Lounais-Häme Hämeenlinna

Moni huonekasvi on vaaraksi lemmikille, varsinkin pennut voivat innostua maistelemaan kiellettyä kasvia

Kissa on useammin vaarassa uteliaan luonteensa takia, mutta myös koirat voivat saada oireita.
Klinikkaeläinhoitaja Ella Ilmoniemi (vas.) ja eläinlääkäri Heidi Pikkarainen tutkivat Ilmoniemen 2,5-vuotiasta lancashirenkarjakoiraa Lissua. Lissulle maistuvat herkut eivätkä niinkään huonekasvit. Kuva: Pekka Rautiainen
Klinikkaeläinhoitaja Ella Ilmoniemi (vas.) ja eläinlääkäri Heidi Pikkarainen tutkivat Ilmoniemen 2,5-vuotiasta lancashirenkarjakoiraa Lissua. Lissulle maistuvat herkut eivätkä niinkään huonekasvit. Kuva: Pekka Rautiainen / FL

Xylitoli ja suklaa ovat myrkkyä koirille, parasetamoli taas kissoille. Useimmat lemmikinomistajat tietävät nämä vaarat.

Mutta myös moni huonekasvi voi olla hengenvaarallinen lemmikille tai aiheuttaa inhottavia oireita, eivätkä lemmikinomistajat välttämättä tiedä tästä.

– Kovin usein tällaisia myrkytystapauksia ei onneksi tule vastaan, mutta pahimmillaan hoidolla on kiire, sanoo Hämeenlinnan Omaeläinklinikalla työskentelevä eläinlääkäri Heidi Pikkarainen.

Myös Eläinsairaala Vethausin eläinlääkäri Petra Nieminen sanoo samaa. Vastaanotolle tulee muutama eläin kuukaudessa kasvin aiheuttaman myrkytysepäilyn takia.

– Määrä vaihtelee kausittain. Joulun aikaan esimerkiksi jouluruusu aiheuttaa myrkytyksiä, keväisin taas keltanarsissit. Silloin tapauksia on yleensä vähän enemmän kuin muulloin.

Nieminen kertoo, että kasvien aiheuttaman myrkytykset ovat usein nuorten eläinten ongelma. Pennut saattavat leikkiä kasvilla ja innostuvat maistelemaan.

Yleisimpiä kodeissa olevia lemmikeille vaarallisia kasveja ovat traakkipuut, liljat, kielot, keltanarsissit ja jouluruusut.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Moni huonekasvi on vaarallinen lemmikille. Lilja voi tappaa kissan, oleanteri myös koiran. Tulilatvaa Lissu-koira voisi syödä huoletta, kertoo eläinlääkäri Heidi Pikkarainen.

Koronapandemia on aiheuttanut sen, että moneen perheeseen on hankittu uusi lemmikki. Puhutaan jopa pentubuumista, joka näkyy myös eläinlääkäriasemilla.

– Penturokotuksia varataan nyt selvästi enemmän kun ennen, Heidi Pikkarainen kertoo.

Samaan aikaan on meneillään viherkasvibuumi, ja eläinlääkärit toivovat, että lemmikinomistajat tiedostavat kasveihin liittyvät vaarat.

Esimerkiksi oleanteri on tappavan myrkyllinen sekä koiralle että kissalle. Nykyisin se on huonekasvina melko harvinainen, mutta sitä myydään keväisin muiden Välimeren kasvien, kuten oliivipuun ja sitrusten, kanssa puutarhamyymälöissä.

Liljat taas ovat kissalle hengenvaarallisia. Esimerkiksi Facebookissa kiertää säännöllisin väliajoin varoituksia ja surullisia tarinoita kissoista, jotka ovat päässeet popsimaan maljakossa ollutta liljaa. Myös koirille liljat voivat aiheuttaa akuutin munuaisvaurion.

– Liljan kaikki osat, myös siitepöly, aiheuttavat kissalle hengenvaaran, ja liljamyrkytys voi johtaa kuolemaan, Pikkarainen kertoo.

Heidi Pikkaraisen mukaan kissat ovat koiria alttiimpia kasvien aiheuttamille myrkytyksille, sillä ne ovat luonteeltaan uteliaampia.

Kissat myös pääsevät kiipeämään korkealle ja syövät kaikenlaista vihreää.

– Moni kasvattaa kissalle varta vasten ruohoa tai esimerkiksi ohran oraita, ja se on hyvä tapa. Silloin huonekasvit saavat yleensä olla rauhassa.

Toisinaan myös koirat laiduntavat ulkona. Pelkkä ruohon syöminen ei ole varallista, vaikka koira usein kakoo ja oksentaa sen jälkeen.

Sen sijaan kukkapenkkiä mylläävä koira voi järsiä tulppaanin tai narsissin sipulia, ja ne taas ovat myrkyllisiä koiralle.

Kuva: Pekka Rautiainen
Eläinlääkäri Heidi Pikkaraiselle huonekasveja järsineet kotieläimet ovat tuttu näky vastaanotolla.

Yleisiä myrkytyksen oireita lemmikillä ovat pahoinvointi, ripulointi, tärinä ja tajunnan tason heikkeneminen.

Petra Nieminen sanoo, että oireet voivat vaihdella yksilön mukaan. Kaikki lemmikit eivät saa samanlaisia oireita.

Heidi Pikkarainen neuvoo, että myrkyllistä kasvia syönyttä eläintä ei kannata yrittää saada oksentamaan. Sen sijaan juotavaa eläimelle voi tarjota ja yrittää puhdistaa sen suuta. Turkkia voi huuhdella, jos siihen on joutunut ärsyttävää ainetta.

– Mutta aika matalalla kynnyksellä kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Oireet eivät myöskään välttämättä tule ilmi heti, vaan ehkä vasta muutaman päivän kuluttua, eli eläimen kuntoa ja olemista kannattaa seurata tavallista tarkemmin muutama päivä, Pikkarainen sanoo. FL

Vaarallisia kasveja

Netistä löytyy monia listauksia lemmikeille vaarallisista huonekasveista.

Yleisimmät

Liljat (Lilium & Hemerocallis): kaikki kasvin osat ovat myrkyllisiä ja pienikin määrä voi tappaa.

Liljapuut (Cordyline)

Traakkipuu (Dracaena)

Atsalea (Rhododendron)

Amaryllis (Belladonna)

Jouluruusu (Helleborus spp.)

Vehkat (viirivehka, kirjovehka, kultaköynnös, peikonlehti)

Joulutähti

Joulun ja pääsiäisen kukkasipulit

Lisäksi esimerkiksi nykyään melko harvinainen oleanteri on hengenvaarallinen.

Jos soitat eläinlääkäriin

Myrkytysepäilyn yhteydessä eläinlääkärille olisi hyvä osata kertoa, mitä kasvia lemmikki on syönyt ja kuinka paljon.

Samoin arvio altistumisen ajankohdasta ja kuvaus lemmikin oireista auttavat arvioimaan avun tarvetta.

Tyypillisimpiä kasvien aiheuttaman myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja/tai ripuli, kuolaaminen, turvotus, kutina, ihoärsytys, vaisuus ja apaattisuus sekä jopa halvausoireet ja kouristukset.

Uusimmat

Fingerpori

comic