Lounais-Häme Forssa

Moni yksityinen hammaslääkäri lopettanut Forssassa – sote-uudistuksesta johtuva epävarmuus ei tuo uusia toimijoita

Hykyn vastaava hammaslääkäri uskoo, että ketjuun kuuluvat hammaslääkärit valtaavat alaa yksityisellä puolella tulevaisuudessa yhä enemmän.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vastaava hammaslääkäri Heikki Toivonen toivottaa yksityiset toimijat lämpimästi tervetulleeksi.

Hannu Kataja, Irja Broman, Kari Hellemaa, Suvi Korri, Sauli Lento, Seppo Karjalainen, Pertti Sillankorva, Kari Hellemaa.

Siinä nimiä, jotka ovat tulleet tutuksi Forssan seudulla asuville, kun on tullut tarvetta yksityishammaslääkärin vastaanotolle. Heitä kaikkia ja muutamaa muutakin nimeä yhdistää se, että jokainen on syystä tai toisesta lopettanut vastaanoton pidon Forssassa.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) vastaava hammaslääkäri Heikki Toivonen näkee, että Forssassa voisi tällä hetkellä toimia enemmänkin yksityisiä hammaslääkäreitä. Erikoishammasteknikkoja on muutama, mutta perustoimenpiteitä, kuten hampaanpaikkausta tai juurihoitoa tarjoavat vain Attendo Hammaslääkäri Pekolanraitti ja Terveystalon vajaat kaksi vuotta sitten ostama Forssan Erikoishammaslääkärit Oy.

– Kyllä tänne useampikin yksityinen toimija mahtuisi. Töitä olisi tarjolla. Yksityinen ja julkinen hammashoito eivät kilpaile keskenään, vaan tukevat toisiaan, Toivonen sanoo.

Toivosen näkemys on, että pula yksityisistä hammaslääkäreistä koskee Forssan kaltaisia pieniä paikkakuntia, joissa asiakaspotentiaalia on rajallisesti.

– Yksityisellä puolella Kela-korvauksia on pienennetty viime vuosina. Sekin vaikuttaa asiakasmääriin, kun asiakkaalle koituvat kustannukset ovat nousseet, vaikka ne ovat nousseet myös julkisella puolella.

Miksi sitten uusia hammaslääkäriyrittäjiä ei ole tullut lopettaneiden tilalle?

Toivonen näkee, että keskeneräinen sote-uudistus on tuonut epävarmuutta. Sote-uudistuksen yhteydessä on vihjailtu, että toteutuessaan se tasoittaisi yksityisen ja julkisen puolen maksuja.

Toivonen uskoo, että sote-uudistuksen toteutuessa nykyehdoilla asiakkaita siirtyy julkiselta yksityiselle sektorille. Hän ei näe tätä julkisen suun terveydenhuollon kannalta uhkakuvana.

– Yksityisen puolen yksi tärkeä kriteeri on nopea hoitoon pääsy. Meidän on vastattava tähän. Yksi mahdollisuus on henkilöstön lisääminen. On myös mahdollista, että nykyresurssit riittävät, jos ja kun asiakkaita siirtyy yksityiselle sektorille, Toivonen pohtii.

Asiakkaiden siirtyminen yksityiselle puolelle lisäisi siellä kysyntää ja sen myötä myös tarjontaa.

– En silti uskalla ajatella, että se toisi kovasti lisää ihan yksityisiä toimijoita Forssaan. Nykyiset ketjut laajentavat ja uusia tulee mukaan, Toivonen arvioi.

Hykyllä on pitkästä aikaa tilanne, että kaikki hammaslääkärin virat ovat täynnä. Tämä ei Toivosen mukaan tarkoita, että muutamien viime vuosien lääkärivajeesta johtuvat jonot lyhenisivät nopealla aikataululla.

Hykyllä jonotusaika on nyt keskimäärin alle 80 vuorokautta, mikä on Toivosen mukaan alle maan keskiarvon. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic