Lounais-Häme

Morsian karkuteillä – kesäteatterissa arvuutellaan, kuka menee lopulta naimisiin

-Kesän alku oli kova kesäteattereille, valittelee Antero Kyläseppä, alias Eero Mäkelä.

-Huono ilma oli alkuun ja kesäteattereita on niin paljon. Myös monia muita juhlia, joissa ihmiset sitten käyvät.

Mäkelän kirjoittama Kyläsepän teatterin näytelmä Karannut morsian sijoittuu noin 1950-luvulle. Morsiamen isä ja sulhanen pistävät häät pystyyn morsiamen lupaa kysymättä. Häissä neitonen hyppää sitten pyörän selkään ja lähtee Hämeestä vanhan koulutoverinsa luo Keski-Suomeen.

-Siihen aikaan vielä tapahtui tällaisia juttuja, minäkin tiedän niitä henkilökohtaisesti. Vanhemmat olivat sopineet, että tytär menee naimisiin ja ei siinä likalla mitään sanottavaa sitten ollut, Mäkelä kertoo.

Inspiraatio Kyläsepän näytelmiin löytyy aina lähiympäristöstä.

-Tätä hämäläismiljöötä on kuvattu 16 kertaa näytelmissäni aikaisemmin. Onhan niissä muutakin, mutta niissä kuvataan hämäläistä elämänmuotoa aina jollain lailla.

Näytelmän laulut Mäkelä on myös tehnyt jälleen itse.

-Ne ovat rakkauslauluja. Sitten on vielä tapahtumalauluja. Kun mennään jonnekin, niin laululla voidaan selventää mitä tehdään.

Näyttelijöitä koomiseen laulunäytelmään ei ollut tällä kertaa vaikea saada.

-Niitä tulee vaan! Forssasta, Humppilasta, Ypäjältä, Somerolta, Tammelasta ja Kiikalastakin on, Mäkelä kertoo.

Tarmo Leppänen esittää pastori Ruuhta, joka lähtee Keski-Suomeen morsiamen perään. Kirkonmies näkee kunnia-asiaksi sen, että asiat saatetaan loppuun.

-Hän on aika rauhallinen, mutta hänellä on omat periaatteensa. Se mikä on sovittu, se täytyy pitää, Leppänen kertoo.

Teija Eloranta on morsian Kerttu, joka kyllästyy sulhoon heti alkumetreillä ja lähtee vanhan koulutoverinsa luokse Keski-Suomeen.

-Kerttu on tällainen päättäväinen tyttö. Sulhanen on vähän viinaan menevä, ja Kerttu ei häntä sitten halua, Eloranta selventää.

Morsian päätyy Riitta Salon esittämän Kaarina Koskisen luo.

-Olen nyt ensimmäistä kertaa täällä mukana, lupasin Eerolle, että kun jään eläkkeelle niin tulen. Olen niin uskoutunut, että käyn täällä Uudestakaupungista asti harjoittelemassa, Salo tunnustaa.

Näytelmän ohjaaja Jyrki Kanerva on ohjannut Kyläsepän teatterissa muutaman vuoden. Hänellä on kokemusta myös nuorisoteatterista ja monenlaisista harrastajateattereista.

-Näyttelijäryhmässämme on ollut pääosin sama porukka, mutta nyt täällä on muutama ensikertalainen. Heidät silti tuntee niin hyvin, että tietää, mitä sieltä tulee, Kanerva kiittelee. FL

Karannut morsian, esitykset Kyläsepän teatterissa 14.–29.7.

Uusimmat

Fingerpori

comic