Lounais-Häme Forssa

Monitoimikeskuksen rakentamisessa on alkamassa yli vuoden kestävä suunnitteluvaihe

Forssan tekninen virasto ja sivistystoimi ovat käynnistäneet Tölölle rakennettavan monitoimikeskuksen mittavan suunnitteluprosessin.
Monitoimikeskuksen rakentaminen edellyttää myös Tölön alueen asemakaavan uudistamista. Vielä ei ole päätöstä kuinka suurella alueella asemakaava uudistetaan ja mahdollistaako uusi asemakaava esimerkiksi asuntorakentamisen Tölön koulun nykyisen tontin maisemiin. Asemakaavan uudistaminen Tölön alueella. Koulun lisäksi myös kerrostalokaavoitusta on päivitettävä.

Määräaikaan mennessä monitoimikeskuksen arkkitehtisuunnittelusta on kiinnostunut seitsemän tarjouksen jättänyttä arkkitehtitoimistoa. Kuluneen viikon aikana teknisessä virastossa on käyty lävitse tarjouksia. Tekninen johtaja Antti Heinilä voi tehdä valinnan arkkitehtisuunnittelijasta virkamiespäätöksen kaupunginhallituksen asettamien kriteereiden pohjalta lähiaikoina.

Kaupunginvaltuuston kesäkuinen päätös monitoimikeskuksesta, johon sijoitetaan Kuhalan ja Tölön koulujen ja Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien toiminta, on saanut lainvoiman. Valtuuston päätöksestä ei tehty yhtään valitusta.

Heinilä, kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä ja sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen ovat monitoimikeskuksen suunnittelun lähtökohdista harvinaisen yksimielisiä. Monitoimikeskus on suunniteltava nyt hyvin ja ilman hätiköintiä. Tavoitteena on rakentaa Forssaan toiminnallisesti Suomen järkivihrein monitoimikeskus, jossa on toimintaa aamusta iltaan.

Perälä arvioi, että kaupunginvaltuusto voisi saada luonnossuunnitelmat alustavine kustannusarvioineen päätettäväkseen mahdollisesti ennen ensi kesää.

– Suunnittelulle ja eri käyttäjäryhmien osallistuttamiselle pitää varata riittävästi aikaa. Kiireellä tätä ei kannata pilata, Heinilä sanoo.

Pynnönen sanoo, että niin koululaiset, päiväkotilaiset sekä koulujen ja päiväkotien henkilöstö sekä eri käyttäjäryhmät pääsevät mukaan suunnitteluun.

– Toiminnallisesti etsimme monitoimikeskuksen päiväkotiin ja ala- ja yläkouluun sekä erityiskouluun kokonaan uutta toimintakulttuuria. Haemme uusia, toimivia ratkaisuja oppimisympäristöiksi, Pynnönen sanoo.

Kun hankesuunnittelun yhteydessä on keskusteltu kaikkiaan noin 8 800 neliömetrin monitoimikeskuksesta, on tilojen tehokkaalla ja monipuolisella käytöllä tavoitteena pienentää rakennettavien neliöiden määrää. Samalla pyritään alittamaan 15-16 miljoonan euron vielä karkea kustannusarvio, joka sisältäisi myös monitoimikeskuksen kalustamisen.

Tähän antaa lisämausteensa päättäjien ratkaistavaksi tuleva kysymys siitä, kuin suuri liikuntasali monitoimikeskukseen tullaan rakentamaan.

Perälä painottaa, että monitoimikeskuksen suunnittelussa ja toteutuksessa tullaan noudattamaan järkivihreyden periaatteita.

Perälä sanoo, että rakennuksen lämmitysenergian käyttöratkaisuissa on tehty periaatteessa tähän mennessä vain yksi linjaus; suoralla sähköllä ei lämmitystä tulla toteuttamaan. Maalämmön käyttöönottoa vaikeuttaa Perälän mukaan se, että monitoimikeskus rakennetaan saviselle maaperälle, jolla maalämpökaivot on porattava syvälle peruskallion saavuttamiseksi.

Perälä ja Heinilä arvioivat, että suunnitteluvaihe kestää vielä yli vuoden. Varsinaiset rakennustyöt voisivat käynnistyä Tölön pellolla keväällä 2020, jolloin monitoimikeskus voisi valmistua aikaisintaan loppuvuodesta 2021.

Pynnönen sanoo, että aikataulu ei ole ongelma, koska rakentamisen aikana ei tarvita väistötiloja.

Lisäksi olemassa olevissa kiinteistöissä, joiden toimintoja ollaan siirtämässä monitoimikeskukseen, ei ole havaittu esimerkiksi vakavia sisäilmaongelmia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic