Lounais-Häme Forssa

Moni forssalainen jatkaisi makasiinin suojelua – Kohtalo selvinnee elokuussa

Ely-keskus ja Museovirasto eivät näe syytä makasiinin suojelumerkinnän poistamiselle. Myös moni forssalainen puoltaa rakennuksen suojelua.
Graffitit koristavat vanhaa makasiinia.

Forssan Makasiininrannassa sijaitseva suojeltu makasiini herättää vahvoja mielipiteitä forssalaisissa.

Makasiinin omistajalla on toive purkaa rakennus, mutta suojelupäätöksen vuoksi purkamiseen tarvittaisiin kaavamuutos, jota omistaja on hakenut.

Forssan Lehti uutisoi makasiinin tilanteesta 18.7. Uutinen on herättänyt runsasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Näyttää siltä, että enemmistö Forssan Lehden lukijoista ei moista kaavamuutosta hyväksyisi. Iso osa perustelee mielipidettään historiallisilla syillä.

Kaavamuutokselle eivät näe tarvetta myöskään ely-keskus tai Museovirasto tuoreissa lausunnoissaan. Lausunnot otetaan huomioon Forssan kaupungin yhdyskuntalautakunnan kokouksessa elokuussa, jolloin kaavamuutosta käsitellään.

Ely-keskuksen ja Museoviraston lausunnot eivät kuitenkaan ole velvoittavia, eli lautakunta voi sallia kaavamuutoksen. Käytännössä salliminen saattaisi laukaista pitkän taistelun, koska myös kuntalaisilla on mahdollisuus hakea päätökseen oikaisua.

 

Moni ymmärtää sekä tarvetta suojella rakennusta että tarvetta purkaa se. Yksi tasapainottelijoista on kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

Hänen visiossaan suojelumääräystä lievennettäisiin, muttei poistettaisi kokonaan. Kyseessä olisi siis jonkinlainen kompromissi.

– Ihanteellisin tilanne olisi se, että jokin paikallinen porukka olisi valmis toimimaan rakennuksessa.

Kesäniemen visiossa makasiinissa voisi olla vaikka käsityöläisten työtiloja, kahvila, ravintola, näyttelytiloja ja miksei myös panimo.

– Rakennus on historiallisesti arvokas, ja sen sisärakenteissa on hienot hirret. Makasiinin purkaminen olisi harmillista.

Kesäniemi kuitenkin pohtii, onko makasiinille koskaan mahdollista löytää remontoijaa. Jos kukaan ei ota asiakseen makasiinin remonttia, rakennus seisoo tyhjillään ja ränsistyy.

– Omistajalla on lain mukaan velvollisuus pitää rakennus siinä kunnossa, ettei se aiheuta kenellekään vaaraa, Kesäniemi huomauttaa.

 

Siitä Kesäniemi on erityisen iloinen, että makasiinin ympärillä on herännyt laajaa keskustelua.

Kaupunginjohtajan mielestä keskustelu on kuitenkin vasta alkanut, ja sitä tarvitaan paljon lisää.

– Rakennus taipuisi moneen. Kaipaamme ideoita, tekijöitä ja hyviä ratkaisuja kompromisseille, Kesäniemi sanoo.

 

Kommentteja Facebookista

Forssan Lehden uutinen makasiinin purkamishaluista (18.7.) herätti Facebookissa runsaasti keskustelua. Poimimme joitakin kommentteja.

”Ei kaikkea vanhaa missään nimessä pidä purkaa. Vanha tehdaskaupunki, pitäähän siitä muistoja olla. Jotain kauppahallia, harrastetoimintaa, kerhoja, nuorten tiloja…”

”Sanokaapa kuka siihen kunnostukseen haluaisi rahansa laittaa? Tarvitaanko kiinalaisia sijoittajia?”

”Yksi alueen kauneimpia rakennuksia, kun siivoaa nuo rakennukseen kuulumattomat piirrokset ja piha-alueen tavarat pois.”

”Nurin ja heti… Se, että vanhasta kylmästä maapohjaisesta varastosta saisi jotenkin järkevillä kuluilla lämpöisenä pysyvän, niin ei taida mainittu 2M€ riittää. Jos pitää vaalia historiaa, niin säilytetään tuollaisenaan.”

”Eiköhän kannattaisi yhdistysten alkaa toimia yhdessä ja kerätä rahaa, jotta saataisi Fossaan jäämään jotain muutakin vanhaa kuin ihmisiä.”

”Kuka tekee hyvän suunnitelman? Mukaantuloanomus EU:lle ja Suomen valtiolle.”

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic