Lounais-Häme

Moni hevostila käsittelee muovijätteet laittomasti – Ekologiset ratkaisut ovat liian kalliita

-Muovia kertyy talleilla aivan järjettömästi, huokaa Ypäjällä toimiva hevosalan yrittäjä Riikka Harjula.

Hän yrittää kaapata kahden rehupaalin suojamuovit tallinsa lattialta, mutta ei aivan onnistu. Syli tulee niin täyteen, että muovia tippuilee. Joka kuukausi hänen tallistaan lähtee kiertoon vähintään 21 paalin muovit.

Rehupaalien ympärille kiedottu suojamuovi on niin sanotusti likaista muovia. Likaisen muovin kierrätys on iso ongelma, eikä kukaan ole keksinyt ekologista ratkaisua siihen, mitä muoville pitäisi tehdä.

 

Harjula on siinä mielessä onnekas, että hän saa viedä muovinsa Ypäjän Hevosopiston vaihtolavalle kerran viikossa. Lassila&Tikanoja noutaa vaihtolavan muovit kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Lassila&Tikanojasta kerrotaan, että likaiset muovit kuljetetaan energiajätteeksi.

Jos Harjula ei saisi viedä tallinsa muoveja Hevosopistolle, hän olisi muovin kanssa hukassa.

-Ennen kun tein sopimuksen Hevosopiston kanssa, minun piti polttaa muovi tai viedä se kaatopaikalle. Muita vaihtoehtoja ei ollut.

 

Vielä tänäkin päivänä monilla tiloilla koetaan, että muovien ainoa hävittämistapa on polttaminen tai kaatopaikalle vienti, vaikka molemmat ovat nykyisin laittomia toimia.

Ongelma onkin siinä, että rehua käyttävät eläintilat on ajettu ahtaalle.

Jos maatalousyrittäjä haluaa kierrättää muovit ekologisesti, se voi tulla erittäin kalliiksi. Paalimuovia tai muita likaisia muoveja ei saa viedä tavalliseen muovinkeräyspisteeseen. Ympäristöystävällisin vaihtoehto on kierrättää muovi jätteisiin erikoistuneen yrityksen kautta, aivan kuten Hevosopisto tekee. Siitä joutuu kuitenkin maksamaan. Pienelle tilalle voi olla liian suuri investointi hankkia oma vaihtolava, puristin ja maksaa vielä muovien kuljettamisesta.

 

Aiemmin eläintilojen tilanne oli helpompi.

Vuoteen 2016 asti tilat saattoivat viedä muovijätteet laillisesti kaatopaikalle. Likaista muovia kuljetettiin myös Kiinaan uusiokäyttöön. Enää kaatopaikalle ei saa viedä suuria määriä muovia ja Kiina on sulkenut ovensa.

Jotkut suomalaisetkin yritykset pystyvät uusiokäyttämään likaista muovia, mutta prosessi on erittäin kallis. Yritysten näkökulmasta uusi muovi on halvempaa ja muutenkin saatavuudeltaan varmempaa kuin maatiloilta haettava likainen muovi.

 

Maatilojen muoviongelmaan yritetään nyt löytää ratkaisua Hämeen ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhteisellä hankkeella.

Hanke pureutuu tallien lisäksi muiden eläintilojen ja mansikkatilojen muoviongelmiin.

Hankkeen puitteissa Ypäjälle yritetään kehittää mallia, jossa paikalliset hevosalan yrittäjät voisivat tuoda muovinsa yhteen pisteeseen, josta ne sitten kerättäisiin kerralla pois. Hanke myös selvittää tapoja, joilla likaista muovia voitaisiin uusiokäyttää sen sijaan, että se vietäisiin voimalaitoksiin.

-Toivomme, että joku muovia tuotteissaan hyödyntävä yritys lähtisi mukaan tuotekehitysyhteistyöhön, Hamkin kestävän kehityksen koulutusohjelman lehtori Ulla-Maija Knuutti sanoo. FL

Maatilojen muoviongelmasta keskustellaan 22. helmikuuta kello 17 alkaen Ypäjän Hevosopistossa. Tilaisuuden järjestäjät toivovat, että mahdollisimman moni eläintilallinen tulisi paikalle.

 

Näin muovit kierrätetään nyt
21 %ypäjäläisistä talleista kertoo polttavansa muovijätteet. Muovijätteiden polttaminen on laitonta.32% ypäjäläisistä talleista kertoo vievänsä muovijätteet jätekeskukseen.47% ypäjäläisistä talleista kertoo kierrättävänsä muovit sekajätteenä.6 %kaikesta muovijätteestä tulee maatiloilta.Tiedot perustuvat Hämeen ammattikorkeakoulun Forssan yksikön tekemään kyselyyn.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti