Lounais-Häme

Monipuolisuus valttia kierroksella

Kuntoilu

Forssa

Kuntoa ja monipuolisuutta mittaavan Kalevan kierroksen viides vuosikymmen pääsee pian vauhtiin pikkuisen uudistuneena.

Kierros on yhä kuuden kestävyyslajin yhteiskilpailu, mutta pari lajia on vaihtanut paikkaa. Perinteisesti kierroksen syksyllä päättänyt suunnistus on nyt siirretty kolmanneksi lajiksi toukokuun lopulle. Suunnistuksen paikan finaalilajina ottaa juoksu, joka oli ennen se kolmas laji. Samalla juoksumatkat karsittiin yhteen.

Vuodesta 1977 kisattu Kalevan kierros on osoittanut toimivaksi konseptiksi.

– Se on se monipuolisuus. Tämä on ympärivuotista, ja tässä pääsee kisaamaan erilaisissa lajeissa. Mielenkiinto ei lopahda yhden kisan jälkeen, vaan sitten aletaan treenata taas uutta lajia varten, kertoo kymmenen kertaa kierroksella mukana ollut Ari Ilola Tammelan Ryskeestä.

Seuraava kierros alkaa 28. tammikuuta, jolloin on ohjelmassa 30 kilometrin luistelu. Luistelu järjestetään Seinäjoen tekojääradalla.

– Luistelu on heikoin lajini, vaikkei sekään huono ole. Olen parempi luonnon jäällä kuin tekojääradalla. Kisassa ovat vahvimmilla ne, jotka ovat päässeet harjoittelemaan paljon tekojäillä, Ilola kertoo avauslajista.

Luistelun jälkeen hiihdetään. Jyväskylässä suksitaan 54 kilometriä Huhtasuolta Peurunkaan. Tyyli on nyt vapaa.

– Hiihto sopii minulle. Viime talvena Vuokatissa mentiin perinteisellä ja reitti oli aika helppo. Nyt on aika pitkä matka, vapaa tyyli ja vähän rankempi maasto, Ilola vertaa.

Toukokuun lopulla suunnistetaan. Radan mitta on noin 15 kilometriä.

Ilolan mukaan kyseessä ei ole pelkkä juoksukisa, vaan suunnistustaitojakin tarvitaan. Lajiin perehtymättömän kannattaa käydä muutamat iltarastit alle, jotta tuntuma löytyisi.

Keuruulla soudetaan heinäkuun alussa. 30 kilometrin soutu on monille kiertäjille se kaikkien vaativin rutistus.

– Soutu on siitä hankala laji, että se vaatii vaikeasti liikuteltavan veneen. Siellä missä ei ole vettä, on haastava harjoitella.

Menestys kysyy hyvää venettä, oikeaa tekniikkaa ja ennen kaikkea vahvoja jalkoja.

– Liikkeestä tehdään 60–70 prosenttia jaloilla, loput käsillä ja selällä.

Seuraavana on vuorossa pyöräily. Iitissä poljetaan elokuussa 66 kilometriä.

– Pyöräily on monille kierroksen helpoin laji. Jo tavallisella retkipyörällä voi päästä hyville sijoille. Parhaat tietysti käyttävät huippuluokan aika-ajopyöriä, Ilola kertoo.

Kierroksen päättää juoksu.

– Nyt on mahdollisuus pieneen taktikointiin, kun pystyy laskeskelemaan, kuinka paljon varaa hävitä tai kuinka paljon pitää voittaa pahin vastustaja. Uskon, että juoksun siirtäminen viimeiseksi lajiksi tuo kierrokselle lisää mielenkiintoa.

Ilola kisaa alkavalla kierroksella ensi kertaa M50-sarjassa.

– Tavoitteena on sijoittua kokonaiskisassa kympin paikkeille. Omassa sarjassa voi olla mahdollisuuksia jopa kolmen joukkoon.

 

Kuusi erilaista kestävyyslajia
Kalevan kierroksen ohjelma vuonna 2017:Luistelu 30 km 28. tammikuuta Seinäjoella.Hiihto 54 km 11. maaliskuuta Jyväskylässä.Suunnistus 15 km 27. toukokuuta Hämeenkyrössä.Soutu 30 km 1. heinäkuuta Keuruulla.Pyöräily 66 km 19. elokuuta Iitissä.Juoksu 23 km 23. syyskuuta Tuusulassa.Hyväksyttäväänsuoritukseen riittää neljän lajin kiertäminen vuoden aikana. Osallistua voi yksin tai osana joukkuetta.Paikalliset kiertäjät kisaavat Tammelan Ryskeen riveissä. Tavoitteena lähteä kierrokselle kahdella joukkueella.Ryskeen kiertäjät järjestävät infotilaisuuden kierroksesta huomenna sunnuntaina kello 15 Tammelan kunnantalolla. Tutkija Ville Vesterinen luennoi tilaisuudessa kuntourheilijan harjoittelusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic