Lounais-Häme

Moni asia mietityttää Mäntyrinteessä

Humppilan kunnan päätös myydä Mäntyrinteen palvelutalo Pohjoismaiden suurimmalle terveydenhuolto- ja hoivapalveluyritykselle, ruotsalaiselle Attendolle, herättää muutamissa humppilalaisissa päättäjissä huolta. Neljä valtuutettua 21:stä olisi halunnut, ettei päätöstä myynnistä nykytiedoilla tehdä. 
Aira Suikki (kesk.) esitti, että asia olisi jätetty pöydälle lisäselvityksiä varten. Suikkia askarruttaa kauppahinta ja kaupanteon ajankohta. Hän kertoo olevansa huolissaan vanhuspalveluiden laadusta Humppilassa tulevina vuosikymmeninä.
– Miksi päätös piti tehdä juuri ennen sisäilmatutkimuksen valmistumista? Se luvattiin maaliskuun loppuun, muttei ollut vielä maanantaina saatavilla. Ja kuka määrittelee kiinteistön hinnan? Hinta-arvio pitäisi saada viralliselta asiantuntijalta eikä tehdä päätöstä pelkän tasearvon perusteella, Suikki näkee.
Häntä häiritsee se, että Attendon kaltainen hoivapalveluja tarjoava yritys haluaa ostaa kiinteistöjä Humppilan kaltaisilta pieniltä paikkakunnilta.
– On outoa, jos Attendo haluaa maksaa miljoona euroa kiinteistöstä, jonka kunto ei ole hyvä. Tulee mieleen, että yritys tavoittelee monopoliasemaa estämällä käytännössä kilpailijoiden tulon Humppilaan.
Humppilan kunnanjohtaja Jari Keskitalo kertoo, että hoivapalveluyritykset tutkivat Humppilan tilannetta. Esperi care pyysi papereitakin, mutta lopulta ainoa asiasta kiinnostunut oli Attendo. Keskitalo muistuttaa, että nyt myytiin kiinteistö, palvelujen tarjoaminen kilpailutetaan lainsäädännön mukaan. Keskitalo myöntää, että Attendon lisäksi kiinnostuneet voivat olla vähissä.
– Meille oli jäämässä käsiin kiinteistö, joka on tulossa käyttöikänsä päähän. Sisäilmatutkimus valmistui juuri ja mitään akuuttia siellä ei ole, mutta käyttövesiputkia ja vuotavaa kattoa pitäisi uusia. Ei olut oikein vaihtoehtoja, joilla hoivapalvelujen säilyminen kunnassa varmistetaan. Omat resurssimme Mäntyrinteen peruskorjaukseen tai uuden rakentamiseen eivät riitä, Keskitalo sanoo.
Suikin mukaan konsulttina toimiva entinen kunnanjohtaja Esko Tonteri on kertonut valtuutetuille, että Mäntyrinteen peruskorjaus maksaisi kaksi miljoonaa euroa. Keskitalon mukaan kunnostuksen hinnasta ei ole olemassa virallista arviota.
Attendo aikoo rakentaa uuden palvelukeskuksen Humppilan keskustaan. Mäntyrinteessä on 46 paikkaa ja 13 vuokra-asuntoa. Attendo rakentaa uuden yksikön, johon on tulossa noin 40 paikkaa. Keskitalon mukaan nykyiset vuokra-asunnot Mäntyrinteessä säilyvät tarpeen mukaan.
– Haluamme tarjota entistä paremmin tuettua asumista kotona. Päätöksien takana on huoli vanhuksistamme. Kaikille löytyy asuinpaikka jatkossakin, muttei välttämättä ilman jonotusta. Viive tulee olemaan samaa tasoa kuin nykyäänkin.
Kunnan ilmoituksen mukaan Attendon tuottamilla palveluilla kunta säästäisin noin 400000 euroa vuodessa. Suikki sanoo peränneensä tuloksetta vastausta siihen, mistä säästöt koostuvat.
– Luku perustuu Attendon ilmoittaman hinnan ja nykyisen kustannustason vertailuun. Säästöillä ei ole suurta merkitystä kunnalle eikä päätöstä tehty niiden pohjalta, koska maakunta ottaa palvelut haltuunsa ja ostaa ne vuoden 2019 alusta, eli kunnan ja Attendon välinen sopimus olisi voimassa vain muutaman kuukauden, Keskitalo sanoo. 
Humppilan keskuskeittiö sijaitsee Mäntyrinteessä. Sen työntekijöitä ollaan siirtämässä vanhoina työntekijöitä Attendolle. Näin kävi Urjalassakin, jossa kunta irtisanoi 16 ruokapalvelu- ja yhdistelmätyöntekijästä 5 kauppojen jälkeen.
Keskitalo ei uskalla sanoa, mitä Humppilassa työntekijöille pidemmällä aikavälillä tapahtuu.
– Vuoden päästä heillä on töitä. Keittiö palvelee myös kouluja ja päiväkoteja. Toivottavasti oppilasmäärät eivät tipu, jotta ateriamäärät ja työntekijöiden tarve säilyvät nykyisellä tasolla.
– Kaikkiin kysymyksiin ei vielä ole vastausta. Kunnanhallituksella on valtuus selvittää asiat ja viedä ne loppuun, Keskitalo sanoo. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic