Lounais-Häme

Monitoimikeskuksen rahoitus karahti kiville

 

Monitoimikeskuksen suunnittelu karahti kiville eilisessä Forssan kaupunginhallituksen kokouksessa ja vielä rajummin kuin odotettiin.

Kaupunginhallitus kaatoi äänin 5–6 kaupunginjohtaja Sami Sulkon esityksen. Äänestystulos oli odotettu mutta palveluverkkoa koskevassa aikataulutuksessa saatiin jopa yllättävä lykkäys.

Johanna Häggman (kesk.) esitti Eino Järvisen (sd.) kannattamana, että Forssan kaupunki jatkaa palveluverkkoa koskevaa selvitystä omana työnään, ja että palveluverkkoa koskeva asia tuodaan päätöksentekoon seuraavalla valtuustokaudella.

Sulkko oli esittänyt 170 000 euron rahoituksen myöntämistä monitoimikeskuksen tilasuunnitelman toteuttamiseen. Määräraha olisi sisällytetty tämän vuoden talousarvioon ja Sulkon esityksessä palveluverkkopäätös olisi tuotu valtuustoon lokakuun puoliväliin mennessä, kuten sivistyslautakunta oli yksimielisesti esittänyt.

HÄGGMANIN ESITYKSEN kannalla olivat Järvisen ohella Emmi Lintonen (sd.) ja Janne Nieminen (vas.) sekä Tuula Ylanderin varajäsen Aila Lahtinen (ps.) ja Ilkka Joenpaloa tuurannut Matti Uutela (sd.).

Kaupunginjohtaja Sulkon esitystä tukivat kokoomuskvartetti Mika Penttilä, Marjo Kotioja-Partanen, Jaana Lähteenkorva ja Ossi Stenholm, joka paikkasi Sami Latvaa. Myös keskustan Pentti Jolanki kannatti kaupunginjohtajan esitystä.

PÄÄTÖKSEN JÄLKEEN kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä totesi, ettei kaupunginhallitus ole toimintakykyinen eikä nauti myöskään valtuuston luottamusta.

– Kaupunginhallitus kävelee kaikkien periaatteiden yli, mitä valtuusto on yksimielisesti päättänyt talousarviokirjassa. Päätöksenteko Forssassa on kriisissä.

Penttilä viittaa talousarviokirjan linjaukseen, jossa palveluverkkoa koskevia päätöksiä päätettiin tehdä alkuvuodesta 2016.

– Katson, että asia olisi pitänyt viedä edes valtuuston käsiteltäväksi.

JOHANNA HÄGGMAN kokee kaupunginvaltuuston toimintakykyiseksi.

– Tämä on demokratiaa. Nyt saamme työrauhan muille isoille asioille.

Häggman katsoo, että Forssaan ja kaupungin talouteen kohdistuu juuri nyt niin paljon vaikeasti ennakoitavia tekijöitä, ettei palveluverkkopäätöstä ole syytä tehdä nopealla aikataululla.

– Valtakunnallinen sote-päätös ja sen vaikutukset, Forssan osuus uuden keskussairaalan rakentamisesta. Forssalla on edessä myös omia suuria investointeja, hän listaa.

– Toimintakenttä on muuttunut niin paljon tämän valtuustokauden aikana, että olisi ollut väärin sitoa seuraavan valtuuston käsiä tämän mittaluokan päätöksellä, Häggman perustelee.

Häggman kritisoi voimakkaasti päätöksenteon valmistelua, joka Häggmanin mukaan tapahtuu liian pienessä piirissä. Hän kokee, ettei myöskään oma keskustan ryhmä tule tarpeeksi kuulluksi.

– Palveluverkkoselvityksessä tuntui olevan vain yksi tavoite: monitoimikeskuksen rakentaminen, jonka seurauksena Forssan keskustan toiseksi kouluksi olisi ajan myötä jäänyt vain Talsoilan koulu, Häggman sanoo.

Kaupunginhallitus on mielestänne toimintakykyinen mutta nauttiiko kaupunginjohtaja Sami Sulkko luottamustanne?

– En kommentoi.

KAUPUNGINJOHTAJA Sami Sulkko toteaa, että kaupungin omat resurssit eivät riitä palveluverkkosuunnitelman toteuttamiseen.

Sulkko totesi olleensa pakotettu eriävän mielipiteen jättämiseen, koska hallituksen päätös ei noudata valtuuston talousarviokirjan linjausta.

Nopealla aikataululla toteutettu palveluverkkoratkaisu olisi tarjonnut Sulkon mukaan inhimillisimmän tavan toteuttaa Forssan kaupungilla edessä olevia talouden sopeuttamistoimia.

– Virkamiesten näkökulmasta nyt joudutaan miettimään vaihtoehtoisia sopeuttamistoimia. Keinolista pelkistyy ei-lakisääteisten palvelujen karsimiseen, kuten jäähallin ja Vesihelmen toimintaan ja elinkeinopolitiikkaan. Keinovalikoimassa on myös juustohöylääminen, mutta se näkyy helposti esimerkiksi opetuksen tasossa. Jos näistäkään ei haluta tinkiä, viimeisenä keinolistalla on verojen ja palvelumaksujen nostaminen.

Sulkko toteaa, että päätösten lykkääminen seuraavalle valtuustolle ei ole ongelmien ratkaisua vaan niiden siirtämistä.

Omaa ja kaupunginhallituksen luottamusta Sulkko ei lähde arvioimaan.

– Luottamuksen arvioi viime kädessä valtuusto.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti