Lounais-Häme

Mökkikauppa on jälleen vilkastumassa

SKV:n teettämään mökkibarometriin vastanneet kiinteistönvälittäjät uskovat, että kesämökkien kysyntä on nousemassa usean hiljaisen vuoden jälkeen.

Näin uskoo myös Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksen myyntipäällikkö Hannu Pehkonen, jonka mukaan mökkikaupan hiljentyminen on viime vuosina ollut selkeää.

-Taloudellinen tilanne on pikkuhiljaa paranemassa, ja samaan aikaan mökkien hinnat ovat vähän laskeneet. Nämä tekijät varmaan houkuttelevat ihmisiä liikkeelle, Pehkonen toteaa.

Myös Forssan Kiinteistökauppiaiden yrittäjä Tuula Tykki uskoo nousuun, mutta toteaa, ettei heillä ole suurta laskua mökkimyynnissä ollutkaan.

Mökkien myyntihinnat ovat viime vuosina tulleet alaspäin, mutta nyt tippumisen uskotaan loppuvan.

-Tuntuu siltä. Hyvät mökit, hyvät rantapaikat säilyttävät hintansa parhaiten. Vaatimattomampien hinnat voivat tippua, Pehkonen sanoo.

Forssan Kiinteistökauppiailla halvin myytävä mökki maksaa tällä hetkellä 39000 euroa ja kallein 370 000 euroa. OP-Kiinteistökeskuksella kuivan maan mökkien hintahaarukka on noin 10 000 eurosta 80 000 euroon, rantamökeissä hinnat kohoavat 100 000 euron ja 300 000 euron väliin.

-Kalliimmillekin mökeille löytyy ostajia, mutta pääsääntöisesti ne eivät tule tältä alueelta. Pääkaupunkiseudulta tulee ihmisiä, joille hinta ei ole ongelma, Tykki kertoo.

Kiinteistökauppiailla on myynnissä Tykin mukaan noin 40 mökkiä tällä hetkellä, OP-Kiinteistökeskuksella taas Pehkosen mukaan ”muutamia”, mutta tulossa on lisää.

Sekä Pehkosen että Tykin mukaan rantatonteilla oleville mökeille löytyy käytännössä aina ostaja, vaikka hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin kuivan maan mökeissä.

-Hyvä rantamökki, jossa on hyvä, puhdas, hiekkapohjainen järvi. Sellaiselle ei tarvitse kauan ostajaa huutaa. Niitä ei tule lisää, joten ne menevät nopeasti, Tykki kuvailee.

-Paremmissa kohteissa, kuten rantapaikoissa, joissa on vähän laadukkaampia rakennuksia, mökit ovat menneet koko ajan hyvin, Pehkonen vahvistaa.

Tykki allekirjoittaa SKV:n kyselyssä esiin nousseen väitteen, että tällä hetkellä sijainti on mökin kuntoa tärkeämpi ominaisuus. Jos mökki on rantatontilla ja Forssan alueella eli lähellä pääkaupunkiseutua, mökki menee kaupaksi hyvin nopeasti.

-Rannat on rakennettu täyteen täällä niin tiukkaan kuin mahdollista. Ei sillä ole väliä, jos siellä on joku 1960-luvulla rakennettu, huonokuntoinen mökki. Todennäköisesti ostajat tuulettelevat kauppaa, vetävät vanhan mökin sileäksi ja rakentavat nykystandardien mukaisen mökin tilalle, Tykki toteaa.

Forssan seudun mökkien ostajista huomattava osa tulee pääkaupunkiseudulta. Pehkonen kertoo, että heillä mökin ostajista noin puolet tulee Helsingin seudulta.

-En usko, että ihmiset haluaisivat vain asua ja elää kerrostaloissa, Tykki sanoo.

-Tämä on kuitenkin niin sopivan matkan päässä pääkaupunkiseudulta, että meiltä menee myös vanhoja omakotitaloja ja kuivan maan mökkejä, kun halutaan viikonlopuksi pois kaupungista olemaan ja grillailemaan pihalla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic