Lounais-Häme

Monitoimikeskuksen suunnittelu esille

 

Forssan kaupunginhallitus saa maanantaina käsiteltäväkseen kaupunginjohtaja Sami Sulkon uuden esityksen 170000 euron suunnittelumäärärahan viemisestä kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Valtuusto päätti tämän kuun 18. päivän kokouksessa palauttaa monitoimikeskuksen suunnittelumäärärahan myöntämistä koskevan asian takaisin valmisteluun äänin 17–26.

Nyt kaupunginjohtaja Sulkon esitystä on täydennetty merkittävästi. Kaupunginhallituksen esityslistan liitteenä olevassa kaupungin kiinteistöpäällikkö Jukka Perälän koostamassa laskelmassa on vertailtu sivistystoimen käyttötalouden näkökulmasta erilaisia vaihtoehtoja.

Kun Tölön ja Kuhalan koulun sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkodin peruskunnostuksen arvioidut 21,9 miljoonan euron kustannukset juoksutetaan sivistystoimen tilavuokriksi vuosikustannuksiksi, kertyy vajaat kolme miljoonaa euroa.

Uuden, 7000 neliön suuruisen monitoimikeskuksen rakentamisen on arvioitu maksavan 16,8 miljoonaa euroa, jolloin sivistystoimen maksettavaksi tulisi vuositasolla 1925000 euron sisäinen vuokra.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) on pahoillaan siitä, että jo monitoimikeskuksen suunnittelun määrärahasta on tullut kunnallispoliittinen temmellyskenttä.

Lepolan mukaan suunnittelumäärärahan myöntäminen mahdollistaa asioiden tarkemman tutkimisen eikä se ole vielä mikään rakentamispäätös.

-Kaupungin on varauduttava omilla toimillaan ikäluokkien pienenemiseen ja tilatarpeiden vähenemiseen. Uuden monitoimikeskuksen toteuttaminen antaa tähän mahdollisuuden, Lepola sanoo. Se, ettei kiinteistöille tehdä mitään, ei ole Lepolalle mikään vaihtoehto.

Lepola pitää tiukkana aikataulua, jonka mukaan uusi monitoimikeskus voisi olla valmis vuonna 2019. Joka tapauksessa uudet tilat voisivat olla käytössä aikaisintaan syyslukukauden käynnistyessä.

-Totta kai päättäjien pitää edellyttää tarkkoja suunnitelmia niin tilaratkaisuista kuin kustannuksista. Suunnittelurahan myötä asiaa päästäisiin selvittämään, Lepola sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) tunnustautuu monitoimiratkaisun kannattajaksi jo vuonna 2013 Sitran etsiessä kokeilukuntia uusille oppimisympäristöille.

Penttilän mukaan Forssa voisi nyt toteuttaa muiden hyvien esimerkkien pohjalta oman laadukkaan ratkaisunsa, joka tarjoaisi uusien oppimisympäristöjen lisäksi mahdollisuuden tilojen mittavaan yhteiskäyttöön esimerkiksi iltaisin.

Penttilä kehottaa katsomaan myös lähelle Jokioisten suuntaan, jossa on toteutettu Paanan koulun uudistus, joka vaikuttaa myönteisesti myös kuntatalouteen.

Kaupunginjohtaja Sulkko toistaa jo aiemmin julkisuudessa esitetyn arvion siitä, että 0-vaihtoehto, ettei tehdä useaan vuoteen mitään, tulee kuntalaisille kaikkein kalleimmaksi.

Sulkon mukaan palvelurakenteen uudistamiseen velvoittaa jo valtuuston aiemmin tekemät päätökset.

Se, ettei kouluverkkoa voitaisi nyt uudistaa, johtaisi Sulkon mukaan tilanteeseen, jossa tulevaisuuden säästöjä olisi lähdettävä etsimään toisella tavalla kuin eläkelöitymistä ja muita henkilöstöjärjestelyjä hyödyntämällä toiminnan tiivistyessä.

Sulkon mukaan myös rahoituksen näkökulmasta uudistuksen ajankohta on oikea, koska korkotaso on nyt pohjassa. Kaupungin lainanhoitokyky mahdollistaisi lainanoton investointiin, jolla palvelurakennetta voidaan uudistaa.

-Nyt on oikea aika toimia myös sen tähden, koska missään kiinteistössä ei vielä ole korjausvelan takia ns. ajolähtö-tilanne. Sulkko muistuttaa.

Sulkon mukaan monitoimikeskuksen yhteyteen sopisi myös kaavailtu seudullinen keskuskeittiö. Sille voisi olla käyttöä myös muuhun kuin seudun koulujen päiväkotien ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän ruokapalveluiden tuottamiseen esimerkiksi eri tapahtumien yhteydessä.

Keskuskeittiön sijoituspaikka on seudullisessa valmistelussa.FL

 

Kaupunginhallitus esittää
Forsssan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle monitoimikeskuksen tilahankesuunnitteluun 170000 euron rahoitusta. Summa katettaisiin talousarviossa poistamalla Kehräämön elintarvikelinjaston tilasuunnitteluun varattu 100000 euron rahoitus ja lisäämällä 70000 euron kaupungin tänä vuonna saamia valtionosuustuloja.Valtuusto päättää, että mahdollisen uudisrakennuksen rakentamista koskeva lopullinen päätös ja talousarviomuutokset tuodaan valtuuston päätettäväksi ensi lokakuussa. Valtuusto antaa sivistys- ja tulevaisuuslautakunnalle koulupari- ja päiväkotijärjestelyt toteuttavaksi vaiheittain siten, että palveluverkkotarkastelu on tehty vuonna 2019.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti