Lounais-Häme

Mökistä ei tule kotia kädenkäänteessä – lakimuutos olikin kosmetiikkaa

Tuhansien haja-asutusalueilla mökkeilevien ja asuvien suomalaisten pitäisi reagoida tiukentuviin jätevesisäännöksiin viimeistään nyt, sillä jätevesiremontin takaraja on syksyllä.

Kesämökkien muuttamista vakituisiksi asunnoiksi helpotettiin lakimuutoksella toukokuussa.

Lännen Median 12:lle kunnalle tekemän kyselyn mukaan muutoksella ei ole käytännön merkitystä, vaan se on kosmetiikkaa. Vastauksensa antoivat Oulun, Porin, Paraisten, Ylöjärven, Alajärven, Tammelan ja Urjalan kunnat.

Lakimuutos herätti aluksi kiinnostusta loma-asujien keskuudessa.

– Virkamiehen tehtäväksi jäi palauttaa ihmisiä maan pinnalle ja kertoa, ettei se koske yksittäisiä loma-asuntoja, vaan erikseen rakennusjärjestyksessä määritettäviä laajempia alueita, kertoo Ylöjärven rakennustarkastaja Petri Mäki.

Kunnissa pohditaan nyt onko tarvetta rukata rakennusjärjestyksiä uusiksi ja lisätä niihin alueita, joilla mökin voisi muuttaa asunnoksi keveämmin keinoin. Toteutuessaan se voisi nopeuttaa lupaprosessia nimetyillä alueilla. Rakentamisen tasovaatimukset ovat edelleen ennallaan.

Kunnat ovat itse saaneet päättää loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutoksista jo vuodesta 2011 lähtien. Samassa yhteydessä muutos nopeutui, kun käsittely elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (ELY) jäi pois.

 

Mökin muuttaminen kodiksi on unelma, jonka loppujen lopuksi harva toteuttaa.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vanhempi tutkija Anna Strandell kertoo, että 2016 myönteisiä loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutospäätöksiä tehtiin noin 200. Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaa-ajanasuntoa.

– Määrä on ollut laskussa. 2000-luvun alussa niitä oli noin 400 vuodessa, hän lisää.

Eniten loma-asuntoja muutettiin loma-asunnoiksi viime vuonna Pirkanmaalla (44 kpl), Varsinais-Suomessa (37), Pohjois-Karjalassa (25), Keski-Suomessa (24) ja Lapissa (19).

Ympäristöministeriön arvion mukaan noin 25 prosenttia rannoista on kaavoitettu. SYKE arvioi, että jo 90 prosenttia vapaa-ajan rantarakentamisesta perustuu kaavaan.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic