Lounais-Häme Forssan seutu

Moni kunta on laiminlyönyt valmistautumisen varhaiskasvatuslain muutokseen – Forssan seudulla tilanne on silti hyvä

Varhaiskasvatuslaki muuttuu jälleen elokuun alussa. Moni kunta on muutoksen kanssa ongelmissa, mutta Forssan seudun kunnilla tilanne on hyvä.
Isompien lasten ryhmien kokoja rajoitetaan lain muuttuessa, mutta Tammelassa tämä ei aiheuta muutoksia, koska jo nyt kolmea aikuista kohti on ollut vain 21 lasta. Tammitarhan päiväkodissa Sasha Roine (vas.) ja Eino Pakkanen leikkivät uudessa dinomaailmassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Isompien lasten ryhmien kokoja rajoitetaan lain muuttuessa, mutta Tammelassa tämä ei aiheuta muutoksia, koska jo nyt kolmea aikuista kohti on ollut vain 21 lasta. Tammitarhan päiväkodissa Sasha Roine (vas.) ja Eino Pakkanen leikkivät uudessa dinomaailmassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Elokuun alussa Suomessa astuu voimaan jälleen niin sanottu subjektiivinen päivähoito-oikeus, jonka perusteella kaikilla lapsilla on yhtäläinen oikeus täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen.

Vuoden 2016 lakimuutoksen jälkeen niissä perheissä, joissa vanhemmista toinen on kotona esimerkiksi työttömyyden tai hoitovapaan takia, lapsi on ollut oikeutettu 20 tuntiin varhaiskasvatusta.

Samaan aikaan muuttuu ryhmien maksimikoot.

Opetusalan Ammattijärjestö on esittänyt huolensa siitä, että moni kunta on laiminlyönyt varautumisen muutokseen. Forssan seudun kunnissa suuriin manöövereihin ei ole ollut tarvettakaan.

Esimerkiksi Forssa ja Tammela eivät vuoden 2016 jälkeenkään ole rajoittaneet päivähoito-oikeutta, vaan molemmissa kunnissa kaikki alle kouluikäiset lapset on yhtäläisesti hyväksytty täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen.

– Se oli Lasten Forssan mallin mukainen arvovalinta. Silloin katsottiin, että varhaiskasvatusta ei haluta rajata, Forssan kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen sanoo.

Keskustelujen perusteella sovellettu

Humppilassa ja Jokioisilla tilannetta on sovellettu, eikä subjektiivista oikeutta ole rajoitettu kovin tarkasti. Jos ainakin yksi huoltaja on ollut kotona, on Humppilassa ja Jokioisilla kuitenkin suositeltu, että lapsi olisi päiväkodissa maksimissaan 20 tuntia viikossa.

– Mikäli keskustelun yhteydessä on kuitenkin tullut ilmi, että palveluntarve on laajempi, olemme huomioineet huoltajien toiveet nytkin. Käytännössä kovin suurta muutosta ei siis ole tulossa, Humppilan varhaiskasvatusjohtaja Katja Ojala kertoo.

– Jos vanhempi on kokenut, että lapsen olisi hyvä olla päivähoidossa enemmän kuin 20 tuntia, niin se on aina saatu järjestettyä, Jokioisten perhepäivähoidon päällikkö Kirsi Sundqvist sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tammelan päiväkoteihin lakimuutoksella ei ole vaikutuksia. Tammitarhan päiväkodin Manta Niittymäki (vas.), Veera Niittymäki ja Elsa Suonpää saavat jatkaa leikkejään vanhaan tapaan.

Ryhmäkokoihin muutoksia

Elokuun alusta lähtien yli kolmevuotiaiden lasten osalta seitsemää lasta kohtaan tulee olla vähintään yksi hoitaja. Aiemmin suhdeluku oli kahdeksan lasta yhtä kasvattajaa kohti. Forssassa ja Tammelassa myös ”välivuosina” jokaista kasvattajaa kohti on ollut maksimissaan kahdeksan lasta.

– Tammelassa sivistyslautakunta katsoi jo aikaisemman lakimuutoksen suhdeluvun 24:3 aikana, että pienempi lapsiryhmäkoko on eduksi lapsille, ja siksi päädyimme säilyttämään suhdeluvun 21:3. Emme siis lähteneet kasvattamaan ryhmäkokoa aikaisemminkaan, Tammelan varhaiskasvatuspäällikkö Paula Laakso sanoo.

Ojala kertoo, että Humppilassa tulevan kauden ryhmät on rakennettu lain asettamien suhdelukujen mukaan, mutta mitään erityisiä suunnittelua se ei ole aiheuttanut.

– Jokioisilla päiväkotipaikkoja on jatkossa vähän vähemmän, kun 24 lapsen sijaan yhdessä ryhmässä on 21 lasta. Ryhmät tulevat kyllä varmasti täyteen, Sundqvist kertoo. FL

Mikä muuttuu?

1.8.2020 voimaantulevan varhaiskasvatuslain muutoksen jälkeen kaikille lapsille palautuu yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen eli niin sanottu subjektiivinen päivähoito-oikeus.

Muutos takaa kaikkien alle kouluikäisille lapsille oikeuden täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen. Esimerkiksi työttömänä tai hoitovapaalla olevan vanhemman lapsi on jälleen oikeutettu kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.

Perheen tilanne ei myöskään jatkossa enää vaikuta yksityisen hoidon tuen tasoon.

Samalla päiväkodeissa on enintään seitsemän lasta yhtä kasvattajaa kohden. Muutos koskee yli kolmevuotiaita lapsia, jotka ovat päiväkodissa vähintään viisi tuntia päivässä.

Nykyisin suhdeluku on yksi kasvattaja kahdeksaa lasta kohden.

Muutos liittyy Rinteen ja Marinin hallitusohjelmien kirjaukseen täysipäiväisestä subjektiivisesta varhaiskasvatusoikeudesta.

Lue myös: Vuorohoidon tarve on kasvanut Forssan seudulla – Paikkoja riittää tarvitsijoille (FL 11.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic