Lounais-Häme

Moottoripyöräkerhon hakatuksi joutunut kokelas puhui suunsa puhtaaksi – Jengiläiset hovioikeudessa

Tiistaina alkaa laajan rikoskokonaisuuden käsittely, jossa on vastaajina useita Cannonball-moottoripyöräjengin Hämeenlinnan ja Heinolan osastojen jäseniksi nimettyjä henkilöitä.
Poliisi ratsasi Cannonball Hämeenlinnan kerhotilan syksyllä 2018. Samaan aikaan otettiin kiinni useita henkilöitä. Kuva: Hämeen Sanomat
Poliisi ratsasi Cannonball Hämeenlinnan kerhotilan syksyllä 2018. Samaan aikaan otettiin kiinni useita henkilöitä. Kuva: Hämeen Sanomat

Nyt hovioikeuteen siirtynyt kokonaisuus koskee vuosina 2016–2018 tehtyjä rikoksia. Toiminta jatkui siihen asti, kunnes poliisi otti päätekijöiksi nimeämänsä henkilöt kiinni syksyllä 2018.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime huhtikuussa yhteensä 12 henkilöä. Pääosassa olivat törkeät huumausainerikokset, joista suurin yksittäinen on 12 amfetamiinikilon levittäminen.

 

Tuomituista kahdeksan valitti hovioikeuteen. Syyttäjä valitti myös kahdeksan henkilön tuomiosta.

Useat vastaajat kyseenalaistavat sen, että näyttö rikoksista perustui suurelta osin entisen Hämeenlinnan osaston kokelasjäsenen kertomaan. Vastaajat myös kiistävät tehneensä rikoksia osana järjestäytynyttä rikollisryhmää tai sen hyödyksi.

Valittaneiden joukossa ovat muun muassa Cannonball MC:n (CMC) Hämeenlinnan ja Heinolan osastojen johtajiksi nimetyt miehet.

Tietopaketti: Rikosuutisissa usein esiin nouseva Cannonball on kotimainen moottoripyöräjengi

 

Keskeisessä roolissa on CMC Hämeenlinnan entisen kokelasjäsen, joka kertoi poliisille ja käräjillä laajasti omasta ja muiden henkilöiden toiminnasta.

Miehen mukaan hän joutui alistettuun ja uhattuun asemaan sekä johtavan jengiläisen pahoinpitelemäksi. Mies kertoi, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin puhua poliisille päästäkseen ulos kerhon toiminnasta.

Entinen kokelasjäsen tai syyttäjä ei valittanut käräjäoikeuden törkeistä huumausainerikoksista määräämästä 4 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistuksesta, mutta kokelas kiistää saaneensa mitään taloudellista hyötyä. Mies vaatii hovioikeudessa, ettei hänelle langeteta yhteisvastuullisesti 200 000 euron menettämisseuraamusta.

 

Hämeenlinnan osaston johtajaksi nimetyn miehen mukaan hänen avustajallaan ei ollut mahdollisuutta osallistua kuulusteluun kahden törkeän huumerikoksen osalta, minkä vuoksi syyttäjä ei olisi saanut hyödyntää kuulusteluja oikeudessa.

Syyttäjä vaatii miehen 10 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistuksen koventamista 11 vuoteen ja 2 kuukauteen.

 

Heinolan osaston johtajaksi nimetty mies on valituksessaan kiistänyt käräjäoikeuden langettaman 8 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistuksen perusteet kokonaisuudessaan, mukaan lukien hänelle ja kahdelle muulle henkilölle yhteisvastuullisesti määrätyn 200 000 euron menettämisseuraamuksen.

Mies kiistää olevansa olevansa enää CMC:n jäsen tai olleensa aikaisemmin käskyvallassa muihin jengiläisiin. Miehen mukaan poliisille puhunut entinen kokelas on valehdellut, eikä mitään 12 kilon huumausaine-erää ole ollut. Syytäjän mukaan miehen rangaistusta tulee korottaa noin 11 vuoteen vankeutta.

 

Seitsemän vuoden vankeuteen tuomitulle Heinolan osaston jäsenelle syyttäjä vaatii noin 9 vuoden tuomiota. Lisäksi syyttäjä vaatii pidempiä vankeusrangaistuksia joillekin lyhyemmät tuomiot käräjillä saaneille. Käräjäoikeus hylkäsi kokonaan yhden henkilön syytteet, jolle syyttäjä vaatii nyt hovissa 1 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistusta.

Itä-Suomen hovioikeus on varannut asialle yhteensä kahdeksan päivää. Oikeutta istutaan Lahdessa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic