Lounais-Häme

Miten toteutetaan hajuton ja viihtyisä ulkovessa? Lähetä kuva omasta huussistasi ja kerro, miksi se on erinomainen

Voiko mukavuuslaitos olla liian mukava?

Ehkä se voi. Esimerkiksi Antti ja Lilli Lankin kesäpaikan ulkohuussi on siinä määrin viihtyisä, että vieraat ovat kertoneet haluavansa istua siellä pitempään kuin tarve vaatii.

-Yksi tuumasi, että voisi jäädä tänne yöksi, Lilli Lanki nauraa huussin ovella.

Laitos on Antti Lankin tekemä. Vaimo on selvästi ylpeä miehensä kättentyöstä, mutta mies ei taida kehdata kehua omaansa. Hän tyytyy lähinnä kommentoimaan rakennusteknisiä ja arkkitehtonisia yksityiskohtia.

-Kaikki sai alkunsa minun lapsuudentraumastani, Lilli Lanki jatkaa.

-Lapsuuteni huussit olivat pimeitä ja pelottavia koppeja. Niissä oli hämähäkinseittejä ja höyläämätöntä puuta. Lisäksi ne haisivat.

Tilalle piti saada valoisia ja viihtyisiä huussikokemuksia. Lopputulos on paikka, jossa lapset tykkäävät jopa leikkiä.

-Eikä tämä haise yhtään. Huussi voisi melkein olla mökissä sisällä.

Reaktorin ydin on kompostikäymälä

Tehdäänpä katselmus.

Paikka on ensinnäkin kesämökin pihapiirissä Selkämeren rannalla Luvian Aspiskerissa. Luvia kuuluu nykyään Eurajoen kuntaan.

Huussirakennus on ikään kuin paritalo. Vasemmanpuoleinen ovi vie työkaluvarastoon. Sen tunnistaa ovenkahvana toimivasta kirveestä.

Oikeassa ovessa kahvan virkaa toimittaa vanha vessapaperiteline. Siitä kun kiskaisee, näkee maton, tuolin, linnunpöntön ja hyllytason, mutta ei huussin istuinta. Se on piilossa omassa eriössään hyllyn takana.

Huussin sydän on ikään kuin reaktorin ytimenä toimiva Biolanin kompostikäymälä.

Rakennuksen takana maassa on suotonestesäiliönä toimiva kanisteri. Nesteet valuvat sinne. Säiliö tyhjennetään aika-ajoin mökin umpitankkiin.

-Tyhjennys kannattaa tehdä riittävän usein. Hajuhaittaa voi tulla, jos säiliön antaa tulla liian täyteen ja neste jää sinne lillumaan, Lilli Lanki opastaa.

Toisen vinkin Lanki antaa vastaavan huussin suunnittelijalle. Kompostikäymälän takaluukun ja samalla koko laitoksen lattiatason on hyvä sijaita sen verran korkealla, että tyhjentäminen onnistuu siedettävässä asennossa.

-Meillä luukku on liian matalalla. Tyhjentäminen on ergonomisesti hankalaa.

Takaluukusta talikoitava kiinteä tavara kuskataan Luvian mökillä välivarastointiin pallokompostoriin. Muhittuaan siellä talven yli jäte päätyy loppusijoituspaikkaansa kukkamaalle.

Propelli pitää hajut poissa

Antti Lanki toteutti huussiprojektinsa vuosina 2012-2013. Hänen mukaansa kokonaiskustannukseksi tuli työkaluvaja mukaan lukien noin 4 000 euroa.

-Huussin osuus ei siis kata koko summaa, hän muistuttaa.

-Rakennuksen kehikko maksoi noin 2 000 euroa ja käymäläjärjestelmä 600-700 euroa. Ilmastointiputki vedettiin katolle ja lisäosana sen päälle pantiin pallo, jossa tuuli pyörittää propellia. Niin sisälle syntyy alipaine, ja hajut katoavat.

Propelli maksoi 100 euroa, mutta se on ollut hintansa väärtti.

-Suosittelen, Lilli Lanki sanoo.

-Suosittelen myös tällaista huussisysteemiä kaikille mökkiläisille.

 

Lähetä kuva omasta vessastasi

Onko sinullakin poikkeuksellinen ulkokäymälä?

Lännen Media kerää nyt kuvia mökkivessoista. Lähetä meille kuva, jos mökkivessasi kerää kateellisia huokauksia, se on niin komea ja ratkaisuiltaan ainutlaatuinen, että haluaisit jakaa sen muillekin.

Lähetä ulkovessastasi sisä- ja ulkokuva ja kerro, mikä tekee siitä toimivan tai ainutlaatuisen. Kuvia voi lähettää 10.8. mennessä tuulia.viitanen@lannenmedia.fi. Kuvia ja tarinoita käytetään mahdollisessa jatkojutussa lehdessä ja verkossa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic