Lounais-Häme

Monitoimikeskuksesta tulossa vaaliteema Forssassa

Forssan tulevaisuuden kouluverkon keskiössä arkkitehtien suunnittelupöydälle nousevan monitoimikeskuksen mahdollista rakentamispäätöstä ei tee nykyinen kaupunginvaltuusto.

Päätöksen kaupungin palveluverkon ratkaisusta tulee tekemään huhtikuussa valittava uusi kaupunginvaltuusto, jonka toimikausi alkaa ensi kesäkuun 1. päivä.

Kaupungin sivistys- ja tulevaisuuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että monitoimikeskuksen hankesuunnitteluun liittyvä arkkitehtuurisuunnittelu tilattaisiin tarjouskilpailun perusteella espoolaiselta Innovarch oy:ltä. Käytännössä joulukuu kuluu siihen, että kaupunginhallituksen mahdollinen päätös saadaan lainvoimaiseksi.

Kaupungin tilapalvelun kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä sanoo, että hankesuunnittelu tulee kestämään puoli vuotta, joten nykyisen kaupunginvaltuuston asialistalle päätös monitoimikeskuksesta ei enää ennätä.

-Nykyinen valtuusto ei päätöstä ennätä tehdä, vaan se menee seuraavalle valtuustolle. Hankesuunnittelun kautta monitoimikeskukselle saadaan hintalappu, Perälä sanoo.

Hintalapun lisäksi vertailutiedoksi päätöksentekoon tarvitaan myös arvio nykyisten koulujen kunnostamiskustannuksista.

Perälä sanoo nykyisten koulukiinteistöjen olevan rakennusteknisesti tiensä päässä. Lisäksi nykyisten koulutilojen muutostyö vastaamaan nykyisiä uudelle koulurakennukselle asetettavia pedagogisia vaatimuksia nostaa saneerauskustannuksia tuntuvasti.

-Uudet kompaktit tilat olisivat tilapalvelun näkökulmasta parempi vaihtoehto.

Kysyimme Forssan kaupunginvaltuuston neljän suurimman puolueen valtuustoryhmän puheenjohtajilta kannanottoa monitoimikeskuksen päätöksenteon siirtymisestä seuraavalle valtuustokaudelle.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Eino Järvinen pitää hyvänä asiana, että kesäkuussa aloittava kaupunginvaltuusto tekee ratkaisun monitoimikeskuksesta.

Järvisen mukaan heidän valtuustoryhmässä monitoimikeskuksen kannalla on ollut vain kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola ja valtuutettu, sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja Raine Immonen.

Järvinen sanoo keskustelun monitoimikeskuksen hintalapusta olevan mielenkiintoinen.

-Aluksi hintalapuksi esitettiin 30–35 miljoonaa euroa ja lisäksi uuden keskuskeittiön kustannuksiksi 8–9 miljoonaa euroa. Näistä on lähdetty sitten alaspäin. On hyvä, että uusi kaupunginvaltuusto tulee tekemään myös päätökset velanotosta, ettei nykyinen valtuusto lopputöikseen kaada velkataakkaa seuraavan valtuuston niskaan, Järvinen sanoo.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Marjo Kotioja-Partanen sanoo kokoomukselle olevan pettymys, ettei päätöstä monitoimikeskuksesta ennätetä tehdä tällä valtuustokaudella, kuten alun perin oli kaavailtu. Hänen mukaansa on selvää, että kaupungin nykyiselle kiinteistömassalle on tehtävä jotakin.

-Monitoimikeskus mahdollistaisi kompaktien tilaratkaisujen myötä myös henkilöstön järkevämmän käytön.

Kotioja-Partanen sanoo, että joissakin puolueissa voi syntyä ajatuksia myös käydä tuleviin kunnallisvaaleihin monitoimikeskusta vastustavilla teemoilla.

-Vaarana on, että tulevaisuuden haasteet tuolloin haudataan ja lähdetään ajamaan vanhentuneita rakenteita.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Virtanen sanoo olevansa lievästi pettynyt, että tällä valtuustokaudella asioiden hoidossa on ollut vetkuttelun maku. Hän vaatii forssalaiselta päätöksenteolta enemmän jämäkkyyttä jatkossa.

Virtanen on tyytyväinen, että monitoimikeskuksen suunnittelun etenemisen myötä hankkeelle saadaan hintalappu päätöksenteon pohjaksi. Virtasen mukaan on huono asia, jos monitoimikeskus nostetaan kunnallisvaaliteemaksi, koska tarvittavia faktoja kokonaisuuden arvioimiseksi ei ole vielä käytössä.

-Toivon, että kunnallisvaalikampanjoilla ei sotketa tosiasioihin perustuvaa päätöksentekoa, Virtanen sanoo.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Länninki pitää ainakin hyvien tapojen vastaisena, että monitoimikeskuksen suunnittelussa edetään huolimatta viime kesäkuussa kaupunginvaltuuston 170000 euron suunnittelumäärärahasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen tehdystä valituksesta.

Hänen mukaansa asiaa on virkamiehistössä ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Länningin mukaan on hyvä, että päätöksenteko monitoimikeskuksen hintalapusta siirtyy seuraavalle kaupunginvaltuustolle. FL

 

Innovarch oy on kokenut arkkitehtitoimisto
Espoolainen Innovarch on kokenut ja kasvava arkkitehtitoimisto, jonka palveluksessa on noin 50 henkilöä. Toimisto tarjoaa asiakkailleen arkkitehti-, sisustus- ja konseptisuunnittelua.Toimisto on perustettu vuonna 1973 ja vuodesta 2008 se on ollut osa Vahanen-yhtiöitä.Innovarchilla on paljon kokemus myös koulujen ja päiväkotien rakentamisesta. Toimisto on valittu suunnittelemaan mm Riihimäellä Uramon koulun mittavaa saneerausta ja laajennusta. Riihimäen valtuusto teki päätöksen koulun saneerauksesta viime vuoden joulukuussa. Sen kustannusarvio on vajaat 15 miljoonaa euroa. Koulun yhteyteen tulee myös päiväkoti ja liikuntasali.Arkkitehtitoimisto on suunnitellut mm. viime elokuussa Salon ammatti- ja aikuisopiston noin 6000 neliömetrin opetustilat ajoneuvo- ja kuljetustekniikan osastoille.Toimisto on suunnitellut mtös mm. Espoon Olarissa sijaitsevan koulun saneerauksen ja laajennuksen elinkaarihankkeena. Hanke toteutetaan ensi vuoden aikana. Rakentamisessa tullaan painottamaan kestäviä ratkaisuja.Suunnittelulistalla on Merituulen koulun laajennus Inkoossa.Innovarchin liikevaihto oli viime vuonna 4,5 miljoonaa euroa.Annovarch tunnetaan myös kauppakeskusten suunnittelijna. Arkkitehtitoimisto on suunnitellut kauppakeskukset Kaaren Helsingin Kannelmäkeen sekä Ainoan Espoon Tapiolaan. Myös Merituulen kauppakeskus Espoon Suomenojalla sekä Kauppakeskus Goodman Hämeenlinnassa ovat Innovarchin käsialaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti