Lounais-Häme

"Montako munkkia otetaan?" - tuoreet leivonnaiset ovat joulumarkkinoiden hitti

Joulumarkkinoissa on se huono puoli, että mitä kauemmin niissä kiertää, sitä kevyemmäksi käy lompakko.

Tyhjin käsin on vaikea poistua etenkin sellaisilta markkinoilta, joissa on 80 myyntipöytää, tuoreita leivonnaisia, itse tehtyjä käsitöitä ja sellaisia uniikkeja tuotteita, joita ei mistään muualta saa.

Juuri sellaiset markkinat järjestetään vuosittain Jokioisten Tietotalossa. Markkinat ovat päässeet hyvään kierteeseen. Myyjät varaavat paikan myyntipöydälle jo edellisenä vuonna, eikä uusille juuri ole tilaa. Tänä vuonna paikalla on vain reilut 20 uutta myyjää ja kymmenkunta jäi nuolemaan näppejään, koska tila loppui kesken.

Tutuissa myyjissä ja tuotteissa ei sinänsä ole mitään pahaa. Kun on kerran erehtynyt maistamaan vaikkapa jokioislaisten Hautamäkien suussa sulavia possumunkkeja, ei heidän myyntipöytäänsä voi seuraavan vuonna ohittaa kaivamatta kuvettaan.

 

Hautamäet tietävät varsin hyvin, että ihmiset odottavat heidän läsnäoloaan markkinoilla. Itse asiassa he uskovat, että ihmiset suuttuisivat, jos he eivät joku vuosi tulisikaan myymään. Iso osa kävijöistä tietää, että Hautamäet ovat taas kerran sillä samalla paikalla pöytärivin päädyssä kuin ennenkin.

-Montako munkkia otetaan, kysyy eräs mies vaimoltaan Hautamäkien myyntipöydän äärellä.

Pariskunta päätyy kymmeneen munkkiin.

Näin suurin osa Hautamäkien asiakkaista aloittaa ostoksensa. Ensin mietitään, miten monta munkkia ostetaan ja sitten pohditaan, mitä muuta haluttaisiin.

 

Hautamäet ovat leiponeet koko viime yön. Juuli ja Ulla eivät ole nukkuneet silmäystäkään, Taavi ehti nukkua pari tuntia. Kolmikko leipoi 650 possumunkkia, 160 joulutorttua, yhtä monta pasteijaa ja 140 rahkapiirakkaa. Kaiken pitää olla tuoretta aamulla kello 10, kun markkinat alkavat.

-Taitaa silti käydä niin, etteivät nämä riitä, Ulla Hautamäki tuumaa.

 

Tuoreet leivonnaiset eivät ole ainoa myytävä tuote, joka vaatii puurtamista yöllä tai ainakin pitkälle iltaan.

Esimeriksi Jokioisten Koetuksen pesäpallon D-junnut ovat työstäneet koko edellisen illan yllätyksiä ongintaan.

-Karkkia, suklaata, rusinoita ja tarroja sadassa pienessä pussissa, Aino Mäntyvaara luettelee.

D-junnut ovat innoissaan onginnan järjestämisestä, koska se tuottaa iloa markkinakävijöille ja mahdollistaa yhdessäolon joukkuekavereiden kanssa muutenkin kuin harjoituksissa.

-Aluksi emme edes lähteneet tavoittelemaan voittoa, mutta onginnan suosio yllätti, lapset tuumaavat. FL

Joulumarkkinat jatkuvat tänään sunnuntaina kello 10–16.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti