Lounais-Häme

Mitäs Mitäs -maassa tapahtuu – tänä vuonna festivaalilla soitetaan hedelmiä ja käydään sidontakurssilla

Taas saadaan ihmetellä ja kokea, kun Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali lehahtaa jälleen kerran Nuutajärvelle.

Vähän ”oudon jutun maineessa” oleva vaihtoehtotaiteiden tapahtuma lähti liikkeelle aikanaan Sirkus Supinasta, joka teki monitaiteisia latosirkusesityksiä Sastamalan Suodenniemellä.

-Minä ja ystäväni olimme niissä mukana. Ennen niiden loppumista löysimme Urjalan Nuutajärveltä tosi hienon paikan ja tuli idea, että olisi mukavaa järjestää siellä isompi tapahtuma, kertoo tapahtuman vastaava tiedottaja Maiju Viitanen.

Neljä vuotta täyttävää festivaalia ovat tekemässä osin yhä samat ihmiset kuin sirkusta. Ryhmä ei tapansa mukaan halunnut järjestää aivan perinteistä musiikkitapahtumaa.

-Nimi kuvastaa niitä tunteita, joita haluamme kävijöissä herättää. Ihmetystä, hämmästystä ja kummastusta. Haluamme, että kävijät kokevat jotain sellaista, mitä he eivät ole välttämättä aiemmin kokeneet.

 

Festivaali on kasvanut tänä vuonna yksipäiväisestä kaksipäiväiseksi. Sama monitaiteinen idea on säilynyt, mutta kehittynyt eteenpäin.

-Kävijät ja mekin pystymme nyt nauttimaan tästä kauemmin. Tämä on enemmän tapahtuma, jossa voi pidemmäksi aikaa unohtaa kaiken muun ja sukeltaa Mitäs Mitäs -maahan.

-Haluamme erityisesti panostaa yleisön ja esiintyjien rajojen rikkomiseen, tuoda artistit pois lavoilta yleisön joukkoon ja antaa kävijöille mahdollisuuden tehdä itse taidetta. Meillä on festarialueella esimerkiksi yleisölle avoin Roskalava, jolla pääsee itse halutessaan esiintymään.

 

Monitaiteiden kirjossa on luvassa musiikin ja sirkuksen lisäksi muun muassa tanssia, improvisaatioteatteria, lyhytelokuvia ja lasinpuhallusta. Tänä vuonna kansainvälisiä esiintyjiä on enemmän kuin aiemmin.

-Yksi kiinnostava heistä on Elizabete Balčus, jota on tituleerattu Latvian Björkiksi. Hän esittää kokeellista, elektronista musiikkia, johon sekoittuu jazzia. Balčus soittaa myös vihanneksia ja hedelmiä jotka on kytketty sähköisiin laitteisiin. Hyvin psykedeelistä juttua tulossa.

-Toinen, jota odotan paljon, on teknoyhtye Serotin ja sirkusryhmä Vireen yhteistyöprojekti Club Swire. Se yhdistelee teknomusiikkia, livesoittimia ja nuorallatanssia. Kaiken lisäksi nuora on mikitetty eli siitä tulee ääni, kun siihen koskee. Sellaista en ole koskaan aikaisemmin nähnyt.

Mitäs Mitäs Mitäs on perinteisesti ollut epätavallisuuksia täynnä. Tällä kertaa esimerkiksi spoken word -artisti Beibi P ja yhtye Muovibabylon esittävät jazzmusiikilla säestettyä lavarunoutta, taustallaan Emma Ainalan visuaalinen taide.

Yleisö saa myös mm. maalata Juha Rikhard Käkelän moottorisahaveistoksen sekä ohjata turkulaisen Külli-tädin impromaalausta. Yksi erikoisuus on köysitaiteilija Tinttu Henttosen työpaja, jossa perehdytään Japanissa käytettyyn shibari-sidontatekniikkaan.

-Työpaja on meditatiivinen, lämminhenkinen ja kaikille suunnattu. Sidonta yhdistetään usein S/M-juttuihin, mutta tämä ei ole sitä, Viitanen toteaa. FL

Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali Nuutajärvellä Urjalassa 3.–4.8.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti