Lounais-Häme Forssa

"Mopoautojen korvaajat" katukuvaan ensi vuonna – forssalaiset liikenteen asiantuntijat ottavat muutoksen varovaisen positiivisesti vastaan

Forssan auto- ja liikenneasiantuntijat toivottavat mopoauton korvaajat ilolla vastaan – kunhan riskit hölmöilylle minimoidaan.
Mopoautolla ajava Emilia Korpela kokee kevytautojen tuomisen mopoautojen rinnalle hyvänä päätöksenä. Korpela uskoo, että liikenne sujuvoituu ja turvallisuus kasvaa. Kuva: Tapio Tuomela

Eduskunta hyväksyi joulukuussa lain, joka mahdollistaa uusien kevytautojen ajamisen Suomen teillä. Ne on suunnattu erityisesti 15–17-vuotiaille korvaamaan nykyisiä mopoautoja.

Laski astuu voimaan 1. marraskuuta 2019.

Kevytautot ovat maksimissaan 1500-kiloisia henkilöautoja, jotka säädetään rajoittimen avulla kulkemaan maksimissaan 60 kilometriä tunnissa.

Matkussa asuva Emilia Korpela on ajanut mopoautolla nyt kahden vuoden ajan.

– Kevytautojen hyväksyminen on hyvä asia. Liikenne on niiden kanssa sujuvampaa, ja turvallisuus kasvaa, Korpela sanoo.

– Jos se olisi ollut silloin mahdollista, kun täytin 15, olisimme hankkineet kevytauton. Siinä olisi säästänytkin, kun kevytauton voisi muuttaa helposti tavalliseksi autoksi, kun täyttää 18.

Kevytautolla kuuttakymppiä

Forssalaisten autokoulujen liikenneopettajat uskovat kevytautojen parantavan nuorten kuljettajien turvallisuutta liikenteessä mopoautoja jykevämmän rakenteensa ansiosta.

– Jos kaikki saadaan ymmärtämään, että pääasia on perille pääseminen ehjänä, niin silloin ”nuorisoautot” ovat hyvä asia. Pitää vain varmistaa, että vaikka kyydissä olisi enemmän porukkaa, silloinkin oman tilan hallinnan täytyy toimia, Autokoulu Lahtosen liikenneopettaja Jyrki Lahtonen sanoo.

– Nuorten turvallisuuden kasvattaminen on hienoa, mutta entä muiden tienkäyttäjien turvallisuus. 15-vuotias on kuitenkin aika kokematon kuljettaja vielä. Vastuu on henkilöautolla suurempi, ja se kuljettajien pitää ymmärtää, Forssan Easy Driver -autokoulun liikenneopettaja Teemu Haarala komppaa.

Kevytautojen suurimmaksi sallituksi nopeudeksi valittiin 60 kilometriä tunnissa. Mopoautojen maksiminopeus on 45 kilometriä tunnissa, jota muun muassa Liikenneturva ehdotti myös kevytautojen vauhdiksi.

 

Luitko tämän: Harkitaanko teidänkin perheessänne nuorisolle nopeusrajoitettua kevytautoa? – EU on asiasta eri mieltä

Erottuuko kevytauto tavallisesta?

CAP-autokoulun liikenneopettaja Jaakko Rintamäki pelkää, että kaupunkikolareiden määrä nousee, jos vastuullisuutta ei saada taottua tarpeeksi hyvin nuorten kuljettajien päähän.

– Riski ylinopeuksien määrän kasvuun taajamissa on suuri. Toisaalta taajaman ulkopuolella peräänajon riski pienenee, kun auton perä ei tule yhtä nopeasti vastaan kuin mopoautojen vauhdilla, Rintamäki pohtii.

– Mopoautolla on kuitenkin opittu ajamaan kaasu pohjassa, se voi jäädä helposti päälle. Lisäksi herää kysymys, kuinka hyvin kevytauton tunnistaa ”tavallisista” autoista, Haarala kysyy.

Ajo-opetuksen pieni määrä hirvittää

Kevytautoa saa jatkossa ajaa samalla AM-kortilla kuin mopoautoja.

Kesällä voimaan tullut ajokorttiuudistus tiputti pakollisten opetustuntien määrää AM-korttia haettaessa. Vähimmillään ajolupaa voi tavoitella neljän teoria- ja yhden ajo-opetustunnin jälkeen.

Ajo-opettajat ovat yhtä mieltä, että opetuksen määrä on aivan liian pieni.

– Ajoa on ihan liian vähän. Se, että pystyy käsittelemään autoa ja ajamaan pihalla, on eri asia kuin liikenteessä ajaminen ja liikennetilanteiden oppiminen. Sitä ei yhdellä tunnilla opita, Lahtonen sanoo.

– Jos nopeusrajoitin kierretään jotenkin ja siitä jää kiinni, on sanktioiden myös oltava niin suuret, että uudestaan ei tee mieli kokeilla ikinä, Lahtonen sanoo. FL

 

Aiheesta aiemmin: Mopoauton korvaajat herättävät kysymyksiä

Mikä kevytauto?

Eduskunta hyväksyi niin sanottuja kevytautoja koskevan lain joulukuussa.

Laki meni läpi äänin 167–12.

Laski astuu voimaan 1. marraskuuta 2019.

Kevytauto on 15 vuotta täyttäneille kuljettajille tarkoitettu henkilöauto, jonka nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa.

Nopeuden rajoittaminen tehdään todennäköisesti sähköisesti. Rajoittimen hinta on edullisimmillaan muutamia satasia.

Kevytautot ovat T-luokan ajoneuvoja, joita saa ajaa samalla AM-kortilla kuin mopoautoja.

Kevytautoksi sopivat vain henkilöautot, jotka on otettu käyttöön vuonna 2015 tai sen jälkeen.

Kevytautoksi muutettavan auton omamassa saa olla enintään 1500 kiloa.

Kevytautolla ei saa ajaa moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic