Lounais-Häme

Mökkimurtojen määrä pysynyt viime vuosien tasolla Forssan seudulla: Voroja liikkeellä viimeksi Koijärvellä

Tänä vuonna Forssan seudulla on tehty yhteensä 22 mökkimurtoa. Kuva: Anja Filppula = AF
Tänä vuonna Forssan seudulla on tehty yhteensä 22 mökkimurtoa. Kuva: Anja Filppula = AF

Vapaa-ajan-asunnon omistaja teki eilen keskiviikkona rikosilmoituksen mökkimurrosta Koijärvellä. Varkaat olivat murtautuneet Koijärventiellä sijaitsevan kesäasunnon päärakennukseen sekä sen läheisyydessä sijaitseviin ulkorakennuksiin. Torstai-aamuna poliisilla ei ollut vielä tiedossa, mitä murtovarkaat olivat saaneet saalikseen.

Vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneita murtoja on tapahtunut tänä vuonna Forssan seudulla 22 kappaletta. Suurin osa murroista on keskittynyt Forssan ja Tammelan alueelle. Rikosylikonstaapeli Jari Suomisen mukaan kesämökkeihin kohdistuvien rikosten määrä on pysynyt edellisvuosien tasolla. Osa niistä jää selvittämättä.

– Mökeille murtaudutaan yleensä silloin, kun asukkaat ovat poissa. Välillä kesämökkiin kohdistuneesta murrosta on kulunut pitkä aika, ennen kuin se huomataan. Voi kuluja useita päiviä tai jopa viikkoja, ennen kuin omistajat tulevat uudestaan mökille ja huomaavat murtovarkaiden käynnin. Rikoksesta kulunut aika vaikuttaa rikoksen selviämiseen, Suominen kertoo.

Rikosylikonstaapelin mukaan on myös tapauksia, joissa kesä-asunnon omistajat tapaavat murtovarkaat itse teossa.

Murtovarkaat etsivät vapaa-ajan asunnoista erityisesti arvokkaita työkaluja ja astioita. Suominen kehottaakin mökkiläisiä yksilöimään arvokkaat työkalut ja laitteet, jotta niiden etsiminen helpottuisi. Yksilöllisiä tuntomerkkien avulla vorojen matkaan päätyneet tavarat löytävät helpommin takaisin alkuperäiselle omistajalleen.

– Vapaa-ajan asunnolla ei kannata säilyttää kovin arvokkaita esineitä. Myös rakennusten huolellinen lukitseminen ehkäisee ikäviä yllätyksiä, Suominen sanoo.

Mikäli oma kesämökki joutuu vorojen uhriksi, kannattaa ottaa heti yhteys hätäkeskuksen kautta poliisiin. Puhelun aikana hätäkeskus antaa tarkemmat ohjeet.

– Missään tapauksessa ei kannata heti alkaa siivoamaan murtomiesten jälkiä, vaan odottaa rauhassa poliisin antamia ohjeita ja heidän saapumistaan rikospaikalle, rikosylikonstaapeli neuvoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020