Lounais-Häme

Mittauskin voi stressata - kevättempaus kannustaa verenpaineen alentamiseen

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) terveydenhoitaja Merja Lilja asettelee mansettia forssalaisen Aira Kallion käsivarteen.

-Hiha nostetaan ylös, mutta se ei saa kiristää. Mansetti laitetaan niin tiukalle, että käsivarren ja mansetin väliin mahtuu pari sormea, Lilja neuvoo Kalliota.

Hetken kuluttua Kallio saa kuulla, että paineet ovat hyvällä mallilla.

Verenpaineen mittaus on Kalliolle tuttua puuhaa. Hän on sairastanut verenpainetautia jo pitkään.

-Olen hyvin täsmällinen lääkkeiden kanssa, Kallio sanoo.

-Hän on malliesimerkki siitä, miten verenpainetautia pitää hoitaa, Lilja kehuu.

Kallio käy lääkkeiden ottamisen lisäksi joka päivä lenkillä. Mutta joskus stressi iskee päälle.

-Joskus, kun tulee vastoinkäymisiä, yläpaine on noussut kahteensataan.

Ja joskus liiallinen verenpaineen mittaus on aiheuttanut stressiä.

-Sen olen oppinut, ettei joka päivä kannata mitata, Kallio naurahtaa.

Hykyn vt. perusterveydenhuollon palvelualueen johtaja Arto Honkala sanoo, että on helppo sanoa, että suola nostaa verenpainetta, mutta stressiä on vaikeampi käsitellä.

-Stressi on subjektiivinen käsitys. Tiedämme siitä paljon vähemmän kuin suolan vaikutuksesta verenpaineeseen, Honkala toteaa.

Silti stressin vaikutusta ei voi väheksyä.

-Puhumme stressin vaikutuksesta asiakkaidemme kanssa, Lilja huomauttaa.

Hän lisää, että stressin lievittämisessä edetään pienin askelin. Liikunta on hyvä keino hallita stressiä ja se auttaa panonpudotukseenkin.

Forssan pääterveysasemalla on käynnissä Verenpaine hyvään hoitoon -kevättempaus. Tempauksen tavoitteena on opettaa ihmisiä mittaamaan verenpaine oikein ja auttaa ymmärtämään verenpaineen merkitys kokonaisterveydelle.

-Haluamme, että ihmisten tietoisuus lisääntyy, ja he ymmärtävät liikunnan, ravitsemuksen ja säännöllisen lääkinnän merkityksen, osastonhoitaja Sirpa Jaakkola selventää ja näyttää aulan pöydälle kerättyjä elintarvikepakkauksia.

-Kun suolaisen leipäpalan päälle laitetaan metvurstia, on suolansaanti maksimissaan, Jaakkola esittelee.

Honkala toteaa, että ihmisiä on vaikea neuvoa. Lähes kaikki tietävät, mikä on hyväksi, mikä ei.

-Niin… miksi se on vaikeaa… olemme tunneolentoja, Honkala päättelee.

Kohonnut verenpaine on merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä. Noin kahdella miljoonalla suomalaisella aikuisella on verenpaine kohonnut ja noin miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä.

Honkalan mukaan ulkonäön perusteella on vaikea tietää, kenellä on verenpainetta kenellä ei.

-Toistaiseksi ei tiedetä, mistä sairastuminen johtuu. Kunhan geeniteknologia etenee, saamme täsmätietoa siitä, kuka sairastuu ja kuka ei.

Kohonneen verenpaineen hoito edellyttää potilaan tahtoa vaikuttaa terveyteensä, koska tarvitaan samanaikaisesti elintapamuutoksia ja sitoutumista pitkäaikaiseen lääkehoitoon.

Niin sanotut huonot elintavat eivät näy kehossa heti. Saattaa mennä vuosia ennen kuin paineet alkavat kohota. Ja jos ihminen ei tunne itseään sairaaksi, voi sairauden hoitaminen olla hankalaa.

-Kun elintapa-asiat ja verenpaineen mittaustavat on katsottu, lääkehoidon aloittamisessa ei kannata vitkastella, Jaakkola sanoo.

Kohonnut verenpaine aiheuttaa aivohalvauksia, sydäninfarkteja ja munuaissairauksia. Suomalaisten sydän- ja verisuonisairaudet ovat vähentyneet merkittävästi viimeisten 30-40 vuoden aikana.

Honkala sanoo, että aiemmin verenpaineeseen ei puututtu niin herkästi kuin tänä päivänä. Koholla olevia paineita katsottiin läpi sormien.

Paineet alkavat usein kohota iän mukana. Honkala sanoo, että osa iäkkäämmästä väestöstä on tehnyt ikänsä fyysistä työtä, mutta ruokavaliossa on ollut paljon kovia rasvoja ja suolaa.

-Nykyisin osa eläkkeelle jäävistä on hyvässä kunnossa, osa ei. Kansa jakautuu yhä enemmän kahtia.

Herkuttelukulttuurikaan ei saa Honkalalta kiitosta. Tai herkutella voi, jos se ei ole jokapäiväistä.

-Ei haittaa, jos kerran viikossa tekee hyvää ruokaa. FL

 

Tavoiteverenpaine on yksilöllinen
Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä ja munuaisia sekä aiheuttaa aivohalvauksia.Kotiseurannassa verenpaineen tavoite on yleensä alle 130/85; tavoite on yksilöllinen.Kotiseurannassa mittausarvojen tulee olla alempia kuin hoitajan tai lääkärin vastaanotolla (jos kotona mitattu paine on esimerkiksi 130, se vastaa hoitajan mittaamaa 135 painetta).Verenpaine vaihtelee jatkuvasti riippuen siitä mitä teemme.Mittaukset pitää tehdä rauhallisessa tilanteessa mittausohjeita noudattaen.Verenpainemittarin mansetin tulee olla riittävän leveä olkavarteen nähden.Tärkeimmät elintapatekijät, joilla voi laskea verenpainetta: suolan käytön rajoittaminen, ylipainon vähentäminen, alkoholin runsaan käytön välttäminen, liikunta.Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia verenpainelääkkeistä jää käyttämättä; syitä ovat unohtaminen, ymmärtämättömyys verenpaineen vaarallisuudesta, lääkkeiden sivuvaikutukset tai niiden käyttöön liittyvät pelot.

Uusimmat

Fingerpori

comic