Lounais-Häme Hämeenlinna

Montako viranomaista tarvitaan korjaamaan yksi sähköpostiosoite – Kokonimikaiman postia ja asiakirjoja on lähetetty vuosia väärään osoitteeseen

Kuka kantaa vastuun, kun viranomaiset lähettävät nimikaiman postia väärään sähköpostiosoitteeseen vuosi toisensa jälkeen?
Viranomaisen kouraa on toisinaan mahdoton vältellä. Seppoa ei ole auttanut edes se, että hänelle lähetetyt asiakirjat kuuluvat hänen kokonimikaimalleen ja hän on viranomaisia informoinut lukuisia kertoja väärästä sähköpostiosoitteesta.
Viranomaisen kouraa on toisinaan mahdoton vältellä. Seppoa ei ole auttanut edes se, että hänelle lähetetyt asiakirjat kuuluvat hänen kokonimikaimalleen ja hän on viranomaisia informoinut lukuisia kertoja väärästä sähköpostiosoitteesta.

Joulukuussa 2016 Seppo, joka on käynyt armeijan 1990-luvun loppupuolella, sai Kaartin jääkärirykmentiltä sähköpostiviestin, jossa kerrottiin hänen lähestyneen Uudenmaan aluetoimistoa palveluksen aloittamisajan muutoshakemuksella.

– Tilanne on nyt se, että Teillä on toistaiseksi selvittämättömiä asioita varusmiespalvelukseenne liittyen (palvelun aloittamattomuus aiheuttaa ensin luvattoman poissaolon ja viiden vuorokauden jälkeen se muuttuu karkuruudeksi). Jotta anomuksenne voidaan käsitellä, tulee Teidän hoitaa käynnissä oleva asia (karkuruus) loppuun, viestissä sanotaan.

Sepon selvitettyä asiaa, kävi ilmi, että sähköposti oli tarkoitettu hänen ulkomailla asuvalle etu- ja sukunimikaimalle.

– Sähköpostiosoitteessa on ilmeisesti yhden kirjaimen tai numeron ero. Ilmoitin viestin lähettäneelle kapteenille, että en tule ja että viesti tuli väärälle hepulle. Oletin virheen korjautuvan, mutta oletin väärin.

Yksi puolustusvoimista lähetetty sähköpostiviesti käynnisti lähes kafkamaisiin piirteisiin yltäneen tapahtumien sarjan, jonka loppua ei ole näkyvissä. 2,5 vuotta kestänyttä sähköpostiruljanssia leimaa eri viranomaisten huolimattomuus ja/tai välinpitämättömyys.

Uusin käänne jupakassa tapahtui kesäkuun 19. päivä, kun Seppo jälleen vastaanotti sähköpostiinsa kaimansa palveluksen aloittamismääräyksen.

Tunnistettavuuden vuoksi henkilöt eivät esiinny jutussa oikeilla nimillään.

Vuosien 2017 ja 2018 ajan Sepon sähköpostilaatikko oli mukana kaimaansa koskevan prosessin jokaisessa käänteessä.

– Ensin nauratti, sitten jatkuvasti tulleet viestit rupesivat ärsyttämään ja lopulta jo pelottamaan, koska olin jo huolissani kaimani oikeusturvan puolesta.

Viestejä kilahteli niin Helsingin poliisilta, määräys saapua kuulusteluun, kuin syyttäjänvirastosta.

– Ilmoitin aina, että väärällä henkilölle tuli. He lupasivat korjata asian.

Seuraavaksi yhteyttä ottivat vuoronperään Helsingin käräjäoikeus ja hovioikeus.

– Minä olen saanut papereita, joissa on kaiman henkilötunnus ja osoite. Olen vastaanottanut haastehakemuksen käräjille, mikä ei ole millään tavoin julkinen asiapaperi muille kuin asianomaisille ennen kuin se on luettu käräjillä. Jokaisen sähköpostiviestin saatuani ilmoitin, että väärällä henkilölle tuli. Joka kerta asia luvattiin korjata.

Kenen on vastuu, kun nimikaiman posti tulee vuosi toisensa jälkeen väärälle henkilölle? Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman ei voi ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta kertoo että viranomaisen on huolehdittava postin menemisestä oikeaan osoitteeseen.

– Yleisellä tasolla jokainen viranomainen, joka lähettää henkilötietoja, on vastuussa siitä, että rekisterin tiedot ovat oikein.

Råmanin mukaan on harvinaista, että turvallisuus- tai hallintoviranomaisten puolelta tietoja lähetetään väärään osoitteeseen.

– Toki virheitä sattuu, eikä minulla ole mitään tilastoja. Heillä on kuitenkin paljon tiukemmat ohjeistukset ja käytännöt viranomaistoiminnassa yleisesti tiedon salassapitosäännösten vuoksi.

Erityistä lakisääteistä velvoitetta henkilöllä ei ole ilmoittaa väärään osoitteeseen saapuneesta postista.

– Hyväksikäyttökielto laissa on, mutta ei muuta. Hyvä tapa on ilmoittaa virheestä ja hävittää tarpeeton tieto.

Toukokuussa 2018 voimaan tulleen tietosuoja-asetuksen mukaan viranomaisen tulisi tällaisissa tapauksissa tehdä ilmoitus tietoturvaloukkauksesta tietosuojavaltuutetun toimistoon.

– Henkilölle, jonka tietoja on lähetetty väärään osoitteeseen, on aiheutunut riski, Råman toteaa.

Puolustusvoimilta emme tavoittaneet ketään puhelimitse kommentoimaan tapausta. Pääesikunnan viestintäosaston Henrik Gahmbergin kokoamassa viestissä asevelvollisuusasiantuntijat kertovat, että postin tai sähköpostin lähettäminen väärään ositteeseen ei ole tavatonta, koska viestit lähetetään vastaanottajan määrittämään osoitteeseen tai sähköpostiosoitteeseen.

– Kutsuntoihin lähetettävä posti, kuten myös käskyt saapua palvelukseen ja varusmiespalvelukseen liittyvät päätökset, lähtevät paperisena, Gahmbergin viestissä mainitaan.

Tässä tapauksessa väittämä ei pidä paikkaansa, sillä Hämeen Sanomilla on hallussaan Sepon sähköpostiin vielä kesäkuussa tullut kaimalle tarkoitettu palveluksen aloittamismääräys.

– Reserviläisen, joka saa ”kaimapostia”, kannattaa katsoa onko lähetys todella tullut Puolustusvoimilta. Paras tapa selvittää onko vastaanotettu viesti oikea, ja onko se lähetetty oikealle henkilölle, on soittaa tai lähettää sähköpostia aluetoimistolle, neuvotaan viestin lopussa. HäSa

Mitä laki sanoo?

Tietosuoja on perusoikeus, joka turvaa rekisteröidyn oikeuksien ja vapauksien toteutumisen henkilötietojen käsittelyssä.

Henkilötietoja ovat kaikki tiedot, jotka liittyvät tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan luonnolliseen henkilöön.

Henkilötietoja voi olla talletettuna esimerkiksi sähköisissä tiedostoissa, tietokannoissa, paperilla, kortistossa, mapeissa tai ääni- tai kuvatallenteella.

Rekisteröity on henkilö, jota henkilötieto koskee.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic