Lounais-Häme

Monet eläkeläiset haluavat vielä vaihtaa maisemaa

Nainen muuttaa herkemmin, oli hän sitten minkä ikäinen tahansa. Yli kuusikymppiset naisetkin pakkaavat tavaransa muuttoautoon useammin kuin miehet.

-Iäkkäiden osuus muuttovirroista on alhainen, mutta naisten muuttoalttius on herkempää kuin miesten, muuttoliiketutkija Timo Aro kertoo Lännen Medialle.

-Muuttoalttius on kasvanut kaikissa yli 55-vuotiaiden ikäryhmissä, Aro jatkaa.

Yli 65-vuotiaiden osuus kaikista kunnasta toiseen muuttaneista oli vuonna 2016 vain 3,9 prosenttia. Alle 35-vuotiaita muuttajia oli lähes 74 prosenttia.

 

Muuttopäätöksiä aletaan suunnitella 45 ikävuoden jälkeen. Etenkin osa pääkaupunkiseudulle töiden perässä muuttaneista alkaa mieliä takaisin kotiseudulleen.

-Pääkaupunkiseudulle on muuttanut paljon asukkaita, mutta osa eläkkeelle siirtyvistä tai eläkkeellä olevista haluaa muuttaa takaisin kotiseudulleen tai omaan mökkikuntaan, Aro sanoo.

Aron mukaan yksi muutostrendi liittyy monipaikkaisuuteen: raja vakituisen ja väliaikaisen asumisen välillä ohenee. Koti voi olla osan vuotta kaupungissa, mökkipaikkakunnalla tai aurinkorannikolla.

Eniten määrällistä muuttovoittoa yli 64-vuotiaista saa Tampere.

-Tampere saa muuttovoittoa kaiken ikäisissä ja kaikissa väestöryhmissä. Kaupunki on kaikkien mielestä vetovoimainen.

Toiseksi eniten eläkeikään ehtineet muuttavat Ouluun ja kolmannella sijalla on Hämeenlinna.

-Hämeenlinna on lähellä kasvukeskuksia, joten todennäköisesti lapset ja lapsenlapset asuvat suht lähellä, Aro sanoo.

 

Hämeenlinnan keskustaan on noussut useampia kerrostaloja. Asuntorakennuttaja Bonavan rakennuttamat talot ovat keskustassa aivan kauppakeskus Goodmanin naapurissa.

-Mietimme todella paljon sitä, missä eri kohderyhmät ja esimerkiksi tulevat eläkeläiset haluavat asua, Bonavan kaupallinen johtaja Virpi Takala kertoo.

Yrityksellä on uusia kerrostaloja Hämeenlinnan lisäksi pääkaupunkiseudulla Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Takalan mukana Hämeenlinna tulee satunnaisesti esille, kun pääkaupunkiseudulta halutaan muuttaa pois.

-Paikkakuntaa vaihtavilla on yleensä joku vetotekijä, joka heitä houkuttelee.

 

Yli 64-vuotiaiden osalta muuttovoittoisia kuntia ovat myös Salo, Joensuu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Järvenpää ja Kempele.

Oulu taas vetää väkeä pohjoisesta ja Väli-Suomesta. Eniten muuttotappiota eläkeikäisistä kärsivät Rovaniemi, Kajaani, Raahe ja Vaasa.

Myös Kerava, Savonlinna ja Uusikaupunki kuuluvat kaupunkeihin, joista eläkeläiset lähtevät pois.

Timo Aro toteaa, että jokainen tulomuuttaja on kunnalle tärkeä, vaikka yleensä kunnissa huudellaan työikäisten muuttajien perään.

-Kuntatalouden näkökulmasta alle 74-vuotiaista ei juuri aiheudu kuluja. Kustannukset alkavat nousta yli 75-vuotiaiden ikäluokassa.

Aro lisää, että sote-uudistus on useimmille pienille kunnille helpotus, vaikka väki vanhenee. Sosiaali- ja terveydenhuoltomenoista huolehtivat jatkossa maakunnat, joten iäkkäämmänkään paluumuuttajan kustannukset eivät heilauta kunnan tulosta miinukselle.

 

Aron mukaan kaupunkien keskustoihin nousee uusia kerrostaloja, joiden neliöhinnat ovat korkealla.

-Asunto voi olla hyvä sijoitus, jos on saanut omakotitalonsa myytyä, Aro sanoo.

Bonavan Takala lisää, että monelle vanhan omakotitalon hinta saattaa olla pettymys, sillä rahalla ei saakaan toiveiden mukaista asuntoa.

Aron mukaan juuri isot ikäluokat selittävät kaupunkien keskustojen vilkasta asuntotuotantoa.

Aron mukaan keskikokoisten kaupunkien vetovoiman avain on hyvissä kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluissa sekä kauniissa luonnossa.

-Kuntien kannattaisi houkutella kaikenlaisia muuttajia. Jokainen muuttaja aiheuttaa kunnalle sekä tulo- että menovaikutuksia, mutta esimerkiksi muuttovoitot kaikista 25–75-vuotiaista tuovat kunnille enemmän tuloja kuin menoja, Aro summaa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic