Lounais-Häme

"Mopoilu on jees, kun ajaa fiksusti" – Paanan koulun liikenneturvallisuuspäivässä pohdittiin arjen valintoja ja fiksua ajamista

Jokioisten Paanan koulun 8.b -luokan oppilaat kuuntelevat keskittyneinä, kun vuosia ajanut motoristi kertoo, mitä tapahtuu, jos moottoripyörän renkaan alle osuu kivi tai jos ajaessa kaatuu suoraan asfalttiin. Joku tirskahtaa.

Meneillään on kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu liikenneturvallisuustapahtuma. Päivän aikana pureudutaan muun muassa mopoiluun, liikenneraittiuteen ja siihen, millaisia valintoja jokainen tekee liikkumisessaan.

-Lähestulkoon jokaisessa koulussa, kunnasta tai kaupungista riippumatta, mopoilu on se, joka puhututtaa nuoria ja aikuisia. Nyt yritämme korostaa oman ajattelun tärkeyttä. Että mopoilu on jees, kun ajaa fiksusti, yksi tapahtuman järjestäjistä, Ramboll Oy:n liikenneturvallisuuskoordinaattori Terhi Svenns sanoo.

Fiksuun ajamiseen kuuluukin teknisen taidon lisäksi muun muassa asenne, varusteet, päihteettömyys ja oikea tilannenopeus.

 

Kahdeksasluokkalaiset Janika Korhonen ja Pinja Vainio aikovat hankkia mopokortit heti, kun ikä antaa myöten, eli loppuvuodesta.

-Vähän ollaan jo ajamista kokeiltu skootterilla, mopolla ja traktorilla. Pikkuisen on vielä opettelemista, mutta ei se mitenkään mahdottomalta tunnu, Korhonen sanoo.

Vainio kertoo kaatuneensakin skootterilla jo muutaman kerran.

-Polvet menivät auki, mutta onneksi ei pahempaa käynyt, eikä mitään kammoa jäänyt, hän sanoo.

Sekä Korhonen että Vainio ovat sitä mieltä, että liikennekäyttäytymisessä ja vaikka nopeusrajoitusten noudattamisessa olisi parannettavaa kaikilla, myös aikuisilla.

-Itse asun ihan perämetsässä, siellä haastetta tuo se, että ei ole mitään suojateitä, pyöräteitä tai katuvaloja, Vainio sanoo.

 

Sisällä koululuokissa pistetään teoriaa käytäntöön. Teemoina ovat liikenneraittius ja arkiliikkumisen valinnat.

Liikenneturvan pisteellä #rohkee -kampanja haastaa nuoret miettimään, että rohkea tielläliikkuja on nimenomaan päihteetön.

Toisessa koululuokassa vuorossa on Valintatunneli. Luokka jaetaan kahteen ryhmään ja muutama oppilas menee ulos luokasta. Kumpikin ryhmä miettii argumentteja, toinen ryhmä mopon virittämisen puolesta, toinen ryhmä virittämistä vastaan. Oppilaat lähtevät harjoitukseen hyvin mukaan. ”Mopon virittäminen on coolia”, kuuluu yhdestä nurkasta, ”Mopon virittäminen on laitonta, jarrutusmatka pitenee, virittäminen voi aiheuttaa pahimmillaan kuoleman”, kuuluu toisesta.

-Minusta tämä on hyvä harjoitus. Saa eri näkökulmia asiaan, enkä olisi ihan kaikkia tullut muuten ajatelleeksi, sanoo argumentteja mopon virittämistä vastaan miettinyt Sofia Lidauer.

Lopuksi ulkopuolella odottaneet oppilaat tulevat sisään ja kulkevat puolesta- ja vastaan – ryhmien muodostaman valintatunnelin läpi. Argumentoivat ryhmät yrittävät vaikuttaa puolesta ja vastaan.

– Päädyn siihen, että mopon virittäminen ei ole hyvä juttu, tunnelin kulkenut Sebastian Ampuja sanoo.

Vastaan-ryhmä hurraa.

 

Idea maanantain liikenneturvallisuustapahtumaan lähti käytännön tarpeesta.

-Nuorille on sattunut täällä ja lähiseudulla aika paljon vakaviakin onnettomuuksia, joissa huonon tuurin ja kokemattomuuden lisäksi mukana ollut alkoholia ja ylinopeuksia. Meillä oli iso huoli siitä. Koululla on jo liikenneturvakoulutusta kahdeksasluokkalaisille, mutta katsottiin, että sitä tarvitaan lisää, Paanan koulun rehtori Jari Sillanpää sanoo.

-Mopolla on liikuttu aina, mutta nyt erilaiset uudet kulkuneuvot ovat lisääntyneet hurjasti. Se näkyy täällä. Ajattelimme, että joka iikan on tärkeä vielä miettiä, millaisella kulkuneuvolla ja missä kunnossa liikkuu, hän jatkaa.

Mukana tapahtumassa olivat Liikenneturva, Forssan Matkamotoristit ry, koulu, nuorisotoimi ja poliisi.

-Liikenne on yhteispeliä muiden kanssa. Kun pystyy ennakoimaan oman ja muiden käyttäytymisen, kaikki sujuu, Matkamotoristien Raimo Ryhtä tiivistää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic