikommat. Suhdannenäkymistä yritykset antavat luvun +9, kun runsas kaksi vuotta sitten näkymien saldoluku liikkui +30:n paikkeilla.

Suomen Yrittäjien mukaan barometrin tulokset vastaavat yleisiä odotuksia talouden kehityksestä. Talouskasvu on yksityisen kulutuksen varassa. Ainoastaan palvelualojen yritysten näkymät ovat lähellä keskimääräistä tasoa.

 

Kanta-Hämeessä Forssan seudun yrittäjät näkevät suhdannetilanteen erityisen heikkona. Heidän arvionsa on 11 yksikköä pakkasella. Hämeenlinnan seudullakin näkymät 12 kuukauden päähän ovat lähellä nollaa, +1. Ainoastaan Hyvinkään–Riihimäen alueella saldoluku (+6) on lähellä maan keskiarvio (+9).

Pk-yritykset ovat erityisen pidättyväisiä tekemään investointeja. Ne arvioivat vähentävänsä investointeja, joita on muutenkin tehty Suomessa liian vähän tuotantoon.

– Kanta-Hämeessä Riihimäen ja Forssan seudun odotukset ovat selvästi maan keskiarvon alapuolella. Hämeenlinnassa ne ovat maan keskiarvon yläpuolella, mutta myös siellä odotetaan investointien arvon laskevan, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka järjestön tiedotteessa.

Yrittäjäjärjestö arvioi, että investointien kehitys kertoo pk-yritysten heikosta uskosta talouden pitkän ajan kehitykseen.

 

Odotukset uusista työpaikoista ovat romahtaneet. Kanta-Hämeessä kuitenkin 73 prosenttia yrityksistä aikoo säilyttää nykyisen henkilöstömääränsä.

– Pieni myönteinen pilke odotuksista siis löytyy. Sopeuttamista suunnittelee vain 11 prosenttia hämäläisistä yrityksistä, Haukka toteaa.

Pienet ja keskisuuret yritykset antavat perinteisesti hyvin optimistisia vastauksia henkilöstöstä. Hyvin harvoin pk-barometrissä kerrotaan, että henkilöstöä vähennetään.

– Mitä te aiotte tehdä, että tätä saadaan hilattua myönteiseen suuntaan? Haukka kysyy hallitukselta.

 

Yritysten kasvuhakaisuus on edelleen laskenut. Kyselyn mukaan 57 prosentilla yrityksiä ei ole kasvutavoitteita, ne haluavat vain säilyttää asemansa tai ovat lopettamassa toimintansa.

Kanta-Hämeessä kasvutavoitteet ovat valtakunnallista hieman heikompia. Asemansa säilyttäviä on 36, yrityksiä ilman kasvutavoitteita 24 ja lopettavia yrityksiä 3 prosenttia vastaajista. Vain 5 prosenttia vastaajista on ”voimakkaasti kasvuhakuisia” yrityksiä.

Uutena asiana pk-barometrissä kysyttiin ilmastonmuutoksen vaikutusta. Noin puolet yrityksistä vastasi, ettei ilmastonmuutoksen hillinnällä ole merkitystä niiden liiketoimintaan. Kanta-Hämeessä näin vastasi runsas puolet ja koko maassa hieman vajaa puolet yrityksistä.

Valtakunnallisesti yritykset jakautuvat tasan niihin, joille ilmastonmuutoksen hillintä antaa mahdollisuuksia, ja niihin, joille se tuo vaikeuksia. Kanta-Hämeessä ilmastonmuutoksen hillintä nimetään liiketoiminnan haitaksi. 10 prosenttia ilmoittaa ”merkittävistä” ja 19 prosenttia ”jonkin verran haasteista”. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic