Lounais-Häme

Miten ja missä suomalaiset ulkoilevat? – Luke käynnistää valtakunnallisen tutkimuksen

Tutkimuksella selvitetään, miten suomalaisten luonnossa liikkuminen ja ulkoiluharrastaminen ovat muuttuneet.
Tutkimuksen tuottamia tietoja voidaan hyödyntää virkistysalueiden ja ulkoilupalveluiden suunnittelussa sekä metsien monikäytön edistämisessä. Arkistokuva Torronsuolta. Kuva: Tapio Tuomela
Tutkimuksen tuottamia tietoja voidaan hyödyntää virkistysalueiden ja ulkoilupalveluiden suunnittelussa sekä metsien monikäytön edistämisessä. Arkistokuva Torronsuolta. Kuva: Tapio Tuomela

Luonnonvarakeskus (Luke) kerää uutta tietoa suomalaisten luonnossa liikkumisesta ja ulkoilun harrastamisesta laajalla väestökyselyllä. Sen avulla saadaan selville esimerkiksi se, kuinka moni suomalaisista marjastaa, tarkkailee luontoa, ui luonnonvesissä tai harrastaa frisbeegolfia.

Tutkimuksen avulla saadaan tietoa ulkoiluharrastamisen lisäksi moniin ulkoilua koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin.

– Tietoja voidaan hyödyntää laajasti virkistysalueiden ja ulkoilupalveluiden suunnittelussa sekä metsien monikäytön edistämisessä. Ulkoilupalveluita kehittämällä tuetaan kansalaisten hyvinvointia ja mahdollisuuksia virkistykseen, tiedonkeruusta vastaava Luken tutkija Marjo Neuvonen kertoo.

 

Ulkoilututkimus käynnistyy joulukuussa 2019, ja kysely lähetään satunnaisesti valituille suomalaisille eri puolille Suomea.

Tutkimuksella kerätään kymmenen vuoden välein tietoa suomalaisten ulkoilusta ja kotimaan luontomatkailun kysynnästä sekä lähes 90 eri ulkoiluharrastuksen yleisyydestä ja harrastuskerroista.

Kysely lähetetään yhteensä yli 20 000 suomalaiselle kahden vuoden aikana. Tiedonkeruu, jossa huomioidaan ulkoilun harrastamista eri vuodenaikoina, toteutetaan vuosina 2019–2021.

Se on jatkoa Luonnon virkistyskäytön valtakunnallinen inventointi (LVVI) -tutkimukselle. Aikaisemmat tutkimukset on toteutettu vuosina 1998–2000 ja 2009–2010.

Tiedot kerää Tilastokeskus. Tutkimusta rahoittavat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Luonnonvarakeskus. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic