Lounais-Häme

Morontossuja tehtaan varjossa

Ronttismäki linjalta linjalle -kirjan kirjoittaja Eira Merilä kertoo sunnuntaina Ronttismäen tehtaalaismuseolla vanhojen aikojen käsityöläisyydestä. Morontossut ja muut Ronttismäen käsityöt -tapahtumassa pohditaan millaista alueen elämä oli ennen ja mitä tehtaan varjossa valmistettiin.

-Kerron kaikesta käsityöläisyydestä, mitä tässä mäessä on ollut. Täällä oli puuseppiä, suutareita, räätäleitä, savenvalajia… ja kangastilkuista valmistettiin paljon. Kaikkea tehtiin, jopa pieniä punaisia pastilleja, Merilä toteaa.

Alueella oli paljon monipuolisia kädentaitajia. Tehdas toi Ronttismäkeen paljon osaavia ihmisiä, ja elettiin myös aikaa, jolloin asioita tehtiin paljon itse. Merilä haluaakin kertoa siitä kulttuurista.

-Miten yritteliäisyys kukoisti! Silloin keksittiin vaikka ja mitä.

Morontossut on yksi tunnetuimmista sen ajan käsitöistä.

-Morontossut valmistettiin molskikankaan siroista eli jäännöspaloista, joita työntekijät saivat ostaa tehtaalta edullisesti. Niitä käytettiin kesäkenkinä ja aamutossuina.

Tossut punottiin molskisuikaleista ja kiinnitettiin samaan tapaan kuin tuohivirsut. Merilä kertoo, että tehtaalla valmistettu molskikangas oli kiiltävää satiinintapaista haalarikangasta. Molski-nimitys kankaalle tulee englanninkielisistä sanoista mole skin, myyrännahka.

Merilä kertoo, että lapset olivat mukana auttamassa tossujen valmistuksessa, ja nytkin hän lupailee kävijöille pientä näpertelyä kuuntelemisen lomassa. Näpertely on suunniteltu etupäässä lapsille, mutta sopii aikuisillekin.

Tapahtumaan voi poiketa mihin aikaan vain ja käydä välillä vaikka kiertelemässä museorakennuksia.

-Tämä on sellainen nonstop-juttu, voi tulla ja mennä vapaasti.

Tapahtuma on 16.7. klo 14–16.

 

Tehtaalaismuseolla järjestetään kesällä paljon ohjelmaa.

Keskiviikkoina 19.7. ja 16.8. museolla on Kehruukuppila klo 16–18. Kuppilaan kokoonnutaan kahville ja tekemään käsitöitä. Museo tarjoaa kahvit.

Vasta-alkajista edistyneille soveltuvaa Tehtaalaisjoogaa on tarjolla keskiviikkoisin 26.7., 2.8. ja 9.8. klo 18–19.

Sunnuntaina 30.7. tehtaalaismuseolla on yleisöopastus klo 14.

Kaikkien tapahtumien aikana pääsee kiertelemään museossa, ja paikalla on myös museon edustaja, jolta voi kysyä talojen historiasta. Tapahtumat ovat ilmaisia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic