Lounais-Häme

Moni puolue on ilman presidenttiehdokasta — "Sopivaa ei ole nyt näköpiirissä"

Suurin osa eduskunnan ulkopuolisista puolueista on ilman presidenttiehdokasta ensi vuoden vaaleissa.

Pienempien puolueiden on hankala asettaa omaa ehdokasta, koska vaatimuksena on, että puolueella olisi oltava ainakin yksi kansanedustajan paikka hankittuna presidentinvaaleja edeltävissä eduskuntavaaleissa.

Toinen reitti ehdokkuudelle olisi hankkia 20 000 kannattajakorttia yhden ehdokkaan taakse.

Parhaillaan Kansalaispuolue pyrkii saamaan vaadittavat kannattajakortit kasaan, jotta konkaripoliitikko Paavo Väyrynen voisi olla ehdokkaana presidentiksi.

Muut pienemmät puolueet eivät ole korttikeräystä tekemässä. Ne eivät myöskään ole toistaiseksi tukemassa muiden puolueiden ehdokkaita.

Esimerkiksi Feministinen puolue on puoluekokouksessaan linjannut, ettei muiden puolueiden ehdokkaiden taakse mennä. Feministit penäävät sen sijaan ehdokkailta voimakasta sitoutumista ihmisoikeuksien puolustamiseen ja osattomuutta kokevien huomioimiseen.

Näillä näkymin Eläinoikeuspuolue on samoilla linjoilla.

-Syyskokouksessamme puhuttiin, ettemme suoraan asetu kenenkään taakse. Haastamme ehdokkaita siinä, mihin suuntaan he Suomea veisivät esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja tasa-arvon suhteen, Eläinoikeuspuolueen puheenjohtaja Santeri Pienimäki sanoo.

 

Monilla puolueilla on vielä marraskuussa sisäisiä kokouksia, joissa presidentinvaaleja voidaan käsitellä. Osa odottaa myös sitä, että keskustelu ehdokkaiden välillä pääsee paremmin vauhtiin.

Loppuvuoden aikana jokin pienpuolueista voi ehdokkaansa löytää, mutta se vaikuttaa nyt epätodennäköiseltä.

-Etsimme ehdokasta, joka irtautuu militaristisesta Nato-kehityksestä ja nykyisestä uusliberalistisesta talouspolitiikasta. Sopivaa ei ole nyt näköpiirissä. Ehdokkaat eivät tosin ole vielä paljon agendaansa avanneet, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen sanoo.

-Pidän epätodennäköisenä, että puolueena asettuisimme jonkun ehdokkaan taakse. Jäsenet voivat yksityishenkilöinä niin tehdä, pohtii puolestaan Piraattipuolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi.

Kommunistisesta työväenpuolueesta kerrotaan niin ikään, ettei puolue anna tukea muun puolueen ehdokkaalle. Ktp painottaa EU- ja Nato-vastaisuutta sekä puolueetonta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

 

Liberaalipuolue pitää marraskuussa puoluekokouksen, jossa se ratkaisee kantansa. Toistaiseksi puolue ei ole antamassa tukeaan toisen puolueen ehdokkaalle.

-Nils Torvaldsin (r.) myönteinen Nato-kanta voi olla monen mielestä hyvä. Puolueessa on myös Sauli Niinistön (kok.) kannattajia, Liberaalipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä sanoo.

Itsenäisyyspuolueen puoluehallitus on linjannut, ettei muun puolueen ehdokasta tuettaisi. Puolueen neuvottelukunta käsittelee tilannetta kuitenkin vielä marraskuussa.

-Entisen puheenjohtajan Antti Pesosen sairastuminen ja menehtyminen johti siihen, ettemme voineet asettaa omaa ehdokasta, Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Henri Aitakari toteaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic