Lounais-Häme Kanta-Häme

Miten rajoitusten avaaminen vaikuttaa Kanta-Hämeen koronatilanteeseen? "Ei ruutitynnyri, vaan kytevä nuotio"

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole tällä hetkellä yhtään Covid-19-potilasta. Parilla on epäilys.
Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä tilanne pyritään kesän aikana hoitamaan niin, ettei kevään aikana kasvanut niin sanottu hoitovelka ainakaan kasva. Kuva: Esko Tuovinen
Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä tilanne pyritään kesän aikana hoitamaan niin, ettei kevään aikana kasvanut niin sanottu hoitovelka ainakaan kasva. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeessä on torstaihin aamupäivään mennessä todettu 97 Covid-19-tautitapausta. Heistä ainakin yli 50 on parantunut täysin. Toistakymmentä potilasta on sellaisia, joiden toipuminen oireettomaksi vie viikkoja, jopa kuukausia.

Maakunnassa yksi on kuollut koronavirukseen aiheuttamaan sairauteen.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole tällä hetkellä yhtään koronaviruspotilasta, mutta parilla on tautiepäily. Heidän testitulostaan odotetaan. Tehohoidossa on viimeksi ollut Covid-potilas lähes kolme viikkoa sitten.

Pääsiäisen jälkeen tartuntoja on todettu Kanta-Hämeessä 1–2 päivässä eli kymmenkunta viikossa.

– Viimeisen kahden viikon aikana merkittävä osa, reilusti yli puolet, tartunnoista jäljittyy Uudellemaalle. Ne keskittyvät Kanta-Hämeen eteläosiin, koska tartuntalähteitä ovat Uudenmaan työ- ja muut kontaktit, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo.

Kytevä nuotio, ei ruutitynnyri

Järvelän mukaan nyt on seurattava tilannetta, kun rajoitustoimia hiljalleen avataan.

– Kun toimintoja avataan asteittain, tartuntojen määrä ei ole ruutitynnyri, vaan kytevä nuotio.

Hän sanoo, että viimeisenä parina iltana keskussairaalan päivystyksessä on ollut ”aika paljonkin” potilaita, joilla epäillään koronaa.

– Väreilyä on, Järvelä kuvailee.

Koronavalmiutta jatketaan

Hänen mukaansa koronavalmius Kanta-Hämeessä täytyy säilyttää ainakin loppuvuoden ajan, mahdollisesti jopa siihen saakka, kun rokote saadaan kehitettyä. Se voi viedä jopa puolitoista vuotta. Valmius tarkoittaa kohortointia päivystyksessä eli koronaan viittaavista oireista kärsivien erottamista muista.

Myös tehohoidon osalta pidetään yllä valmius reagoida nopeasti, jos tautitilanne alkaa pahentua.

– Koronaa ei ole selätetty ja tauti voi yllättää perusterveenkin. Kanta-Hämeessä tehohoitoon joutuneilla muutamalla on ollut selvä riskiryhmäsairaus ja osalla lievä perussairaus, mutta kolmasosalla ei ole ollut minkäänlaista perussairautta, Järvelä muistuttaa.

Kesän sulkuja vähennetään

Koronavalmiudesta huolimatta Kanta-Hämeen keskussairaalassa pyritään palauttamaan normaalitoiminnot. Esimerkiksi sairaalan kymmenestä isosta leikkaussalista 7–8 pyritään palauttamaan käyttöön. Kesän ajan sulut leikkaustoiminnan osalta pyritään minimoimaan.

Tilanne pyritään kesän aikana hoitamaan muutenkin niin, ettei kevään aikana kasvanut niin sanottu hoitovelka ainakaan kasva.

– Jonoa on kertynyt muutaman kuukauden ajalta ja jonkin verran kiireetöntä hoitoa menee varmasti hoitotakuun yli. Jonoja puretaan kiireellisyysjärjestyksessä ja toivomme, että ihmiset malttavat odottaa kutsua rauhassa. Puhelintiedustelut kuormittavat henkilöstöä, sairaanhoitopiriin viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki sanoo.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi maakunnan koronatilanteesta torstaina infossa, joka järjestettiin etänä verkon välityksellä. FL

Lue myös: Forssassa seitsemän koronavirustartuntaa – ”Vaarallista tuudittautua siihen, ettei epidemia koskisi Forssan seutua” (FL 7.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic