Lounais-Häme

Miten toinen pärjää syövän kanssa?

Humppilalaiselle Kari Raatikaiselle vaikeistakaan asioista puhuminen ei ole koskaan tuottanut vaikeuksia. Sosiaalinen mies on hyvin avoimesti kertonut lähipiirilleen myös sairastumisestaan eturauhassyöpään ja elämästä sairauden kanssa.

-Minulta on leikattu eturauhassyöpä kolme ja puoli vuotta sitten. Siinähän sairaus nyt mukana kulkee, mies tiivistää tämän hetken kuulumisiaan.

Miehet ovat yleensä hyvin varovaisia puhumaan sairastumisestaan.

-Miehet eivät välttämättä kerro diagnoosistaan aluksi läheisilleen. Osa ei kerro asiasta edes puolisolleen, Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propon toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen sanoo.

Raatikainen ja Järvinen haluavat kannustaa miehiä keskusteluun vertaistensa kanssa. Joskus voi olla helpompi jutella asiasta toisen saman kokeneen kanssa. Siksi he tuovat vertaistukea tarjolle myös Forssan seudulle.

Miesten eturauhassyöpä on yleisempi kuin naisten rintasyöpä. Suomessa todetaan vuosittain 5100 uutta eturauhassyöpätapausta. Määrä nousee vuositasolla 7000 tapaukseen vuoteen 2025 mennessä, ja samassa ajassa syöpään sairastuneiden kuolleisuus vähenee.

-Nyt eturauhassyöpään kuolee vuodessa 900 miestä, mutta tämä määrä tulee puolittumaan, Järvinen kertoo.

Tällä hetkellä diagnosoituja eturauhassyöpää sairastavia miehiä on Suomessa 46 000. Heidän vuoksi Propo haluaa murtaa eturauhassyöpää ympäröivän hiljaisuuden muurin.

-Eturauhassyövästä puhutaan kesynä syöpänä juuri sen vuoksi, että eloonjäämisprosentti on vahva. Kuten syöpähoidot yleensä, myös eturauhassyövän hoidot ovat kuitenkin hyvin raskaita. Vaikka kliiniset toimet hoidetaan sairaaloissa paikan päällä viimeiseen saakka hyvin, niin diagnoosi kyllä pysäyttää miehen. Herää tunne, että ei tämä elämä jatkukaan ikuisesti, Järvinen sanoo.

Mies voi kokea olonsa hyvin yksinäiseksi asian kanssa. Kyse on hyvin intiimeistä asioista.

-Syöpähoidot koettelevat miestä monella tapaa. Leikkaushoidon seurauksena voi olla erektio-ongelmia ja virtsankarkailua. Myös sädehoito aiheuttaa erektiohäiriöitä, mutta ne tulevat viiveellä, Järvinen kertoo.

Raatikainen ja Järvinen vetävät lokakuussa Forssan seudulla aloittavaa vertaistukiryhmää eturauhassyöpää sairastaville.

-Vertaistukiryhmä on miehille foorumi, jossa jakaa ajatuksia ja kokemuksia eturauhassyövän kanssa elämisestä, Raatikainen sanoo.

-Jokainen meistä elää omaa kohtaloaan, mutta vertaistukiryhmässä pääsee kuulemaan, miten toinen pärjää sairauden kanssa.

Ryhmistä saa osaltaan eväitä siihen, millä jaksaa arjessa ja millä mennä eteenpäin. Järvinen sanoo, että tukiryhmissä monesti miehistä silminnähden huomaa, kuinka paljon apua vertaisten kanssa keskustelusta voi olla.

-Miesten hartiat nousevat ja asento muuttuu.

Forssan seudun vertaisryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 26.10. klo 16.15–18.30 Ystävän Kammarissa. Seuraavat tapaamiset ovat 30.11. ja 21.12.

Tapaamiset ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Osallistua voi kaikkiin tapaamisiin tai silloin, kun itselle parhaiten sopii. Ryhmässä puhutut asiat ovat luottamuksellisia.

Ryhmään osallistuakseen ei tarvitse olla Propon jäsen. FL

 

Harvoin alle viisikymppisillä
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa.Eturauhassyöpää esiintyy harvoin alle 50-vuotiailla miehillä, mutta sen riski suurenee iän myötä.Epäily syövästä voi syntyä, jos tietty veriarvo eli prostataspesifinen antigeeni (PSA) on koholla. PSA-arvon kohoaminen ei läheskään aina tarkoita, että miehellä on syöpä.Eturauhassyövän syytä ei tunneta. Se kuitenkin tiedetään, että eturauhasen syöpäsolujen kasvua stimuloivat mieshormonit, erityisesti testosteroni.Noin 15 prosenttia eturauhassyöpätapauksista on suvuittain esiintyviä. Kahdesta kymmeneen prosenttia eturauhassyövistä arvioidaan johtuvan suoraan peritystä syöpäalttiudesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti