Lounais-Häme Lounais-Häme

Monen yksityistien tiekunnalla hankala tilanne: Maksajat vähenevät, kuormitus kasvaa, avustuksia katoaa

Vastuu yksityisteistä lankeaa yhä pienemmän joukon harteille. Samaan aikaan kuormitus kasvaa ja monessa kunnassa yksityistieavustukset ovat laskusuunnassa.
Tieisännöitsijä Simo Närvänen kertoo, että moni tiekunta ylläpitää yksityistietään omin varoin. Urjalan Lystinkankaantiellä on tehty tiekunnin omin varoin perusparannusta. Kuva: Tapio Tuomela
Tieisännöitsijä Simo Närvänen kertoo, että moni tiekunta ylläpitää yksityistietään omin varoin. Urjalan Lystinkankaantiellä on tehty tiekunnin omin varoin perusparannusta. Kuva: Tapio Tuomela

Yhä useampi yksityistiestä vastaava tiekunta alkaa jäädä puun ja kuoren väliin: Toisaalta on ylläpitovastuu tiestä, toisaalta haja-asutusalueiden autioituessa kunnossapidon kustantajien määrä vähenee. Silti monen tien kuormitus on jopa noussut, kun ajoneuvoyhdistelmät painavat koko ajan enemmän.

Tilannetta ei helpota, että Forssa poisti tältä vuodelta yksityistieavustukset kokonaan, Tammelakin puolitti jaettavan summan. Humppila palautti yksityistieavustukset tälle vuodelle.

– Onhan se tietysti tiekunnille vaikeaa. Yksityistiellä asuvat maksavat kuitenkin samat verot kuin taajamassa asuvat, mutta eivät saa samalla tavalla tienhoitoa ja katuvaloja, toteaa urjalalainen tieisännöitsijä Simo Närvänen, joka auttaa työkseen noin 40 yksityistien tiekuntaa Etelä-Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että viime vuonna yksityistieavustuksia käsiteltiin kaupungissa reilu sata. Suurin osa sai selvästi alle 500 euroa, iso osa alle sata euroa.

– Vilkkaalla, pitkällä tiellä, jolle on myönnetty suurin avustus, on tie-osakkaitakin kymmeniä, joten henkeä kohti avustus ei ole montaa kymmentä euroa. Jättisummista ei siis puhuta. Ymmärrän silti, että monessa paikassa yksityisteiden tiekuntiin lienee hankalaa saada uusia tekijöitä, mikä vaikeuttaa ylläpitoa, Heinilä sanoo.

Tammelan tekninen johtaja Hannu Jalava arvioi, että määrärahojen pudotus pariksi vuodeksi ei merkittävästi haittaa yksityisteiden kunnossapitoa.

– Kunnan tavoitteena on nostaa avustuksen taso takaisin entiselleen taloustilanteen niin salliessa, Jalava kertoo.

Yksityistieavustus on tarkoitettu erityisesti tien kunnossapitoon. Närväsen mukaan moni tie tarvitsisi rahaa kuitenkin myös perusparannukseen.

Elinkeino- liikenne- ja ympäristö-keskukselta (ely) voi hakea avustusta yksityistien parantamiseen.

– Elyltä hakeminen on kuitenkin hyvin työlästä ja hankkeet usein suuria. Olisi hyvä, jos kevyisiin parannusprojekteihin voisi hakea avustusta vaikka kunnilta. Jatkuva tien kunnossapito on tärkeää, jotta suuremmilta perusparannuksilta vältytään pitkään.

Kevyt perusparannus voisi Närväsen mukaan olla esimerkiksi tien kantavuuden parantaminen, jotta tien runko pärjäisi paremmin raskaiden autojen alla.

Heinilä arvioi, että Forssassa on yksityisteitä kunnoltaan laidasta laitaan. Vilkkaasti liikennöitävät tiet voivat olla erittäinkin hyvässä kunnossa, jos ylläpito on hoidettu huolella, jotkin mökkitiet taas voivat olla lähes ajokelvottomia.

– Teknisen lautakunnan suorittamien tietarkastusten perusteella voidaan todeta, että Ypäjällä tiekunnat pitävät yksityistiet kohtuullisen hyvässä kunnossa, Ypäjän tekninen johtaja Jouko Käkönen toteaa.

Humppilan tekninen johtaja Mari Honkonen arvioi, että kunnassa yleisesti ottaen tiekuntien ja yksityisteiden tilanne on hyvä

– Tiekunnat ovat pitäneet huolta hallinnoimiensa teiden kunnosta, ja kunnassa on myös omavaraisia tiekuntia, Honkonen kertoo. FL

Yksityistieavustukset kunnittain

Forssa

Yksityistieavustukset 2019: 0 euroa.

2018: 45 000 euroa.

2010-luku: Jaettava summa pysynyt suunnilleen samalla tasolla tähän vuoteen asti.

Humppila

Yksityistieavustukset 2019: 15 000 euroa, josta jaettu tähän mennessä 14 064 euroa.

2018: 0 euroa.

2010-luku: 2010-luku: Vuosittain noin 15 000 euroa.

Jokioinen

Yksityistieavustukset 2019: 61 000 euroa, josta käytetty 38 800.

2018: 61 000 euroa, josta käytettiin 58 705 euroa.

2010-luku: Tilanne pysynyt samanlaisena.

Tammela

Yksityistieavustukset 2019: 55 000 euroa.

2018: 110 000 euroa.

2010-luku: 2010–2014 105 000 euroa, 2015–2018 110 000 euroa.

Ypäjä

Yksityistieavustukset 2019: 24 000 euroa.

2018: 24 000 euroa.

2010-luku: Aikaisemmin 34 000 euroa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020