Lounais-Häme

Moottoripapista uusi kirkkoherra Tammelaan

 

Tammelan uutena kirkkoherrana huhtikuun alussa aloittanut Juha Koivulahti on päässyt heti täyteen työn touhuun uudessa työpaikassaan. Heti alkajaisiksi hän pääsi toimittamaan talvirippikoulun konfirmaatiomessun. Jutun julkaisuhetkellä takana on jo pari jumalanpalvelusta.

Koivulahden mukaan hänen kohtaamisissaan seurakunnan kanssa on ollut aistittavissa suurta mielenkiintoa uutta kirkkoherraa kohtaan. Tunne vaikuttaa olevan molemminpuolinen.

-Vähän sellainen utelias ja positiivisella tavalla odottava tunnelma on ollut aistittavissa. Tammelan seurakunnalla on valtavan pitkä, vähintään 600-vuotinen historia ja kieltämättä on makea juttu päästä liittymään siihen mukaan, Koivulahti sanoo.

Uusi kirkkoherra ei ole lounaishämäläinen, mutta hän on ottanut uudesta työympäristöstään hyvin selvää. Alkuvuonna hän kävi seurakunnassa perehtymässä Tammelan seurakuntaan silloisen vs. kirkkoherra Päivi Aikasalon opastuksella. Mutta jo tätä ennen hän sai kosketuksen Tammelaan, kun hän Lopella vs. kirkkoherrana toimiessaan sai mentorikseen Tammelan silloisen kirkkoherran Teijo Peltolan.

-Teijo sanoi minulle, että hae Tammelaan, se on hyvä seurakunta.

Pari viikkoa kirkkoherrana oltuaan Koivulahti voi vahvistaa Peltolan olleen oikeassa. Myös hallinnon ja talouden näkökulmasta asiat ovat Tammelassa hyvällä mallilla.

-Seurakunnan talous on tällä hetkellä vakaalla pohjalla. Näinä aikoina tilanteen pitäminen tällaisena toki myös vaatii sitä, että taloutta hoidetaan aktiivisesti.

Koivulahden mukaan Tammelan seurakunnan tulevaisuus itsenäisenä seurakuntana ei tällä hetkellä näytä uhatulta. Kirkkoherralle itselleen itsenäinen seurakunta on eräänlainen itseisarvo.

-Jos se taloudellisten resurssien ja toiminnan kannalta on järkevää, näen seutukunnan seurakunnat edelleen itsenäisinä toimijoina, jotka toki tekevät aktiivista yhteistyötä keskenään, Koivulahti muotoilee.

Seurakuntien yhteistyömahdollisuuksia ei Koivulahden mukaan ole seudulla varmaankaan hyödynnetty siinä määrin kuin se olisi mahdollista. Rovastikunnan puitteissa yhteistyötä on jonkin verran, mutta Koivulahden mukaan seurakunnat voisivat tehdä yhteistyötä nykyistä enemmänkin esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämisessä.

Yhtenä Tammelan seurakunnan haasteena Koivulahti näkee kunnan asukkaiden ja seurakunnan jäsenten ikärakenteen.

-Tammelassa nuorta väkeä on vähemmän kuin kasvukeskuksissa. Kirkosta eroaminen on melko vähäistä, mutta väki vähenee vanhemmasta päästä luonnollisen poistuman kautta. Seurakuntalaisten ikärakenne tulee ottaa huomioon myös seurakunnan työssä ja etenkin vanhemmalle väelle suunnattuja palveluja tulee entistä enemmän ideoida ja kehittää, Koivulahti huomauttaa.

Työmaalleen Tammelaan Juha Koivulahti ajaa ainakin toistaiseksi kotoaan Turengista. Hän toteaa, että asuinpaikan sijainti on mietinnässä, mutta siihen vaikuttavat myös hänen vaimonsa Maijan työ sekä pariskunnan luona asuvan Koivulahden esikoispojan koulunkäynti.

Kulkupelinä kirkkoherralla on vanha ja uskollinen Mercedes Benz turbodiesel vuosimallia -92. Koivulahti tunnustaakin olevansa ”moottoripappi”.

-Olen autoista nautiskelija, ja pidän erityisesti vanhemmista automalleista. Pääasiallisesti olen suosinut saksalaista yhden tähden automerkkiä, joita minulla on ollut useita. Tällä hetkellä tallissa on kuitenkin vain yksi ajopeli, joka toimii harraste- ja käyttöautona, Koivulahti selvittää.

Koivulahti joutui kertomansa mukaan luopumaan muista harrasteautoista avioeronsa myötä. Kivuliaita kokemuksia on miehen elämään sattunut muitakin.

-Isäni kuoli syöpään, kun hän oli vielä nuori mies. Muutamaa vuotta myöhemmin itselläni todettiin syöpä, josta tosin toivuin. Nämä ovat olleet kipeitä, mutta samalla hyvin opettavaisia kokemuksia. Ne ovat opettaneet nöyryyttä ja ovat auttaneet ymmärtämään ihmisiä, jotka ovat samantapaisessa elämäntilanteessa kuin missä itse olen ollut, Koivulahti kertoo.

Koivulahdelle pääsiäinen on Tammelassa osin työntäyteinen. Hän oli mukana kiirastorstain ja pitkäperjantain jumalanpalveluksissa ja toimittaa pääsiäisiyön messun. Messu alkaa sunnuntaina kello 22 Tammelan kirkossa. FL

 

Juha Koivulahti
47-vuotiasTammelan kirkkoherra 2017-Kirkon nuorisotyön ohjaaja (1995), teologian maisteri (2000)Kaksi lasta edellisestä avioliitosta. 15-vuotias poika asuu isänsä ja13-vuotias tyttö äitinsä luona.Harrastaa autoja ja autoilua, lukemista ja ulkoliikuntaa.Kirjoittanut useita kirkkohistoriaan ja autoilun historiaan liittyviä teoksia.Työskennellyt Lopen vs. kirkkoherrana 2016 ja 2017, Janakkalassa kappalaisena 2012–2016, sotilaspastorina Panssariprikaatissa Parolassa 2010–2012 Hyvinkäällä seurakuntapastorina ja kasvatujksen vastuukappalaisena 2000–2010.Lähtöisin Hyvinkäältä, asuu nykyään Turengissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic