Lounais-Häme Lounais-Häme

Monilta pihoilta tuttu kurtturuusu on määrätty hävitettäväksi vuoteen 2022 mennessä: Syynä on kasvin ahnas leviäminen

Monien puutarhoissa kukkiva kurtturuusu on listattu haitallisten vieraskasvien joukkoon. Se on hävitettävä vuoteen 2022 mennessä.
Kurtturuusun, Rosa rugosan, tunnistaa parhaiten siitä, että sen kukassa on viisi suurta terälehteä. Kuva: Tapio Tuomela
Kurtturuusun, Rosa rugosan, tunnistaa parhaiten siitä, että sen kukassa on viisi suurta terälehteä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalaisen Marjo Lallin kotikadun varrella kasvaa vaaleanpunainen ruusuaita. Lalli uskoo, että pensaana kasvava kasvi on kurtturuusu, jonka Valtioneuvosto lisäsi kansalliseen haitallisten vieraskasvien listaan. Kurtturuusun ja muiden haitallisten kasvien kohtalosta määräävä asetus tuli voimaan kesäkuun alussa.

Kurtturuusun osalta asetus tulee voimaan kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen, sillä kurtturuusua esiintyy laajalla alueella ja sitä on käytetty runsaasti puutarhojen koristekasvina. Monilta pihoilta tuttu kukka on hävitettävä vuoteen 2022 mennessä. Kurtturuusun myyntikielto on kuitenkin jo voimassa asetuksen antamisesta lähtien.

– En ole täysin varma pensaan lajikkeesta. Jos se on kurtturuusu, sen hävittämisessä on valtava työ. Vaikka kasvi on kaunis, sen hoitaminen on ikävää sen runsaiden piikkien vuoksi, Lalli pohtii.

Forssalainen kotipuutarhuri toivoo apua lajikkeen tunnistukseen ja vinkkejä kasvin hävittämiseen. Hän uskoo, että kurtturuusu-ongelman kanssa painivat monet oman pihan omistavat kaupunkilaiset.

– Jos kasvi todella pitää poistaa, olisi hyvä, että esimerkiksi kaupungilta olisi saatavissa apua kasvin tunnistukseen. Myös yhteiset poistolavat olisivat hyvä saada, jos useampi asuinalueen asukas ryhtyy kurtturuusun kitkemiseen, Lalli toteaa.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja Uusitalon mukaan kurtturuusu sekoitetaan hyvin helposti tarhakurtturuusuun, joka on edelleen sallittu kasvi puutarhojen koristuksena. Tutkijan mukaan yksi hyvä tapa tunnistaa kurtturuusu, on kiinnittää huomiota kasvin kukintoon.

– Tarhakurtturuusujen kukinnoissa on useampi kerros. Se on jalostustyön tulos, Uusitalo sanoo.

Kurtturuusu on alun perin lähtöisin Koillis-Aasiasta. Haitallisten kasvien joukkoon se päätyi nopean leviämisensä vuoksi. Erityisesti kasvista on haittaa rannikolla, jossa kurtturuusu syrjäyttää helposti merenrantalajiston. Muualla Suomessa kasvi leviää hallitsemattomasti teiden varsille.

– Kurtturuusu on tehokas leviäjä. Juurivesojen lisäksi se leviää helposti myös siementen avulla ja vie nopeasti elintilaa muilta kasveilta, Uusitalo sanoo.

Sallitun tarhakurtturuusun osalta jalostus on vähentänyt kasvin kykyä levitä siementen avulla, eikä siitä ole samanlaista harmia muille kasveille kuin kielletystä risteytysvanhemmastaan.

Forssan kaupungin viherlaitos aloittaa kurtturuusun kitkemisen loppusyksystä. Tavoitteena on hävittää kasvi kokonaan kahden vuoden aikana julkisilta alueilta. Annetun asetuksen lisäksi kitkemisen syynä on kasvin vaikeahoitoisuus. Kurtturuusu kerää runsaasti rikkaruohoja ympärilleen. Puistotyönjohtaja Ismo Ojansuun mukaan kurtturuusu on haasteellinen tunnistettava.

– Paras tapa hävittää kurtturuusu puutarhasta on kaivaa koko kasvi ylös 20-30 senttimetrin syvyydestä. Pelkkä alasleikkaaminen ei tehoa, sillä kasvi jatkaa eloaan juurivesojen voimalla, hän toteaa.

Ojansuun mukaan kotipuutarhurilla ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin kasvin hävittämisen osalta. Kaikkia kasveja on hänen mukaansa mahdotonta hävittää.

– Kurtturuusun hävittämiseen on aikaa kolme vuotta. Tietysti toivomme, että myös yksityishenkilöt tarttuvat määräykseen, puistotyönjohtaja kannustaa. FL

Näistä tuntomerkeistä tunnistat kurtturuusun

Kurtturuusun kukassa on viisi terälehteä. Se ei ole kerroksellinen.

Kukan terälehdet ovat suuria.

Kukinnon väri on valkoinen tai purppuranpunainen.

Kukan varsi on suorapiikkinen ja tiheäkarvainen.

Lehdykät ovat paksut ja alta tiheäkarvaisia.

Kasvin nimen mukaisesti kukat ja lehdet ovat hieman kurtussa. Mikäli lehdet ovat sileitä ja vähäkarvaisia, kyseessä ei ole kurtturuusu.

Kurtturuusu kasvaa 1,5-2 metriä korkeaksi piikkiseksi pensaaksi.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic