Lounais-Häme

Mökkien työleirit eivät innosta, klapikauppa kasvussa

Mikko Rekola laskee olevansa 20. Rekolan tilan isäntä. Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1605.

Tila sijaitsee Natura-alueella, josta osan Mikon isovanhemmat Heikki ja Elli Rekola ovat rauhoittaneet luonnonsuojelualueeksi. Alueelta voidaan maltillisesti kaataa puita, mutta avohakkuita ei tehdä.

Kaikkiaan Rekolan tilaan kuuluu Kaukolassa erillisinä palstoina noin 65 hehtaarin alue. Kaukolassa peltoja viljellään erityisympäristötukiehtojen mukaisesti suojavyöhykepeltoina.

Kaikkiaan Rekoloiden omistuksessa on Tammelassa ja Somerolla vajaat sata hehtaaria peltoa ja 260 hehtaaria metsää. Rekoloiden omistuksessa on isoisän kotitila, Kopilan kartano Somerolla Oinasjärven rannalla. Rekolan tilalla on harjoitettu polttopuu- ja hakekauppaa 2000-luvun alkuvuosista.

-Klapi-, halko- ja hakekaupassa on vielä kasvun varaa. Meille se on tärkeää, koska voimme jalostaa omalla tilalla kasvavan kuitupuun polttopuuksi, Rekola sanoo.

 

Tukkipuun viime vuosien hintakehitykseen Rekola on tyytyväinen. Kuitupuun hintataso on niin alhainen, että jalostusarvon lisääminen omana työnä kannattaa.

Tila myy suurimman osan polttopuista heti pilkkomisen jälkeen tuoreena ja halutun mittaisena. Asiakas hoitaa puiden kuivatuksen itse. Keväällä on varattavissa myös kuivaa polttopuuta syksyksi.

Klapit Rekola toimittaa perille joko maasturin tai traktorin peräkärryllä. Yli kymmenen kilometrin kuljetusmatkasta peritään pieni rahtimaksu.

 

Tilan pelloilla viljellään rehuohraa, ja -vehnää sekä kuminaa ja nurmea. Nurmea kerätään myös järvien rannoilta suojavyöhykkeiltä, joilla ei ole käytetty ravinteita eikä torjunta-aineita. Suojavyöhykenurmi käytetään emolehmätilalla.

Tilalla ei ole omaa puimuria vaan puinnit tila on ulkoistanut urakoitsijoille. Rekolan mukaan omaa puimuria ei kannata lähteä ajamaan noin 35 kilometrin päässä sijaitseville pelloille Somerolla.

Rekola sanoo, että järvien rannat pyritään pitämään avoimina luontoarvoja kunnioittaen.

 

Metsien hoidossa tilalla ollaan tarkkana. Miekkainnokan suojelualueen metsiä hoidetaan mahdollisimman luonnonmukaisesti. Muuten metsää hoidetaan tehokkaasti talousmetsänä.

-Klapikauppa on pienessä kasvussa. Kesämökeillä halukkuus polttopuiden pilkkomiseen ja puusouveihin on pienentynyt. Nuoremmat eivät halua kesämökistä mitään työleiriä. Toimitamme puuta noin 30 kilometrin säteellä.

-Polttopuukauppa merkitsee noin 15–20 prosenttia tilan liikevaihdosta. Polttopuukaupan sesonki ajoittuu vuoden vaihteesta kesäkuuhun. Näin hyviä klapien kuivatuskelejä ei ole kyllä aikaisemmin ollut. Metsänhoidolla on tilalla jo suurempi rooli kuin maanviljelyksellä, Rekola sanoo.

Klapikaupassa Rekola myy noin 500 heittokuutiota vuodessa. Pyöreää puuta, joka on suurelta osin tukkipuuta, tilalta myydään noin tuhat kuutiometriä vuodessa.

 

Mikko Rekola tekee osan töistä moottorisahalla metsissä ja kerää puut pilkottavaksi. Osa hakkuista tehdään pystykauppoina. Pilkkomisessa Mikon apuna keväisin on myös Johanna Rekola. Perheen pojat 12-vuotias Ville ja 10-vuotias Sami eivät ole vielä laajemmin mukana puusouvissa.

-Parhaat saunapuut saa, kun pilkkoo puut aikaisin keväällä lumien alkaessa sulaa. Juhannuksen jälkeen ei puita enää kannata kaataa ja pilkkoa, koska puut ovat kosteimmillaan ja ilman kosteus alkaa myös kesän edetessä nousta, Rekola opastaa.

Rekola sanoo, että Somerolla odottaa sisäremonttia Kopilan kartanon päärakennus. Katto ja ulkokuoria on kunnostettu, joten sisäremontin aloittamisella ei ole valtava hoppu.

Kartanosta on vuokrattuna asuinkäyttöön yksi rakennus. Miekkainnokasta Rekolat ovat vuokranneet kaksi kesämökkiä ja Somerolta Oinasjärven rannalta viisi mökkiä pitkillä vuokrasopimuksilla. FL

 

Fingerpori

comic