Lounais-Häme

Monitoimikeskuksen suunnittelussa tutkintaan niin Tölön kuin Kuhalan vaihtoehdot

Kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa asian pöydälle panoa esitti keskustan Johanna Häggman. Hän on myös kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Häggman sanoo, että keskustan ryhmä ei ole ennättänyt keskustella vielä asiasta. Keskustan valtuustoryhmä on koolla huomenna torstaina pohtimassa asiaa. Kaupunginvaltuustolle järjestettiin infotilaisuus jo 2. päivä lokakuuta.

Häggman sanoo uuden monitoimikeskuksen rakentamista vietävän päätöksenteossa kuin käärmettä pyssyyn. Häggman on huolissaan kaupungin velanottokyvystä jättihankkeen läpiviemisessä. Hän puhuu vielä 20-30 miljoonan euron hankkeesta, kun monitoimikeskuksen alustavaksi kustannusarvioksi on arvioitu vajaat 16,7 miljoonaa euroa.

Häggman toteaa, että Someron, Urjalan ja Hollolan uusien koulukeskusten pelkät rakennuskustannukset ovat olleet 2 000-2 200 euroa neliöltä. Lisäksi on laskettava muu sisustus ja opetusvälineet, jotka voivat maksaa Häggmanin mukaan niin paljon kuin halutaan.

 

Häggmanin mukaan monitoimikeskuksen vaihtoehtona voisi olla nykyisten koulutilojen kunnostaminen, joka voitaisiin porrastaan niin, että kokonaisuuden kustannusvaikutuksia voitaisiin jakaa monitoimikeskusta pidemmälle ajalle. Lisäksi kaupungin on Häggmanin mukaan investoitava jo olemassa olevaan muuhun kouluverkkoon ja uuteen keskuskeittiöön ja Vesihelmen peruskunnostukseen.

Häggman pitää huolestuttavana, että monitoimikeskuksen suunnittelua ollaan jatkamassa kaupunginhallituksen päätöksin ilman, että asia vietäisiin kaupunginvaltuustoon.

-Mielestäni myös suunnittelun välivaiheiden hyväksyntä pitää viedä valtuustoon. Nyt näyttää olevan kauhea kiire viedä asiaa eteenpäin, Häggman sanoo.

Keskustan kiinnostus kaupungin kouluverkkoa kohtaan on selkeästi hieman vaimentunut, kun Koijärven uusi koulu saatiin valmiiksi vuosikymmen alkupuolella. Ainakin kiire näyttää loppuneen. Koijärven koulu ajoi aikanaan valtuuston päätöksin esimerkiksi Tölön koulun saneerauksen ohi.

 

Kokoomuksessa monitoimikeskusta tarkastellaan hieman erilaisesta näkökulmasta. Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jouko Haonperä sanoo monitoimikeskuksen suunnittelussa voitavan edetä kaupunginvaltuuston aiemmin tekemän valtuutuksen pohjalta, koska suunnittelumäärärahoja on vielä jäljellä.

Haonperän mukaan seuraavaksi suunnitelmissa on tilaohjelman ja julkisivu- sisäkuvien laatiminen monitoimikeskuksen sijoittamiseksi Tölön koulun ja Yhtiönkadun väliselle pellolle vaihtoehto A:n pohjalta. Lisäksi Haonperän mukaan tutkitaan monitoimikeskuksen sijoittamista Kuhalan koulun paikalle jalostettuna versiona.

Henkilökohtaisesti Haonperä sanoo puoltavansa monitoimikeskuksen toteuttamista. Kompaktilla monitoimikeskuksella saadaan säästöjä niin energiatehokkuudessa, kiinteistöhuollossa kuin henkilöstökuluissa.

-Myös kulusäästöjä tarvitaan. Liian helposti lähdetään keskustelemaan liikuntasalitarpeista, kun pitäisi muistaa, että nyt ollaan suunnittelemassa koulu- ja päiväkotitiloja, Haonperä sanoo.

Haonperä sanoo, että asiassa on päästävä Forssassa eteenpäin, koska forssalaislapset tarvitsevat uusia oppimisympäristöjä.

 

Kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja Janne Nieminen sanoo kaupunginhallituksen päättävän suunnittelun jatkosta vajaan kahden viikon kuluttua.

-Mielestäni suunnittelua on viety hyvässä hengessä eteenpäin. Investoinnin pitää mahdollistaa käyttökustannusten pienenemisen, Nieminen sanoo.

Nieminen sanoo vasemmistoliitossa painotettavan myös erityisopetusta edellyttävien lasten huomioimista suunnittelussa. Forssassa on kaikkiaan 130 lasta, jotka tarvitsevat erityisopetusta. Suunnittelun näkökulmasta monitoimikeskukseen tarvitaan myös pieniä opetustiloja yksilölliseen opetukseen.

-Lisäksi tarvitsemme suunnitelman myös Vieremän, Heikan ja Talsoilan koulun kunnon ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Ei voi olla niin, että kouluoloja kehitetään vain monitoimikeskuksessa, Nieminen sanoo.

Peruskunnostussuunnitelman pitää ulottua kymmenen vuoden ajanjaksolle.

Nieminen toteaa, että Forssaan tarvittaisiin myös liikuntasali, joka täyttäisi eri lajiliittojen asettamat vaatimukset. Lisäksi suunnitelmiin pitäisi niveltää myös salibandy.

-Jos suuri monitoimikeskus toteutuu, se tarvitsee myös liikuntasalin, joka on jaettavissa 3-4 pelikentiksi. Uskon, että monitoimikeskuksesta tulee sellainen, josta kaupunkia kiitetään, Nieminen sanoo.

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) sanoo hallituksen maanantaisessa kokouksessa vallinneen hyvä yhtenäinen henki suunnittelun jatkamisesta. Hänen mukaansa Tölön koulun viereiselle tontille sijoitettavaksi kaavailtu monitoimikeskus on kiinnostava vaihtoehto, koska sen rakentamisen yhteydessä ei tarvita kalliita ja oppilaiden koulunkäyntiä haittaavia väistötiloja.

Lisäksi monitoimikeskus voisi olla myönteinen, lapsiystävällinen maamerkki kaupungin sisääntuloreitin varrella.

-Maanantaisessa keskustelussa esiin nousi myös Kuhalan koulun ympäristö. Monitoimikeskuksen rakentamisessa voitaisiin hyödyntää niin urheilutalo Feeniksin läheisyys monitoimikeskuksen toiminnassa kuin arkkitehdin mukaan myös Kuhalan koulun nykyinen puukäsityöluokka sekä tekonurmikenttä, Lepola sanoo.

Lepola sanoo syksyn olevan asiassa päätöksenteon aikaa ja suunnittelua voidaan jatkaa jo ennen vajaan kahden viikon kuluttua kokoontuvaa kaupunginhallitusta. Lepola ei koe ongelmaksi, että asia jäi kahdeksi viikoksi pöydälle maanantaisessa kokouksessa.

Uuden suunnittelua Lepola puoltaa myös siksi, että rakentaminen on ennakoitavampaa kuin vanhoja rakenteita kunnostettaessa. Kaupunki pyrki esimerkiksi kunnostamaan pitkään Vasikkahaan päiväkotia, mutta lopulta kiinteistö jouduttiin sulkemaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic