Lounais-Häme Forssa

Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään: Forssan seudulla kesätyötilanne näyttää valoisalta

Forssan seudulla nuorten suurimpia kesätyöllistäjiä ovat muun muassa kunnat, seurakunnat sekä suuret päivittäistavarakauppaketjut.
Forssalaisille Emilia Kilpiselle ja Ada Valille päiväkoti oli kesätöiden ykköshakukohde. Kilpisen kanssa pääsi tekemään hiekkakakkuja Pumpulit-päiväkotiryhmän Mico Salo ja Viivi Tuominen. Kuva: Tapio Tuomela
Forssalaisille Emilia Kilpiselle ja Ada Valille päiväkoti oli kesätöiden ykköshakukohde. Kilpisen kanssa pääsi tekemään hiekkakakkuja Pumpulit-päiväkotiryhmän Mico Salo ja Viivi Tuominen. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalaiset Emilia Kilpinen ja Ada Vali leikkivät päiväkoti Augustinan pihalla tarhalaisten kanssa. 16-vuotiaat tytöt ovat toista viikkoa töissä Forssan kaupungin tarjoamassa kesätyöpaikassa. Heidän työtehtäviinsä kuuluu muun muassa lasten kanssa leikkiminen ja heidän auttamisensa päivittäisissä rutiineissa. Kahden viikon työrupeama on opettanut syksyllä lukion aloittaville nuorille paljon.

– Kesätöissä oppii, mitä oikea työnteko todella on. Yläasteen työhön tutustumisjaksoilla olimme enemmänkin harjoittelijoita. Nyt kesätöissä meitä on kohdeltu aikuisten vertaisina työntekijöitä, kesätyöntekijät pohtivat.

Forssalaisnuorten kesätyönhaku alkoi jo varhain keväällä sähköisten hakulomakkeiden täyttämisellä. Molempien ensimmäinen hakutoive oli päästä päiväkotiin töihin.

– Kesätöiden saaminen ei ole vaikeaa. Pitää vain muistaa olla ajoissa liikkeellä. Hakijan oma aktiivisuus ratkaisee paljon, Kilpinen pohtii.

 

Forssan Ohjaamon Pauliina Jalola-Korhosaari on nuorten kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Ohjaamosta katsottuna forssalaisten nuorten kesätyötilanne näyttää hyvältä. Kesäkuun alussa muutama kesätyönhakija kävi vielä hakemassa Ohjaamosta vinkkejä myöhästyneeseen työnhakuun.

Forssan seudulla suuria nuorten kesätyöllistäjiä ovat muun muassa kunnat, seurakunnat ja Osuuskauppa Hämeenmaa.

– Nuorten kiinnostus kesätyöpaikkojen suhteen vaihtelee. Osa etsii tietynlaista työtä, toisille kelpaa mikä tahansa työ, Ohjaamo-asiantuntija Jalola-Korhosaari kertoo.

 

Ohjaamossa on varauduttu auttamaan myös tilanteissa, joissa kesätyöntekijän ja työnantajan välillä on kiistatilanne. Forssassa kesätyöntekijän oikeuksia rikkoviin tilanteisiin ei ole jouduttu. Ohjaamo-asiantuntijalla on tuntuma, että Forssan seudun yrityksillä on halu hoitaa kesätyöntekijänsä asiat kunnolla.

– Kahden kesän aikana tietoomme ei ole tullut ongelmatilanteita kesätyöpaikoilla. Pyrimme korostamaan kesätyöntekijöille, että niihin pitää aina puuttua ja tuoda esille, hän summaa.

 

Tänä kesänä Forssan kaupungilla oli avoinna noin 200 kesätyöpaikkaa. Haussa oli laaja skaala erilaisia tehtäviä kesäsomettamisesta puistojen ja katujen kunnossapitoon. Kaupunki tarjosi jokaiselle vuonna 2003 syntyneelle forssalaisnuorelle kesätyöpaikan. Useimman kesäpestin kesto on kaksi viikkoa ja palkka noin 300 euroa.

– Hakijoita oli tänä vuonna noin 250 kaikki ikäluokat mukaan lukien. Olemme halunneet taata jokaiselle 16 vuotta täyttävälle nuorelle kesätyöpaikan, jotta he saisivat pienen läpileikkauksen työelämään. Käytäntö on ollut voimassa jo useita vuosia, Forssan kaupungin kesätyöntekijöistä vastaava Tuija Lahtinen perustelee.

 

Forssan seurakunnalla oli keväällä avoinna kaksi kirkko-oppaan paikkaa sekä hautausmaa-apulaisen tehtäviä. Työntekijöitä haettiin sosiaalisen median ja työelämäpalveluiden internet-sivujen kautta. Hakemuksia työpaikkoihin tuli yhteensä 150 kappaletta.

– Hautausmaalla on töissä kesän aikana 13 16–20-vuotiasta nuorta. Haimme töihin säänkestäviä ja puutarha-alasta kiinnostuneita nuoria, hautausmaan hoitaja Mari Lehto kertoo.

 

Osuuskauppa Hämeenmaan henkilörekrytointi-assistentti Riikka Majurin mukaan S-ryhmän tarjoamista kesätyöpaikoista suosituimpia hakukohteita ovat Forssan Prisma ja S-market. Majuri uskoo, että kaupan ala kiinnostaa nuoria, sillä liikkeet sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä. Forssan alueella Hämeenmaa sai yhteensä 300 hakemusta, joista puolet koski yli 14-vuotiaille tarkoitettua tutustu ja tienaa -työkokeilua.

– Kesällä työllistämme noin sata seudun nuorta. Kiinnitimme rekrytoinnissa huomiota kiinnostukseen asiakaspalvelutyötä kohtaan sekä motivaatioon, henkilöstörekrytointi-assistentti sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic