Lounais-Häme

Mönkijöiden myynti huimassa kasvussa – Kasvua viime vuodesta peräti 43 prosenttia

Kun mönkijällä ajamiseen ei enää tarvita erillistä ajokorttia, kynnys sen hankkimiseen mataloituu.
Poliisikin käyttää mönkijää. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Poliisikin käyttää mönkijää. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Mönkijöiden myynti on kasvanut viime vuodesta asti hurjaa vauhtia. Tänä vuonna alkuvuoden myynti oli jo 43 prosenttia parempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Syinä vauhdikkaaseen kasvuun ovat viime vuonna voimaan tullut muutos ajokorttilainsäädännössä sekä mönkijöiden monipuoliset hyöty- ja harrastekäyttömahdollisuudet.

Traktorimönkijöitä rekisteröitiin Suomessa viime vuonna jo yli 6000. Myynnin kasvu on jatkunut vahvana myös tänä vuonna, sillä vuoden alusta toukokuun loppuun rekisteröitiin jo 3752 traktorimönkijää.

Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Mikko Sinisalo uskoo kasvun jatkuvan vahvana.

– En näe mitään syytä, miksi kasvu ei jatkuisi. Mönkijöiden myynnissä ei esimerkiksi ole samanlaisia kausivaihteluita kuin vaikkapa veneiden myynnissä.

Alle 60 kilometriä tunnissa kulkevia mönkijöitä saavat kuljettaa yli 15-vuotiaat, joilla on AM121-luokan tai T-luokan ajokortti. Lisäksi viime vuoden heinäkuussa tuli voimaan ajokorttilainsäädännön muutos, jonka myötä B-ajokortilla voi ajaa myös niitä mönkijöitä, joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa. Tämä lienee yksi myynnin vauhdittajista.

– Oman tuntumani mukaan mönkijöitä käytetään eniten niin sanotussa hyötykäytössä eli esimerkiksi pihatöissä kotona tai mökillä. Kun mönkijällä ajamiseen ei enää tarvita erillistä ajokorttia, kynnys sen hankkimiseen mataloituu, Sinisalo pohtii.

– Mönkijät ovat käteviä ja hauskojakin koneita myös retkeily- ja vapaa-ajan käytössä. Varsinkin maaseututaajamissa ja niiden ulkopuolella nuoriso on löytänyt mönkijöiden monipuoliset käyttömahdollisuudet. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic